×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

litho Govert Johannes Prooper leiderdorp verdwenen kerk

14 x gezien 2 x bewaard sinds 06 jun. '18, 14:16
€ 25,00
Bericht

Beschrijving

litho Govert Johannes Prooper leiderdorp verdwenen kerk.
In lijstje achter glas. afmetingen 29.5 x 23.5 cm exclusief verzendkosten verzenden voor risico koper

Leiderdorps bekendste amateur kunstenaarGeplaatst op januari 13, 2014Zo werd Govert Johannes Prooper (geb.1899 ?), overleden 23-10-1986 op 87-jarige leeftijd, genoemd in een krantenartikel*. Hij had van jongs af aan een grote voorkeur voor tekenen en kleuren en was volgens zijn eigen zeggen niet uit het tekenlokaal weg te slaan. Op de ambachtsschool deed hij een opleiding tot huisschilder welk diploma hij op 25-10-1917 behaalde.
Hij werkte 36 jaar bij de Nederlandse Rotogravure Maatschappij als reproductie-tekenaar op de tekenafdeling en kleurde o.a. negatieven in voor de kleurendruk. Dus zo rond 1929 daar begonnen, neem ik aan.
Hij verhuisde in 1938 van Delft naar de Groenendijkstraat 5 in Leiderdorp.
Wat weten we van G.J.Proopers teken- en schilderactiviteiten ?
In de Panorama van december 1928 vind ik een poortje van zijn hand.

In 1932 neemt hij deel aan een tentoonstelling van Kunst om de Kunst met een 3-tal vlotte tekeningen. Op deze tentoonstelling exposeerden veel mij onbekende (amateur?) kunstenaars maar ook enkele bekende te weten A.J. van Driesten en Chris van der Windt, wiens meesterschap uitbundig wordt geprezen in het artikel.
In 1940 staat op de achterpagina van het blad Cinema en Theater een werk van zijn hand.

Voor deze kunstenaar is er wel een mogelijk verband tussen zijn publicaties en zijn werk, daar de Panorama en de Cinema en Theater beide bij de Rotogravure gedrukt werden. Misschien ook is hij via de publicatie in de Panorama (1928) aan zijn baan gekomen (1929).
In 1974, met een vervolg daarop in 1975, is er een kaartenverkoopactie met kaarten van Oud-Leiderdorp door G.J.Prooper. In 1974 bracht deze actie ruim 4000 gulden op.

Voor de actie van 1975 was dat een bundeltje van 5 historische afbeeldingen van Oud- Leiderdorp a 2,50 en een schitterende kleurenreproductie van de Leiderdorpse brug a 2,50 (gulden). De actie heette Thuis 75.

Bijschrift kaart- Samsonboerderij-G.J.Prooper-actie Thuis 75
In 1976 is er een korte expositie (3 dagen) in multi-functioneel kerkcentrum de Menswording te Leiderdorp gehouden, een gebouw voor welks totstandkoming hij in 1974 reproducties van zijn werk beschikbaar stelde. De opbrengst van deze tentoonstelling komt ten goede van het kindertehuis Buitenzorg.
13-11-1981 is er in de Muzenhof Leiderdorp een expositie Met pen en penseel in en om mooi Leiderdorp in het kader van de actie Welkomstgeschenk Huize Buitenzorg . Dit resulteert ook weer in een kaartenset nu samen met F.Kemner
*. Hierbij 2 exemplaren van de 6 of 7 kaarten.
.
17 april 1984 exposeert Prooper nog met vele anderen in de dorpskerk van Leiderdorp, o.a. Alex Hakkaart, Herman van Rijn, Cora van Veen, Wil van Gessel en Fred Hansen.
Het Leids Jaarboekje 1987 vermeldt hem nog:
G.J.Prooper tekenaar van de mooiste plekjes van Leiderdorp, overlijdt 87 jaar oud.

G.J.Prooper
Het is leuk om te zien hoe deze kunstenaar, die vrijetijds-schilder genoemd wordt, toch soms dezelfde wegen heeft bewandeld als zijn professionele kunstbroeders zoals Roelandse. Het zou me verbazen als ze elkaar niet gekend hebben, maar dat is alles wat ik ervan zeggen kan tot nu toe.
De scheidslijn tussen amateur en professioneel is soms dun en wat uiteindelijk telt is de kwaliteit van het geproduceerde werk.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1292451254
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen