×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Gravure Tachtigjarige Oorlog Hertogenbosch Vughterheide 1600

77 x gezien 1 x bewaard sinds 17 apr. '18, 07:15
€ 45,00
Bericht

Beschrijving

Gravure Tachtigjarige Oorlog Hertogenbosch Vughterheide 1600
Vervaardigingsjaar1630-1650
In de verte 's-Hertogenbosch.

Originel oude gravure 
Gevecht Tusschen Gerard Abrahams en twintig Nederlanders tegen den Heede van Breaute en twintig Fransche Ruyters op den 4 February des Jaars 1600 Slag van Lekkerbeetje.

De Slag van Lekkerbeetje was een groepsduel bevochten tussen Spaansgezinde ridders uit 's-Hertogenbosch en Staatsgezinde Franse huurlingen, bevochten op de Vughterheide op 5 februari 1600. Het wordt soms beschouwd als de laatste middeleeuwse ridderslag


Het gevecht van Lekkerbeetje. Ruitergevecht op de Vughterheide bij Den Bosch tussen de Spaanse ruiters onder Anthony Schetz van Grobbendonck en de Staatse ruiters onder de Pierre de Breauté, 5 februari 1600. 

Prentmaker:
Joseph Mulder naar eigen ontwerp.

Plaatrand:
h 270 mm × b 338 mm

Gebruikt als illustratie in:
J. le Clerc, Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, sedert den aanvang van die Republyk tot op den Vrede van Utrecht in 't jaar 1713 en het Tractaat van Barriere in 't jaar 1715 gesloten, Z. Chatelain, Amsterdam 1730, 3 delen, Tom. I. No. 39.
Conflict:Tachtigjarige Oorlog
Datum 5 februari 1600
Plaats Vughterheide
Resultaat overwinning van de Spaansgezinden

Troepensterkte 22 ridders te paard aan beide kanten
Een groep ruiters onder Gerard van Houwelingen, bekend onder de bijnaam Lekkerbeetje, deel van de troepen van Anthonie Schetz, gouverneur van 's-Hertogenbosch, nam tijdens een patrouille bij Diest een groep Franse ruiters in Staatse dienst gevangen. Kapitein van de Staatse groep was Pierre de Bréauté, maar in zijn afwezigheid werd deze geleid door Jacques de Visé. De gevangenen werden naar 's-Hertogenbosch gevoerd en er werd om losgeld gevraagd. De Bréauté betaalde het gevraagde losgeld, maar zond daarbij ook een brief aan Visé waarin hij deze kapittelde voor zijn gevangenneming: De Bossche troepen waren zo zwak dat hij, De Bréauté, zich nog niet gevangen zou laten nemen door een 40 tegen 20 overmacht.

Deze brief krenkte Lekkerbeetje in zijn trots, zowel persoonlijk als tegenover zijn compagnie, en hij daagde de Bréauté uit tot een duel. Dit werd vastgesteld op 5 februari 1600, met 20 ridders elk.

Uiteindelijk staan er naast Bréauté en Lekkerbeetje, 21 ridders aan beide zijden klaar, gewapend met zwaard en pistool en gekleed in kuras. Al bij de eerste charge van De Bréauté werd Lekkerbeetje gedood door een pistoolschot, maar zijn mannen streden door. Bréautés paard viel ook neer, en ook zijn reservepaard sneuvelde, maar te voet vocht hij door. Ook andere ridders kwamen om, en uiteindelijk moesten Bréauté en vier van zijn metgezellen zich overgeven. Hoewel hen een veilige aftocht was beloofd, werden ze na afloop van de strijd gedood. In totaal kwamen 14 Fransen en 6 Spaansgezinden om.

De partijen
Partijen in het gevecht zijn:
Pierre de Breauté, een Frans edelman in dienst van de Staten generaal (Holland), slechts 19 jaar jong en zeer eerzuchtig; Gerard Abrahams van Houwelingen, alias Lekkerbeetje, een ongeveer 40-jarige Bosschenaar iin dienst van de Bossche bevelhebber Anthonie Schets van Grobbendonck (en dus van Spanje).
Zijn opmerkelijke bijnaam komt van het middelnederlandse 'leckerbeetkijn', hetgeen smeerlap of gemene kerel betekent.

Hij woonde aan de Hooge Steenweg 5-7.Het is 5 februari 1600
Om twaalf uur in de middag verlaten de Bosschenaren de stad via de Vughterpoort, die ter hoogte lag van het huidige 'Heetmanplein'.

Zij rijden naar de afgesproken plaats op de Vughtse Heide, gelegen tussen de Vughtse molen en de Bossche stadsgalg.

Waarschijnlijk komt die plek overeen met die van de huidige fusilladeplaats nabij het tweede lunet.

Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico van de koper
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1276443931
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen