Marktplaats achter de schermen

• Marktplaats geeft voorlichting en adviezen over de wijze waarop de gebruikers zelf veilig kunnen handelen. Bekijk de Checklist voor een samenvatting van alle tips en adviezen.
  • Marktplaats hanteert duidelijke spelregels voor alle gebruikers die op Marktplaats actief zijn.
  • Marktplaats controleert door gebruikers gemelde advertenties.
  • Marktplaats heeft een speciale afdeling Gebruikersbescherming die gebruikers adviseert en waar mogelijk maatregelen neemt, zoals het blokkeren van accounts. Lees meer
  • Marktplaats werkt nauw samen met Politie en Openbaar Ministerie in bestrijding van internetoplichting. Lees hier meer over het Meldpunt Internetoplichting.
  • Marktplaats werkt actief met overheidsinstanties als Politie, Justitie en andere relevante overheidspartners om Marktplaats zo veilig mogelijk te maken. Lees meer. Bekijk hier welke overheidsinstanties in je belangen als burger kunnen waarborgen.

Omhoog

Privacy en beveiliging

• Wat doet Marktplaats om je privacy te beschermen? Lees hier meer over.
  • Wat kan ik doen om mijn eigen gegevens te beschermen? Bekijk onze tips:

1) Wees altijd bewust waar je je gegevens achterlaat en met wie je deze deelt
2) Geef anderen nooit een kopie van je identiteitsbewijs.
3) Geef nooit je bankrekening uit handen - ook al staat daar een vergoeding tegenover. Kijk hier voor meer informatie over zogenaamde 'money-mules'.
4) Open geen e-mails en bestanden van afzenders die je niet kent.

• Bescherm je zelf tegen phishing. Bij phishing gebruiken kwaadwillenden het internet om persoonlijke of financiële informatie van derden te achterhalen. Daarbij worden onder meer frauduleuze e-mails en valse websites gebruikt die afkomstig lijken te zijn van bekende en betrouwbare bedrijven. In die frauduleuze e-mails en op die valse websites wordt naar je inloggegevens en/of creditcardinformatie gevraagd. Het is belangrijk om ook je Marktplaats inloggegevens goed te beschermen. De belangrijkste tips om je te weren tegen phishing:

1) Bescherm je wachtwoord en vertrouw deze aan niemand toe.
2) Wijzig je inloggegevens alleen direct via Mijn Marktplaats.
3) Controleer voordat je inlogt of het internetadres begint met: https://www.marktplaats.nl/account/login.html.
4) Marktplaats stuurt geen e-mails waarin om je wachtwoord wordt gevraagd of met het verzoek om je e-mailadres te wijzigen.
5) Marktplaats vraagt niet om creditcard- of bankgegevens in een e-mail.
6) Gebruik voor al je online accounts unieke wachtwoorden. Dus zo ervoor dat je Marktplaats wachtwoord bijvoorbeeld niet hetzelfde is als het wachtwoord van je e-mailaccount.

• Stuur ons de verdachte link of e-mail via valse-email@marktplaats.nl door, wanneer je twijfelt over een bericht dat van Marktplaats afkomstig lijkt te zijn of wanneer je vermoedt dat derden toegang tot je Marktplaats-account hebben verkregen.

Omhoog

Voorlichting van experts

• Aanschaf huisdier
    In samenwerking met onder meer de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft Marktplaats tips en adviezen voor de aanschaf van een huisdier opgesteld. Bekijk pagina
  • Exotische dieren en dierproducten
    In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft Marktplaats tips en adviezen voor de handel in exotische dieren en dierenproducten opgesteld. Bekijk pagina
  • Afsluiten financiële producten en diensten
    In samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Marktplaats tips voor het afsluiten van financiële producten en diensten opgesteld. Bekijk pagina
  • Consumentenrechten
    In samenwerking met ConsuWijzer heeft Marktplaats praktisch advies over je rechten als consument opgesteld. Bekijk pagina
  • Frequentieruimte en apparatuur
    In samenwerking met het Agentschap Telecom (AT) heeft Marktplaats wetten en regels voor het gebruik van frequentieruimte en apparatuur voor je op een rijtje gezet. Bekijk pagina
  • Verkoop en gebruik van biociden
    In samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Marktplaats wetten en regels over de verkoop en het voorhanden hebben (en gebruik) van biociden voor je op een rijtje gezet. Bekijk pagina

Omhoog

Melding van inbreukprogramma

• Marktplaats biedt het Melding van Inbreuk programma voor rechthebbenden van intellectuele eigendomsrechten. Lees meer
  • Deelnemers van Melding van Inbreuk Programma

SNB-React

Microsoft

Gaastra

McGregor

Bjorn Borg

Trespa

Roberto Botticelli

• Toezichthouders met handhavende bevoegdheden kunnen ook onrechtmatige advertenties, bijvoorbeeld voor illegale producten of diensten, aan Marktplaats tippen.
Omhoog

Contact met de afdeling gebruikers bescherming

Via Help & Info kun je voor je specifieke vragen, adviezen en/of klachten contact opnemen met de afdeling Gebruikersbescherming

Omhoog