×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Eene Burger Vrouw en Dochter naar de Kerk gaande 1803

41 x gezien 1 x bewaard sinds 15 mei '18, 19:40
Bieden
Bericht

Beschrijving

Kopergravure; Eene Burger vrouw en dochter naar de kerk gaande - 1803 in de moet v.d. Gravure : no. 1


Schaarse oudgekleurde kopergravure /stippelgravure
Kunstenaar: J. Kuyper
Graveur: L. Portman


Uitgave: Amsterdam, 1803, by E. Maaskamp in de Kalverstraat no. 18
Beeld 23,5 x 16 cm, blad met passe-partout 28.2 x 22.8 cm


Staat :  Prima, marges iets groezeligEene burger vrouw en dochter naar de kerk gaande / une femme bourgeoise sa fille allant a l´eglise, gravure uit Maaskamps afbeeldingen van kleeding, zeden en gewoonten, Evert Maaskamp was kunsthandelaar en boek- en prentuitgever en voor deze uitgave zijn kosten noch moeite gespaard om deze prachtuitgave tot stand te brengen: de beste kunstenaars, de nieuwste grafische techniek - de stippelgravure - daarbij nog de nieuwste soort papier - velijn -. Maaskamp is in Nederland waarschijnlijk de eerste geweest die dit fijne papier met zijn gelijkmatige structuur voor illustraties heeft gebruikt. Evert Maaskamp werkte samen met de meest getalenteerde kunstenaars. Jacques Kuyper, mededirecteur van de stadstekenacademie, gold als de specialist in het figuurtekenen en de graveur Louis Portman, Duitser van origine, was min of meer zijn vaste medewerker.
Uit beschrijving stadsarchief Amsterdam:  Reis door Holland, in het jaar 1803 rapporteert een Fransman over de hollandse vrouw en mode. Het boek is zowel in het Frans als in het Nederlands verschenen. We weten niet wie de auteur is geweest. Evert Maaskamp, kunsthandelaar voor plaat- en graveerkunst aan de Dam, gaf het boekje uit. Het bevat fraaie prenten van de stad maar ook van de kleding van de Hollanders. Moeder en dochter op de prent zien we een kerkgaande ´ouderwetse burgervrouw´ en haar dochter. Moeder draagt een kerkboek, een waaier en een paraplu in een linnen zakje. Op haar hoofd heeft ze een cornetje (muts) van neteldoek, met afhangende banden en om de schouders een manteltje met capuchon. Haar kleding is degelijk, maar vormloos. Ook de dochter draagt een cornetje, maar in haar muts met twee verdiepingen is een kussentje ingebracht, waardoor deze hoger opstaat. Dit doet haar gezicht kleiner en bevalliger uitkomen. Ze draagt elegante muiltjes, die onder de lange jurk uit piepen. Het loerende oog de kleding van de Hollandse vrouwelijke middenstand, zo schrijft de Fransman, heeft een 'herschepping' ondergaan, waarbij zeker de jonge vrouw het moet ontgelden: in het midden van de vorige eeuw waren de bestanddelen, vorm en stof van de kleding voor oud en jong dezelfde; thans behoeft men slechts op de jonge juffer het oog te slaan, om juist het tegenovergestelde te ontwaren.dat het korte lijfje (het kledingstuk dat het bovenlijf bedekt) aan het loerende oog van de man geen aanschouwelijk genot van een schone boezem weiger, vindt hij niet bepaald discreet. Haar krullerige haarlokken, haar hele houding en de veelbetekende wenk met haar waaier, bevestigen volgens hem de wulpse attitude van de ongedame. Coquetterie. Volgens de Fransman heeft de ´coquetterie´ een zeer nadelige invloed gekregen op de keurige oude zeden van de Nederlanders. Bovendien vindt hij het koketteren van de Hollandse vrouwen een stuk onverdraaglijker dan dat van de Franse, omdat het er hier veel minder verfijnd aan toe zou gaan. Patriot Maaskamp was portretschilder, tekenaar, graveur, uitgever en kunsthandelaar. Zijn uitgeverij annex kunsthandel bevond zich rond 1811 op de Dam, toen het place napoléon, nr 1, naast het paleis. Evert Maaskamp was een patriot. Zijn ijkpunten waren Parijs, de Franse revolutie en keizer Napoleon en dit boek is dan ook eerst in het Frans verschenen. In het derde boek beschrijft hij uitvoerig het bezoek van zijne majesteit, keizer Napoleon met ´hoogstdeszelfs gemalin´ aan Amsterdam. Reis door Holland, in het jaar 1806, uitg. Evert Maaskamp. Informatie: stadsarchief Amsterdam
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1285785218
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen