×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Yacon biologisch geteeld superfood, ook voor oa diabetes

91 x gezien 4 x bewaard sinds 27 okt. '16, 06:08
Bewaar
€ 4,50

Levering

Ophalen of Verzenden
Bellen

Beschrijving

yacon biologisch geteeld superfood, ook voor oa diabetes. Polymnia sonchifolia  Voor een kg  betaalt u 4,50 .  beperkt leverbaar, opsturen is mogelijk tegen de verzendkosten. In voorjaar zijn ook enkele planten te bestellen a 7,50 euro per plant., dit kunt u nu reeds bestellen.   ..De smaak van de rauwe knollen is als een frisse verse appel/ meloen combinatie, zeer friszoet en zeer sappig. Van frisse fruitsalades tot warme schotels, alles is mogelijk. Van de enorme bladeren is een heel speciale thee te zetten waar je de suiker weg kunt laten en die uiterst geschikt is voor diabetici, dit laatste feit is wetenschappenlijk bewezen.In tegenstelling tot andere wortelachtige producten heeft yacón een fruitige zoete smaak. Smaak en textuur worden vaak omschreven als een kruising tussen appel, peer en watermeloen qua smaak en wortel of rettich qua textuur. Het product is zowel rauw als gekookt in diverse maaltijden te verwerken, waarbij wel rekening gehouden moet worden met een bruinverkleuring vergelijkbaar met appel en knolselderij. Gezien de eigenschappen zou yacón in calorierijke gerechten kunnen worden gebruikt in plaats van aardappel of pasta. Er ontstaat dan een laag-calorie gerecht. Ook biedt yacón mogelijkheden als grondstof voor zoetstof en stroop, die een andere zoetsensatie geven als van sacharose uit suikerbieten.

Yacón bevat inuline dat wordt gebruikt als zoet- en vetvervanger in laagcalorische producten. 
Yacón wordt in de Andes zowel vers (knol) als verwerkt (knol, stengel, blad) gegeten.Wat doet Yacon?
De yacón plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden. De 4 meest bekende eigenschappen zijn de volgende:
  • Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
  • Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof.
  • Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
  • Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.

We zullen hieronder wat dieper ingaan op de inhoudelijke betekenis van deze meest prominente eigenschappen van de yacón plant.
Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
Het feit dat de yacón plant een zeer lage waarde op de glycemische index heeft is zeer goed nieuws voor de diabetici onder ons. Diabetici leiden fysiek en ook mentaal het meest onder (geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde) suikers en andere voedingsmiddelen die een hoge waarde hebben op de glycemische index. De glycemische index is een systeem waarin de mate van impact van koolhydraten op onze bloedsuikerspiegel en met name de waarde van glucose in ons bloed, wordt gemeten. Er bestaan twee soorten koolhydraten voor ons lichaam, die simpel zijn onder te verdelen in goede en slechte koolhydraten. Alle koolhydraten die een waarde boven de 50 aangeven zijn slecht voor ons menselijke lichaam en alle koolhydraten met een waarde onder de 50 op de glycemische index zijn goed voor ons lichaam. Naarmate de waarde van de glycemische index stijgt, stijgt in verhouding ook het glucosegehalte in ons bloed. Het te hoog en vaak stijgen van de glucosespiegel (hyperglykemie) kan veel gevaren voor ons lichaam opleveren, waarvan diabetes nog maar één van velen is. Het lichaam moet bij een verhoogde glucosespiegel een grotere hoeveelheid insuline aanmaken voor de opname van glucose, zodat de glucosespiegel weer correct wordt uitgebalanceerd. Tevens draagt een hogere glucosespiegel bij aan ongevoeligheid voor insuline, wat uiteindelijk nog veel gevaarlijker is, omdat dan geen glucose meer uit het bloed kan worden opgenomen. Dit kan weer leiden tot een grote verscheidenheid aan verschillende ziektes waarvan een verlies van zicht, huidproblematiek, jicht en andere gewrichtsproblemen, tandvleesontsteking, overgewicht, kanker en beschadiging van organen slechts een aantal zijn. De glycemische waarde van yacón in vergelijking met andere zoetstoffen zoals geraffineerde suikers is absoluut te verwaarlozen en vaak niet eens in het menselijke lichaam te meten. Dit is met name dankzij het feit dat de natuurlijke suikers in yacón alleen uit fructose bestaan, welke wel door het lichaam geproefd, maar niet opgenomen kunnen worden. Yacón is daarmee een bijzonder geschikt zoetmiddel en suikervervanger en verdient met recht een plaats op onze consumentenmarkt als een gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige suikers.
Hieronder nog een aantal voorbeelden van koolhydraten die wel en niet hoog scoren op de glycemische index:
Slechte koolhydraten (hoge score op glycemische index): Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten (zoals in brood, crackers, beschuit, koekjes en nog veel meer producten), suiker, honing, chocola, bijna alle kunstmatige suikers en zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen en koolraap.
Goede koolhydraten (lage score op de glycemische index): Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, (rauwe) zuivelproducten, natuurlijk fructose (vruchtensuiker), fruit, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddenstoelen, stevia, lucuma, mesquite en als enige kunstmatige zoetstoffen zijn xylitol en sukrin nog de moeite waard op te vermelden.
Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën.
Yacón bezit bijzonder weinig calorieën, wat voor veel mensen die aan het lijnen zijn, aan hun gewicht proberen te denken of zich gewoon graag bewust zijn van wat ze eten, als muziek in de oren zal klinken. De calorie is een verouderde eenheid voor energie of warmte en is officieel vervangen door de joule. Eigenlijk hanteert alleen de voedingsindustrie deze achterhaalde maatstaaf nog. Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Omdat dit echter zeer weinig is wordt er vaker gebruikt gemaakt van de kilocalorie, afgekort kcal, welke dan natuurlijk staat voor de hoeveelheid energie die nodig is om 1 kilogram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. De caloriewaarde van yacón is bijzonder laag te noemen in verhouding met andere zoetstoffen vol met koolhydraten.
Yacón bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
Yacon bezit dus zoals eerder vermeld alleen maar fructose suikers, welke dus geen schommeling kunnen veroorzaken in de glucosespiegel van het menselijke lichaam. Deze bijzondere suikervorm staat ook wel bekend als F.O.S. (fructooligosaccharide), een speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Hierdoor loopt het menselijke lichaam geen enkel gevaar op voor schommelingen in de suikerspiegel, in dit geval de glucosespiegel. Daarmee voorkomt yacón schade aan ons lichaam en helpt het tevens een aanzienlijke reeks van ziekten te voorkomen of zelfs te verhelpen. Het laatste is met name het geval dankzij het hoge gehalte F.O.S. wat aanwezig is in yacón en tevens eens een prebiotische werking op het lichaam heeft, met name op de lactobaccillus en de bifido bacterie. Deze dragen gezamenlijk met talloze andere bacterie in ons spijsverteringsstelsel zorg een gezonde conditie van onze darmen. Daarnaast bezit F.O.S. tevens een adapterende eigenschap door de gezonde bacteriegroei te stimuleren en de schadelijke en toxische bacteriegroei in onze darmen af te remmen. Dit is uitermate belangrijk om een gezonde en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te garanderen. Tevens levert het een fantastische boost voor ons menselijke afweersysteem en gezondheid op en helpt het allerlei eerder genoemde ziektes zoals bijvoorbeeld (darm)kanker voorkomen.
Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.
Yacon dankt haar bijzondere smaak dus voor een zeer groot deel aan de bijzondere smaakstof inuline, welke in nog een aantal knollen en wortels wordt terug gevonden. Inuline bezorgt yacón haar bijzondere zachte en mild zoete smaak die ook nog uiterst aangenaam is. Yacón poeder bezit een meer bloem- of fruitachtige smaak, terwijl yacon siroop eerder een karamelachtige smaak bezit. Beiden zijn echter mild van tong en bijzonder geschikt als vervanger van geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde suikers.
Naast deze 4 bijzondere en specifieke eigenschappen van de yacón plant zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van yacon op het menselijke lichaam. De conclusies die kunnen worden getrokken uit deze onderzoeken is dat yacón met recht een plek verdient in de categorie superfoods voor haar bijzondere toepassingsmogelijkheden en voedzaamheid die ze ons als mensen biedt. Yacón bezit prachtige en krachtige eigenschappen die een positieve invloed hebben op ons algehele spijsverteringssysteem (en stoelgang), zoals bijvoorbeeld op de opname van voedingsstoffen uit ons voedsel (met name vitamine B complex, calcium en magnesium). De verbeterde opname van deze vitaminen en mineralen zorgt bijvoorbeeld dat botontkalking en osteoporose mogelijkerwijs wordt geheeld en wordt voorkomen. Ook helpt yacón bij het elimineren van gifstoffen in het menselijke lichaam en stimuleert het de aanmaak van korte-keten vetzuren zoals bijvoorbeeld butyraat. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van ons vetmetabolisme. Tot slot is yacón ook nog bijzonder rijk aan kalium en antioxidanten. Met name de laatste leveren een fantastische en onschatbare bijdrage in de strijd tegen het vormen van kankercellen en andere cel mutatievormen in het menselijke lichaam en ondersteunen tevens bij de beschadiging van oude en aanmaak van nieuwe lichaamscellen.

Hoe consumeer ik Yacón?
Yacón is een overheerlijk product wat vrij gemakkelijk te consumeren is in de vorm van yacón poeder, yacón thee of yacón siroop. In poedervorm is yacón uitstekend te verwerken in allerlei koude dranken, lassies, shakes en smoothies. Ook is het in de keuken te gebruiken als vervanger van suiker in allerlei soorten toetjes en rauwe zuivelontbijten. Daarnaast is het eventueel toe te passen als suikervervanger bij het bakken van allerlei soorten taarten en cakes, al is het raadzaam de yacón zo weinig mogelijk te verhitten, dit om te voorkomen dat de oorspronkelijke voedingswaarde van yacón verloren gaat. U kunt yacon ook gebruiken om er rauwe snacks mee te maken. Ook bestaat er de mogelijkheid tot het aanschaffen van de heerlijke yacón thee gemaakt van yacón bladeren, welke stoffen bevat die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Mensen met suikerziekte kunnen hiervan veel baat ondervinden. Ook is er nog de bijzonder smaakvolle yacón siroop, welke natuurlijk uitstekend te gebruiken is op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook heerlijk is in smoothies, lassies en shakes als zoetmiddel. Tot slot bestaat er ook nog de mogelijkheid om yacón in gedroogde plakjes te verkrijgen, al is dit vaak zeer plaatselijk. Met yacon schijfjes kunt u een overheerlijke salade maken.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: m1101564598
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Kaart

Let op: de aanduiding op de kaart geeft niet het exacte adres van de adverteerder weer. De aanduiding is namelijk gebaseerd op de postcode en geeft het centrum van het betreffende postcodegebied weer. Advertenties van adverteerders in hetzelfde postcodegebied worden gegroepeerd weergegeven.

Grote foto's

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?