×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Jan Toorop litho De Mijnwerker

92 x gezien 0 x bewaard sinds 31 mei '18, 20:06
€ 150,00
Bericht

Beschrijving

Iconisch, zeer karaktervol portret door Jan Toorop, getiteld De mijnwerker.
Door de kunstenaar gesigneerd in de steen. Vakkundig ingelijst, in een bijzondere lijst met bij de litho passende kleuren.

De bekende teekenaar Toorop heeft de goedheid gehad ten bate van onze kerk een crayon teekening te vervaardigen van een mijnwerker in functie, noteerde de secretaris van het kerkbestuur van de Sint Jozefparochie in Heerlerbaan op 3 december 1915 in de notulen. De tekening van Jan Toorop die als kleurenlithografie op de markt werd gebracht, zou grote populariteit verwerven als iconisch portret van een arbeider aan het kolenfront.

Jan Toorop maakte de tekening van de mijnwerker tijdens een bezoek aan Zuid-Limburg in de eerste week van juni 1915. Samen met de aalmoezenier van sociale werken in de mijnstreek, H.A. Poels, pastoor Jan Röselaers van Hoensbroek en staatsmijndirecteur J.C.F. Bunge bezocht hij het ondergrondse bedrijf van Staatsmijn Wilhelmina.

Jan Toorop werd op 20 december 1858 geboren in Poerworedjo op Midden-Java, waar zijn vader een overheidsfunctie bekleedde. Op elfjarige leeftijd vertrok Jan naar Nederland, waar hij in Leiden, Winterswijk en Den Haag middelbaar onderwijs genoot. In die tijd bleek zijn artistieke talent. Zijn artistieke opleiding kreeg Toorop vervolgens aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Vooral zijn verblijf in Brussel werd bepalend voor zijn vorming als kunstenaar. Hij maakte er kennis met de avant-gardistische kunstenaars van die tijd. In 1885 werd Toorop opgenomen in de groep Les XX, een internationale kunstenaarsgroep van vernieuwende schilders en beeldhouwers, zoals James Ensor, Paul Signac en Auguste Rodin.
Jan Toorop was een van de meest invloedrijke Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900. Hij toonde zich niet alleen ontvankelijk voor nieuwe stromingen in de kunst die zich in het buitenland ontwikkelden, maar beïnvloedde op zijn beurt die internationale ontwikkelingen met zijn eigen persoonlijke stijl. Toorop werkte in de stijl van het realisme, het impressionisme, het pointillisme en het symbolisme. In de jaren 1890 begon Toorop ook naam te maken met zijn grafische werk, zoals houtsnedes en lithografieën. Dat grafische werk omvatte boekillustraties en affiches, vaak in een stijl die als art nouveau of Jugendstil bekend staat. Een van zijn bekendste werken in die stijl werd het affiche voor de promotie van Delftsche slaolie (1894). De Nederlandse Jugendstil wordt daarom ook wel de slaoliestijl genoemd. Het (grafische) werk van Toorop kent daarnaast veel portretten, soms van bekende tijdgenoten. Vooral het profielportret, zoals bij De Mijnwerker, had Toorops voorkeur.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1290668019
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen