×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Opgeknapt etsje Mus. Groningen, door Jan Zwerver

119 x gezien 0 x bewaard sinds 26 apr. '18, 12:26
€ 17,50
Bericht

Beschrijving

In nog het originele houten lijstje van 20x25.5 cm, ik denk een vrij uniek oud etsje van het oude Museum in Groningen aan de Praediniussingel te Groningen. Leuk nog met het water ervoor ,oude schepen, het museum en ik denk op de achtergrond nog de Martinitoren,. Het etsje heeft in het verleden, dat is goed te zien op de oude foto's waterschade gehad.(Zie oude foto') ,Ik ben aan het expirementeren geweest om het schoon te maken. Dat is niet helemaal naar wens gelukt maar het is toch nog wat geworden.al zitten er nog een paar vlekjes in.De nieuwe foto's volgen nog.   De prijs is er nu ook naar. Het is heel scherp ge-etst, en linksonder gesigneerd met Zwerver. Ik heb van hem wel meer etsen i.h verleden gehad en dit betreft zeer waarschijnlijk Jan Zwerver, geboren volgens de RKD in 1907 en overleden in 1973. Was reklame ontwerper en schilder. De laatste foto heb ik van dat museum uit internet gehaald. Zie ook hieronder wat geschiedenis v/h museum. uit internet. Voor dit aparte etsje is de richtprijs  nu 17.50 euro. Versturen is eventueel voor de koper. (17-10-17)
Geschiedenis
 • 1.1 Eerste gebouw: Praediniussingel
 • 1.2 Nieuwbouw (1990-1994)

 • 2 Beschrijving paviljoens
 • 2.1 Middenpaviljoen
 • 2.2 De Lucchipaviljoen
 • 2.3 Starckpaviljoen
 • 2.4 Mendini 1 en 2
 • 2.5 Coop Himmelb(l)au

 • 3 Directeuren
 • 4 Collectie Groninger Museum
 • 5 Externe link

Geschiedenis[bewerken]De eerste basis van het museum was het Museum van Germaanse Oudheden, dat in 1847 werd opgericht door Hendrikus Octavius Feith in de Universiteitsbibliotheek Groningen.
Destijds bestonden er al meerdere musea in Groningen van de universiteit, waaronder het 'Museum van Natuurlijke Historie' (ca. 1820) en de 'Verzameling voor Mineralogie, Geologie, Zoölogie en Zoötomie' (1815), die nu onderdeel vormen van het Universiteitsmuseum. Na Feith's dood in 1849 leidde het Museum van Germaanse Oudheden een slapend bestaan tot in 1874 het 'Provinciaal Kabinet van Oudheden' werd opgericht door zijn zoon Hendrik Octavius Feith (II), die de collectie van zijn vader samenvoegde met twee rariteitenkabinetten van de stad en provincie Groningen. De collecties werden eerst ondergebracht in een kamer van het Provinciehuis, maar toen deze te klein werd vond zoon Johan Adriaan Feith een pand aan de Zuidersingelstraat (nu Ubbo Emmiusstraat) voor de collecties.
Eerste gebouw: Praediniussingel[bewerken] Het voormalige gebouw van het Groninger Museum aan de Praediniussingel in 2010 Hoofdgebouw Een van de twee schilddragende leeuwen op het paviljoen voor de regionale geschiedenis van het Groninger Museum. Afkomstig van het in 1812 afgebroken Huis te Farmsum, stonden de beide leeuwen vervolgens ruim een eeuw bij de Drentse havezathe Oosterbroek, alvorens ze in 1925 aan het museum werden geschonken. Sinds 1994 staan ze op hun huidige plek.In 1890 werd de stichting 'Museum van Oudheden voor de Provincie Groningen' opgericht. Feith wist een bedrag van 100.000 gulden te verzamelen voor de bouw van een museum aan de Praediniussingel. Dit pand werd in de periode 1894-1907 gebouwd naar een ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters (1847-1932).
Tot de bekendste zalen behoorden de Taco Mesdagzalen, ingericht met de kunstcollectie die in 1903 werd geschonken door Geesje Mesdag-van Calcar, de weduwe van Taco Mesdag. Van 1921 tot 1966 besteedde conservatrice Minke Visser veel aandacht aan het uitbreiden en verdiepen van de collectie Aziatische kunst. Het exportporselein van de VOC vormt met circa negenduizend stukken een belangrijk onderdeel van de collectie.
In de loop der jaren werd het gebouw aan de Praediniussingel steeds verder uitgebreid, evenals de collecties. In de jaren 1950 werd gesproken over het verplaatsen van het museum naar het Prinsenhof, maar dit ging niet door en daarom werd in de jaren zeventig besloten het pand aan de Praediniussingel te verbouwen
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1279368939
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen