Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Lancia

.
Informatie

Lancia

Wil je een Lancia occasion kopen, het nieuwste model leasen of juist je trouwe bolide verkopen? Op Marktplaats vind je altijd het grootste aanbod occasions, private lease en nieuwe auto’s: particulier of bij één van de 8.000 autobedrijven. Bekijk op deze pagina direct alle Lancia modellen of gebruik onze handige tools bij de aan- of verkoop van jouw auto:

Met oprichtingsjaar 1906 behoort het Italiaanse Lancia tot 's werelds oudste autofabrikanten. Het pioniersmerk staat bekend om zijn prachtige carrosserieën en vooruitstrevende techniek. Zo is Lancia onder meer verantwoordelijk voor de uitvinding van de zelfdragende carrosserie en onafhankelijke wielophanging op de vooras in combinatie met hydraulische schokdempers. Merktypisch zijn compacte V-motoren met een zeer kleine blokhoek. Vanwege de doordachte constructie van zijn modellen, staat Lancia al snel bekend als 'het merk van de ingenieurs'. Bekende hedendaagse Lancia's die nog veelvuldig als tweedehands auto worden aangeboden zijn de Lancia Delta, de Thema, de Lybra, de Kappa en de Thesis.

Lancia wordt in 1969 overgenomen door Fiat. Na de overname van Chrysler heeft Fiat besloten het merk Lancia internationaal op te geven. Alleen het kleinste model, de Lancia Ypsilon, wordt nog gebouwd, uitsluitend voor de thuismarkt.

Vincenzo Lancia

Vincenzo Lancia wordt op 24 oktober 1881 in Fobello, Italië geboren. Zijn vader heeft een carrière als advocaat voor hem uitgedacht, maar Vincenzo is meer in techniek geïnteresseerd. Op zijn 17e start hij met een opleiding tot technicus. Al twee jaar later is hij chef en testrijder bij Fiat. Dat doet hij zo goed dat Fiat besluit hem als fabrieksrijder in te zetten bij races. Lancia behoort tot de allersnelste coureurs, maar omdat hij het uiterste van zijn auto's vergt, haalt hij de eindstreep vaak niet.

Lancia 12 HP

Lancia richt samen met een compagnon in 1906 zijn eigen automerk op. Een jaar later is het eerste model een feit, de Lancia 12 HP. In 1922 introduceert het merk op de autosalon van Parijs de Lancia Lambda, de eerste auto met die zelfdragende carrosserie. Andere technisch vooruitstrevende modellen zijn de Fulvia, de Flavia en de Stratos van de jaren zestig.

Beroemde cliëntèle

Ondanks de technisch vooruitstrevende modellen - die het merk bovendien levert in een keur aan bijzondere carrosserieën – en een keur aan bekende filmsterren als cliëntèle, zakken de verkopen halverwege de jaren zestig in. Lancia raakt in de rode cijfers en wordt in 1969 door Fiat overgenomen. Aanvankelijk laat Fiat de techniek helemaal, en het uiterlijk van de modellen grotendeels, ongemoeid. In die tijd ontstaat een sportief, tweedeurs model dat tegenwoordig als occasion zeer gewild is, de Lancia Beta.

Autosport

Terwijl de autoverkopen zijn ingezakt, nemen de zaken op sportief gebied een grote vlucht. De Lancia Stratos, waarvan het merk tussen 1972 en 1974 slechts 492 exemplaren produceert, is de eerste auto die speciaal voor de rallysport is ontwikkeld. Lancia behaalt er van 1974 tot 1976 drie opeenvolgende constructeurstitels mee in het wereld rally kampioenschap. In de jaren tachtig en negentig zet Lancia deze sportieve successen voort met de Lancia Montecarlo en de Lancia Delta Integrale.

Lancia occasions

Ondanks het erfgoed van Lancia weet Fiat de verkoopaantallen van Lancia in het nieuwe millennium niet te laten groeien. Ook een rebadging van Chrysler-modellen tot Lancia's wordt geen succes. Hoewel het beroemde merk daarmee spoedig de geschiedenisboeken dreigt in te gaan, zijn Lancia occasions op Marktplaats gelukkig nog ruimschoots voorhanden. Van gewilde klassiekers als de Fulvia tot youngtimers als de Delta en moderne modellen als de Thesis.

Lancia logo

Het Lancia-logo is in 1911 ontworpen door Lancia's zakenpartner, Carlo Biscaretti di Ruffia. Het stelt een stuur voor met links daarvan een speer, wat in het Italiaans Lancia betekent. De eerste modellen krijgen als naam hun motorvermogen in pk. Van 1919 tot 1931 worden Lancia's naar letters uit het Griekse alfabet vernoemd. Vervolgens krijgen de modellen tot 1972 Romeinse straatnamen.