×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Oude doos van brons voor rituele ingrediënten.

35 x gezien 1 x bewaard sinds 03 apr. '18, 15:25
€ 75,00
Bericht

Beschrijving

PRACHTIG

Oude doos van brons voor rituele ingrediënten.Deze heeft de afbeelding van Ganesha op de deksel staan.

In deze doos werden ingrediënten bewaard voor bepaalde rituelen.

Ganesh - geboren uit modder

Ganesh, ook wel Ganesha, Ganapati Tantra, Ekadanta of Vinayaka genaamd, is in het Hindoeïsme de deva met het olifantenhoofd. Hij is de zoon van god Shiva en godin Parvati. Vader Shiva representeert het subjectieve bewustzijn en moeder Parvati het energetische materiële. Ganeshs ouders symboliseren samen de eenheid van alles.

Betekenis

De naam Ganesh is een samentrekking van de Sanskriet woorden gana en isa. Gana betekent groep of gezelschap van goden. Het universum bestaat uit een groep anatomen en verschillende energieën. Het universum zou in chaos zijn als er geen hogere macht zou zijn die deze groepen en energieën zou sturen. Het Sanskriet Isa staat voor leider. De naam Ganesh staat dus, vrij vertaald, voor leider van een groep/gezelschap van goden. Ganesh is het hogere bewustzijn dat alles doordringt en orde schept in dit universum.

Essentie

De essentie van Ganesh is helder onder woorden gebracht door Adi Shankara, Hindoe-filosoof, yogi en spiritueel leider.

Hoewel Ganesh wordt vereerd als de god met het olifantenhoofd is de vorm niet meer dan een manier om vormloosheid naar buiten te brengen.
Hij is Ajam Nirvikalpam Niraakaaramekam. Dit betekent dat Ganesh ongeboren (Ajam), zonder persoonlijke eigenschappen (Nirvikalpam) en vormloos (Niraakaaramekam). Daarmee symboliseert hij een alomvertegenwoordigd bewustzijn.
Ganesh is dezelfde energie als de energie die ten gronde ligt aan de oorsprong van dit universum. Het is de energie waar vanuit alles ontstaat en waarin alles ook weer zal oplossen.
De god met de olifantenkop

Het ontstaan van Ganesh is bijzonder en bovennatuurlijk. Het verhaal begint met een viering van Parvati en Shiva. Tijdens deze viering wordt Parvati vies. Op het moment dat ze zich hier bewust van wordt, haalt ze de modder van haar lichaam en creëert een jongetje uit de modder. Daarna vraagt ze het jongetje op wacht te staan terwijl ze zich gaat wassen. Wanneer Shiva terugkomt, herkent het jongetje hem niet en houdt het jongetje hem tegen op Parvati te beschermen. Shiva onthoofd het jongetje en vervolgt zijn weg naar Parvati. Parvati is geschokt wanneer ze dit ziet en legt aan Shiva uit dat het jongetje haar zoon was en smeekt hem het jongetje te redden. Shiva vraagt daarop zijn helpers om op pad te gaan en terug te keren met een hoofd van iemand die aan het slapen was met zijn hoofd naar het noorden. De helpers komen terug met het hoofd van een olifant en Shiva bevestigd het aan het lichaam van het jongetje en zo is Ganesh geboren!

Verwondering

Aan de hand van het ontstaansverhaal van Ganesh, zou je je natuurlijk verschillende dingen af kunnen vragen.

Waarom zou Parvatis lichaam vies zijn geworden?
Parvati is het symbool van feestelijke energie. Haar vies worden refereert er aan dat feesten verleidelijk is en je gemakkelijk uit balans kan halen. Modder staat symbool voor onwetendheid en Shiva is het symbool voor de allerhoogste vorm van onschuld, vrede en kennis.
Had Shiva, de belichaming van vrede, zon kort lontje dat hij zijn eigen zoon onthoofdde?
Toen Ganesh Shivas pad blokkeerde, betekende dat dat onwetendheid (een eigenschap van het brein) kennis niet herkende. Hierdoor moest kennis onwetendheid overwinnen. Wat in dit verhaal gesymboliseerd wordt door het afhakken van Ganeshs hoofd.
Waarom heeft Ganesh het hoofd van een olifant?
Een olifant staat voor kracht, waardigheid, intelligentie en vrede. En de voornaamste eigenschappen van een olifant zijn wijsheid en moeiteloosheid. Het enorme hoofd staat dus voor wijsheid en kennis. Daarnaast lopen olifanten niet ergens omheen en laten zij zich ook niet stoppen door obstakels. Zij ruimen deze uit de web en lopen rustig door - dit staat voor moeiteloosheid. Wanneer we bidden tot Ganesh, worden deze kwaliteiten in onszelf aangewakkerd en worden deel van onszelf.
Symbolen en waarde

Ganesh heeft verschillende waardes en symbolen aan zich verbonden. Ganeshs grote buik staat voor vrijgevigheid en totale acceptatie van alles wat is. Zijn opgeheven hand staat voor bescherming. Het betekent: Vrees niet, ik ben met u. Zijn andere hand, laag en met de palm naar buiten gericht, staat voor eindeloze vergiffenis en een uitnodiging om te buigen. Dit staat tevens symbool voor het feit dat we op een dag allemaal op zullen gaan in de aarde.

Ganesh heeft ook een enkele slagtand wat symbool staat voor focus. In zijn hand houdt hij de Ankusa wat symbool staat voor spirituele ontwaking en een Paasa wat symbool staat voor controle. Bij spirituele ontwaking komt er veel energie kwijt en zonder controle kan dit zeer uit de hand lopen.

Ganesh voor jou
Een beeld van Ganesh staat vaak op splitsingen van wegens in India. Dit is gedaan om reizers te kunnen helpen om een keuze te maken bij het bepalen welke weg ze in moeten slaan. De God staat altijd aan het begin. Een eerste gedachte. Een eerste stap. Een eerste impuls.

Ganesh staat dus symbool voor kennis en wijsheid, maar er zijn ook diepere betekenissen aan hem toe te kennen. Als je zijn verhaal kent, kom je dichter bij het gevoel wat hij representeert. Op onze yoga webshop kan je zijn afbeelding op verschillende items vinden om bij je te kunnen dragen. Het bij je dragen van een item met Ganesh versterkt de waardes en krachten waar hij symbool voor staat en uit wil dragen.

Het doosje heeft een afmeting van 6,6 cm bij 5.3 cm en dikte 2.1 cm. Het gewicht is 100 gram.

€75
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1271726161
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen