×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Doorn - Nieuw Sterkenburg [Beukenrode] - Lutgers 1869

11 x gezien 0 x bewaard sinds 01 jul. '18, 14:01
N.o.t.k.
Bericht

Beschrijving

Doorn - Nieuw Sterkenburg [Beukenrode] - Lutgers 1869

Gezicht op de voorgevel van het huis Nieuw Sterkenburg te Doorn temidden van het omringende landschapspark
Locatie: Beukenrodelaan 2. Andere naam van deze buitenplaats: Beukenrode.


Litho van P.J. Lutgers op papier collé.
Afkomstig uit: Gezigten in de omstreken van Utrecht: opgedragen aan H.M. de Koningin der Nederlanden / naar de natuur geteekend en op steen gebragt door P.J. Lutgers; met geschiedkundige aanteekeningen van W.J. Hofdijk
Druk en uitgave: J.D. Steuerwald, Den Haag 1869.
Afm. afbeelding: 16,0 x 22,2 cm. Blad: 25,8 x 34,5. Rechtermarge licht vergeeld en met enkele kleine inscheuringen. De afbeelding heeft geheel losgelaten van zijn drager, het dikke papier dat de ondergrond vormt. Het kan desgewenst weer gemakkelijk worden vastgekleefd.

Bieden
Verzendkosten voor rekening van koper.

In 1748 was er op de plaats van deze buitenplaats een grote hofstede met de naam Het Sand. Waarschijnlijk ging het hier om een grote pachtboerderij met herenkamer waar de eigenaar 's zomers verbleef.
In 1819 komt de hofstede en de bijbehorende goederen in andere handen en wordt het een onderdeel van het landgoed Moersbergen. Op het terrein is vanaf die tijd sprake van het zogenaamde Warandahuis (boshuis). Waarschijnlijk is dit landhuis kort na de koop van de hofstede gebouwd als zomerhuis voor de familie.
In 1860 wordt het huis verkocht aan de eigenaar van het kasteel Sterkenburg, die het laatstgenoemde op de ronde toren na geheel liet afbreken. Aangenomen kan worden dat hij gedurende de afbraak en de nieuwbouw een tijdelijk onderdak vond in het Warandehuis. Toen hij daarna definitief op Sterkenburg ging wonen, bleef het buitenhuis echter zijn eigendom met het omringende landgoed. Rond 1873 liet hij het huis afbreken en bouwde hij Nieuw Sterkenburg op ongeveer dezelfde plek. De villa werd gebouwd in een neorenaissancestijl.
Twintig jaar na de aankoop van de hofstede kocht de zoon van de eigenaar de tegenover liggende buitenplaats Doornveld, waarmee hij het bezit van zijn familie uitbreidde tot een aaneengesloten gebied, dat zich uitstrekte van Werkhoven tot Maarn.
Pas in 1908 werd Nieuw Sterkenburg een zelfstandig landgoed, door verkoop aan een nieuwe eigenaar. Dit betekende dat de buitenplaats vanaf dat moment geen deel meer uitmaakte van het kasteelbezit. Om dit aan de buitenwereld duidelijk te maken, werd de naam Nieuw Sterkenburg veranderd in Beukenrode.
In 1929, onder een opvolgende eigenaar, werd de oprijlaan veranderd in een openbare weg, die Beukenrodelaan ging heten en opgenomen werd in een nieuw stukje dorpsuitbreiding.
In 1950 vestigden zich een kloosterorde (de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes) op het terrein van Beukenrode met een internaat voor jongens met aanpassingsproblemen. Op het terrein werden vijf paviljoens gebouwd en de nodige ondersteuningsgebouwen.
In de jaren '80 van de vorige eeuw werd deze taak over genomen door de Augustinusstichting. Het gebouw is nu in gebruik als conferentiecentrum.
In het conferentiecentrum is het restaurant (de ontvangkamer van weleer) met een rijk gedecoreerde schouwpartij op de begane grond interessant. Ook op de eerste verdieping bevindt zich een kamer, de Kerkuil, met een marmeren schouwpartij.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1300114987
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen