×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Ganesha beeld brons stonework 30 cm

79 x gezien 0 x bewaard sinds 22 mei '18, 11:18
€ 569,00
Bericht

Beschrijving

Ganesha [Gaea] is de godsgedaante van wijsheid, kennis, voorspoed en het verwijderen van obstakels. Hij wordt gezien als de belichaming van buddhi (wijsheid), en wordt vaak samen met Riddhi [ddhi] (succes, Lakshmi [Lakm]) en Siddhi (spirituele kracht, Sarasvati [Sarasvat]) vereerd.

De naam Ganesha betekent letterlijk de Heer van gana [gaa]. Gana wordt vaak vertaald als groep. Ganesha is dus de Heer van allen. Daarom wordt Hij tijdens pujas [pj] ook altijd als eerste vereerd.

In zijn Maha-gedaante [Mah] (autonome gedaante, heeft vier armen) is Ganesha één van de leden van de Maha Lakshmi darbaara [darbra] (het huis van Maha Lakshmi: Maha Ganesha, Maha Lakshmi en Maha Sarasvati). In zijn niet-autonome gedaante (aardse gedaante, met twee armen) is Hij de zoon van Shiva [iva] en Parvati [Prvat]. In sommige verhalen wordt Hij gezien als de echtgenoot van Riddhi en/of Siddhi.

Diepere betekenis van zijn verschijning

Armen
Maha Ganesha wordt afgebeeld met vier armen. Dit duidt op zijn activiteiten in zowel de aardse als goddelijke wereld. De vier armen staan voor cita (bewustzijn), buddhi (wijsheid), mana (zinnen) en ahankaara [ahakra] (ego). Terwijl de zinnen en het ego in de aardse wereld heersen, zijn het bewustzijn en buddhi die de goddelijke wereld kenmerken. Ganesha leert ons door deze vier aspecten tot het Goddelijke te komen, op volgorde van ego naar bewustzijn.

Olifantenhoofd
Een olifantenhoofd is groot en heeft een wijde mond, grote oren en grote ogen. De wijde mond symboliseert de aard van de mens, de wens om te genieten van het leven. De grote oren symboliseren de kwaliteit om naar anderen te luisteren. Door naar anderen te luisteren, kweken we begrip. Het hoofd van Ganesha staat dus als het ware voor wijsheid, de genietenswens van de mens en begrip. Om het tweede wordt Ganesha vooral vereerd om wensen in vervulling te laten gaan. Van olifantenogen wordt gezegd dat ze objecten groter zien dan ze werkelijk zijn. Dat symboliseert: hoe groot we ook worden, we dienen anderen altijd als groter te beschouwen dan onszelf. Dat wil zeggen dat we onze trots moeten opofferen en nederigheid dienen te bereiken.

De slurf
Geen menselijk voorwerp is zo wijd en sterk als de slurf van een olifant. De slurf leert ons dat wij net zo sterk moeten zijn, zodat we de ups en downs van het leven aankunnen en toch van binnen alles bereiken. Dat wil zeggen dat we materieel alles aankunnen en toch spiritueel vorderen.

De anderhalve slagtand
De mens heeft twee aspecten: wijsheid en emotie. De hele slagtand symboliseert wijsheid en de halve emotie. De slagtand van emotie is gebroken als boodschap dat we onze emoties moeten overwinnen om middels wijsheid het Absolute te bereiken.

Het mensenlichaam met een dikke buik
De dikke buik symboliseert de boodschap dat we veel aan moeten kunnen om alle ups en downs in het leven te doorstaan. Wanneer we onszelf sterk maken, kan geen enkele kracht ons omver blazen.

Rode of gele kleding
Ganesha wordt meestal afgebeeld in rode of gele kleding. In zijn Maha-gedaante (autonome gedaante, met vier armen) draagt Hij geel. Geel symboliseert zuiverheid, vrede en waarheid. In zijn niet-autonome gedaante (met twee armen) draagt Hij meestal rood. Rood symboliseert de activiteiten in de stoffelijke wereld.

Een muis naast de voeten van Ganesha
Een muis symboliseert ego. Net als een muis van alles kapot knaagt, knaagt het ego aan al het goede in een persoon. De muis staat vaak naast de voeten van Ganesha. Nu zit Ganesha echter op het ego, de muis. Dit symboliseert de overgave van het ego. De muis is ook het rijdier van Ganesha. Dit leert ons dat het verstand het ego moet domineren als we vooruit willen komen.

De laddus naast Ganesha
De laddoos [ladd] symboliseren de zoetheid van rijkdom en welzijn.

Hand die omhoog staat
De omhoogstaande hand staat voor het geven van zegen. Ganesha geeft de toegewijden van het Goddelijke zijn zegen. Door ware toewijding zijn we in staat de zegen van het Goddelijke te ontvangen en door deze zegen kunnen wij tot het Goddelijke komen wanneer wij ons leven daarop inrichten.

Afmetingen h x b x d: 33,5 x 22 x 15 cm.
Materiaal: Brons met turquoise gekleurde ingelegde stenen. Handwerk door kunstenaars.
Gewicht: 6,8 kg.
Herkomst: India.
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Staat: Nieuw.
Te koop: 569,00 euro.

Wordt aangetekend verstuurd en kan natuurlijk worden bezichtigd.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1287852901
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen