×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Aat Veldhoen 1964 Gerrit Lakmaaker, de ethersnuiver

84 x gezien 2 x bewaard sinds 08 jun. '18, 11:29
€ 95,00
Bericht

Beschrijving

Aat Veldhoen 1964 Gerrit Lakmaaker, de ethersnuiver

Portret van Gerrit Lakmaaker, de ethersnuiver (1938 - 1995)
(Beeldend kunstenaar Gerrit Lakmaaker)

1964 

(zie boek pag.233 - Aat Veldhoen prenten- 1956-1967)

In oude lijst achter glas met paspartout. Wel enkele kleine gaatjes. afmetingen met lijst en paspartout

66 x 48 cm


Beeld
48 x 33.5 cm
Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico koper
Aat Veldhoen

Nederlands kunstschilder

Arie Johannes (Aat) Veldhoen (Amsterdam, 1 november 1934) is een Nederlands kunstschilder.

Veldhoen groeide op in Amsterdam en leerde het vak van kunstenaar van zijn vader, die eerst reclameschilder was, en later kunstschilder. Veldhoen begon zijn carrière als tekenaar maar al snel vestigde hij zijn naam als vrij kunstenaar. Veldhoen maakt graag gedetailleerde tekeningen en schilderijen van duinlandschappen, zelfportretten, naakte vrouwen en vrijende stellen. Hij leerde veel als stagiair in het Binnengasthuis, waar hij patiënten en operaties tekende.

Van de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, die hij rond 1956 drie keer op rij ontving, kocht hij zijn eerste etspers. Hij begon later rechtstreeks op offsetplaten te tekenen, om de "rotaprints" daarna in een grote oplage te laten drukken. Hiermee wilde hij zijn ideaal vervullen om kunst voor iedereen bereikbaar te maken, 'volksgrafiek' moest het zijn. Op een bakfiets vol prenten reed Veldhoen tussen circa 1964 en 1967 door Amsterdam waar hij grafisch werk voor drie gulden per stuk verkocht. De bakfiets werd ten doop gehouden door Simon Carmiggelt. Door hoge oplages bedierf Veldhoen in zekere zin zijn eigen markt. Zijn etsen, litho's en schilderijen waren in de jaren die erop volgden moeilijk te verkopen.

Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis een verzameling van zijn werk als vrij kunstenaar en tekenaar. Deze werken waren in 2006 ook geëxposeerd in Animaux galerie te Rotterdam. Voor deze gelegenheid werd een zeefdruk gemaakt van het werk 'Verliefd', een zelfportret van Veldhoen met zijn oude liefde Cristi Kluivers dat hij cadeau deed aan zijn nieuwe liefde en echtgenote Hedy d'Ancona. De kunstenaar David Veldhoen is zijn zoon en fotografe Venus Veldhoen zijn dochter.

Ron de Groot schrijft op zijn website een stukje over deze markante Gerrit Lakmaaker:


Gerrit Lakmaaker (1938 - 1995)

Op een mooie zomermiddag in 1992 leerde ik in cafe Timmer in hartje Rotterdam Gerrit Lakmaaker kennen. Gerrit was beeldend kunstenaar. Hij stond bekend als een nogal vreemd persoon, iemand waar je moeilijk contact mee kon krijgen. Hij was vaak onder invloed van alcohol en voor veel mensen onnavolgbaar. Ik kende Gerrit al langer maar had eigenlijk nog nooit een normaal gesprek met hem gevoerd. Die middag zaten wij op een of andere manier wel op een lijn. Natuurlijk ging de conversatie vooral over kunst. Onderweg naar een of andere kermis bij het Maritiem Museum werden we overvallen door een onweersbui en belandden we in een illuster Rotterdams etablissement: De Schouw aan de Witte de Withstraat. Hier haalde Gerrit zijn pen uit z'n binnenzak en begon hij te tekenen op de achterkant van een sigarendoosje. Het zou de eerste 'les' zijn die ik van Gerrit 'de Danser' zou krijgen. Lakmaaker hield ervan anderen aan het tekenen en schilderen te krijgen. Ook ik werd slachtoffer. Enkele weken na het gesprek, kwam Gerrit op bezoek. Hij had een cadeautje bij zich: drie oilsticks, rood, geel en blauw. En of ik maar snel aan het tekenen wilde gaan. Daar was hij tenslotte voor gekomen.

Gerrit had een heel eigen, veelkleurige beeldtaal. Elk werk vertelt een verhaal in de ruwe, naïeve en wilde stijl. Een stijl die bepaald niet iedereen begrijpt en aanspreekt. ,,What you see is what you get'' was steevast het antwoord als je vroeg wat een schilderij voorstelde. In bijna al zijn latere werken speelt ,,het mannetje in het bootje'' een rol. Het mannetje is Gerrit zelf. Het mannetje balanceert op een bergtop, hangt ondersteboven in de lucht of dobbert in een stroompje.

Door Gerrit ben ik aan het schilderen en tekenen gegaan en leerde ik vooral kunst breder te zien dan dat ik tot dan toe deed. Voor mij had de kunst van Gerrit iets van een culture shock: mijn conservatieve smaak kreeg een stevige douw. Ik ging van die rare fratsen van Lakmaaker houden.

 

Met trots mag ik mij de eerste en enige leerling van Gerrit Lakmaaker noemen, hoewel van serieuze lessen nauwelijks sprake was. Doorgaans op vrijdagmiddag meldde ik mij rond een uur of een in het atelier van Gerrit aan de Duyststraat. Na de thee (ongelofelijk maar waar) gingen wij aan het werk. Gerrit in het zitje bij de ingang, ik achter zijn witte kunststof tekentafel bij het raam. Wat ik maakte deed er eigenlijk niet toe, als ik mijn fantasie maar gebruikte en gewoon aan het werk ging. Die kunst, ach, die kwam dan vanzelf wel. Later maakten wij in de kelder van ons huis aan de Rochussenstraat, geheel in Lakmaaker-stijl, gezamenlijk werken waarvan er enkele op deze pagina staan.

Gerrit heeft helaas niet lang geleefd. De jaren van druggebruik (in Amsterdam) en drankmisbruik en de nachtenlange horeca-avonturen die zijn leven jarenlang hebben bepaald, braken hem op. De dag na Pinksteren in 1995 kreeg hij op de bank bij zijn vriendin Nora een hartstilstand. In zijn atelier hebben vrienden en kunstbroeders in de dagen daarna de kist beschilderd waarin hij op Oud-Kralingen is begraven.

In 2003 was er in galerie DuoDuo in Rotterdam de voorlopig laatste tentoonstelling met werken van Gerrit. Klik hier voor enkele werken die daar te zien waren.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1292968448
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen