×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Olieverf schilderij Hollands landschap Mary Koekenbier 1975.

179 x gezien 1 x bewaard sinds 20 feb. '18, 21:13
€ 155,00
Bericht

Beschrijving

Olieverf schilderij Hollands landschap Mary Koekenbier 1975.
Prachtig werk van goede kwaliteit.

Zeer fraai Hollands landschap van Mary Koekenbier.
"dochter van de Bergense school."
Ze heeft een vermelding in de Jacobs.
Zie de laatste foto.

Afmetingen 40 x 30 cm

Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico van de koper

Mary Koekenbier werd in 1942 in Alkmaar geboren. Als telg uit een geslacht van herenboeren, slagers en restaurantexploitanten groeide zij op in een omgeving waarin de omvang met vee vanzelfsprekend was. Haar vele schilderijen met koeien zijn daar nog steeds getuigen van. Toen zij haar kunstzinnige aspiraties ging ontwikkelen, verliet zij het familiebedrijf en leerde zij op een expressionistische manier schilderen.

Het werk van Mary getuigt van meer dan 40 jaar bevlogen kunstenaarschap. Haar Nederlandse en Franse landschappen, koeien, bloemen en portretten worden gedomineerd door een wervelende kleurstelling, die haar werk een bijzondere allure geeft.

Vanwege haar opleiding door grootmeesters van de Bergense School, Arnout Colnot en Jaap Sax, wordt Mary nog steeds getypeerd als een dochter van de Bergense School. Haar vroegere werk werd dan ook gekenmerkt door de donkere kleurtonen die voor deze stroming zo typerend zijn. Mary evolueerde haar eigen stijl en ging steeds meer kleur gebruiken. De afgelopen decennia vertoonde haar werk ook verwantschap met de Groninger Ploeg. Tegelijkertijd, en dat maakt haar werk zo speciaal, zijn er raakvlakken met grote fauvistische kunstenaars als Matisse, Derain en De Vlaminck, voor wie het ook in de eerste plaats om kleur ging.

Vandaag de dag heeft het oeuvre van Mary een bijzondere aantrekkingskracht. Het is voortdurend in ontwikkeling. Zo is zij de laatste tijd zichzelf aan het verdiepen door intuitief te schilderen, waarbij haar diepste zieleroerselen naar boven komen.

Een lange lijst van meer dan honderd tentoonstellingen geeft blijk van grote waardering voor haar werk. Haar faam en reputatie zijn grensoverschrijdend. In 1997 werd Mary benaderd door twee Parijse kunstkenners, die met hun bureau Art Premier over de hele wereld zaken doen. Zij hadden opdracht gekregen in alle landen van Europa werk van vroegere en eigentijdse kunstenaars te verzamelen voor een internationale tentoonstelling in Washington. De expositie (van 23 november tot en met 24 december 1997), Images of Eden genaamd, was gekoppeld aan het World Culture and Sports Festival, dat toen voor de derde keer in deze Amerikaanse stad werd gehouden. Mary aarzelde geen moment en vertrok met haar doeken naar de Lichtstad, vanwaar haar werk de oceaan over ging. De Prinses Irene Tulpen en de Ontwakende Lelies, beide olie op linnen en met de afmetingen 100 bij 100 cm, hingen in Washington tussen werken van Van Gogh, Chagall, Permeke en Brueghel. Het jaar daarop later verhuisde een gedeelte van de tentoonstelling naar de Franse ambassade te Washington, waar gedurende de maanden mei en juni de expositie French Contempory Artists werd gehouden. Mary beschouwt dit Amerikaanse avontuur als de kroon op haar werk.

In 2001 werd er een grote overzichtstentoonstelling ter ere van haar 25-jarig kunstenaarsjubileum in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar georganisserd. Voor deze gelegenheid was er een speciale Stichting Zilveren Julieum Mary Koekenbier in het leven geroepen. Toen dit eenmaal bekend was, kwamen uit binnen- en buitenland vele zeer positieve reacties binnen van kunstverzamelaars, hoogleraren, burgemeesters, wethouders, directeuren van musea etcetera. De tentoonstelling werd door meer dan vijfduizend mensen bezocht.

Het derde grote wapenfeit van deze bevlogen kunstenares vormt het feit dat Mary op 25 mei 2003 werd genomineerd voor de Cultuurprijs. Ze behoorde bij de eerste 15 van 75 uitverkoren kunstenaars.

Margaretha Maria Koekenbier
Geboortegegevens»1942 - - geboren
Alkmaar (Gemeente Alkmaar)
07.02.1942
Margaretha Maria (Mary) Koekenbier
Adres»Regulierslaan 4, 1815KA Alkmaar
Professie»
schilder
Materiaal»
pastel»
acryl»
olieverf»
aquarel
Onderwerp
»bloemen 1992
»stalinterieurs»
stillevens»
koeien»
landschap
Stijlkenmerken
»naturalistisch-expressionistisch 1992
Typering van het werk»
portretten
Verblijf»
Alkmaar (Gemeente Alkmaar) van voor 1991 tot na 1996
Beïnvloed door»
Bergense School
Opleiding»Instelling:
geen specifieke opleiding bekend;
leerling: Mary Koekenbier.
vakgebied: schilderen;
Info:
autodidakt»1974
- Jaap Sax
leerling: Mary Koekenbier.
begin: 1974
einde: 1974
Kreeg aanwijzigingen van»
Colnot, A.J.G. (Arnout)
Lid van / ingeschreven bij»
bij: Alkmaarse Kunstenaars Vereniging -> Margaretha Maria (Mary) Koekenbier»
1997 - -
registratie in documentatiecentrum
bij:
Provincie Noord-Holland afd. Kunst en Cultuur ->
Margaretha Maria (Mary) Koekenbier -> - omstr. 1997Presentaties (overig)»1979
Kasteel Radboud Medemblik -»1981
Galerie Toonen Heiloo -»1984
Kasteel Radboud Medemblik -»1986
Stichting Katwijks Museum Katwijk aan Zee -»1992
Galerie De Vlierhove Blaricum -Literatuur/wordt vermeld in»1993
Beeldend Nederland»1996
Liefdadigheidsveiling van kunstwerken
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1257376447
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen