×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

DERKZEN VAN ANGEREN molen kralingen winter Rotterdams stad

217 x gezien 4 x bewaard sinds 06 mrt. '18, 23:10
€ 95,00
Bericht

Beschrijving

PRACHTIGE EN BIJZONDER GROTE ETS VAN DE BEKENDE KUNSTENAAR ANTOON DERKZEN VAN ANGEREN: WINTERGEZICHT KRALINGEN ROTTERDAM MET DE MOLEN EN ELECTRICITEITSMASTEN IN DE SNEEUW.

Werkelijk prachtige ets van Rotterdam. In super conditie. Ingelijst. Afmetingen met passe-partout en lijst 75 x 85 cm. Met origineel handschrift van Derkzen van Angeren waarin hij uitlegt waar het is gemaakt. Alles in perfecte conditie. Spiegelingen zijn van het glas.

Antoon Derkzen van Angeren (1878-1961), is de grondlegger van de befaamde grafiek opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunst en Technische Wetenschappen (1917-1943). Hij stond, samen met Simon Moulijn, aan de basis van de uitzonderlijke bloei van de grafische kunst in Rotterdam en wordt als de vader en de bezielende kracht van de Rotterdamse grafiek beschouwd

Anthonius Philippus (Antoon) Derkzen van Angeren (Delft, 21 april 1878 - Bedford (Canada), 14 juni 1961) was een Nederlands etser, graficus en kunstschilder.
Derkzen werd na zijn lagereschooltijd tekenaar/decorateur bij plateelbakkerij De Porceleyne Fles in Delft. Aangespoord door directeur Leon Senf, ging hij zich meer richten op etsen en schilderen en werd zelfstandig kunstenaar.
In 1911 verhuisde hij met zijn gezin naar Rotterdam, waar hij zich voor zijn werk liet inspireren door de bedrijvigheid in de havens. Van 1917 tot aan zijn pensioen in 1943 was hij leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij gaf les aan onder meer Henk Chabot, Louis van Roode, Metten Koornstra en Aad de Haas. In 1952 emigreerde hij met zijn vrouw naar Canada.
In 1948 heeft hij een etsplaat uit 1911 afgedrukt van de in 1928 overleden Jakob Smits (geboren Rotterdam, 9 juli 1855). Deze kunstenaar werkte o.a. in Rotterdam en Amsterdam en later verhuisde hij naar het Achterbos te Mol.
Over de schilder is een prachtige monografie verschenen. Wagner, J. (2001) Antoon Derkzen van Angeren, de bezielende kracht achter de Rotterdamse grafiek. Baarn: De Prom

Kralingen is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en thans wijk in Rotterdam. Kralingen werd in 1895 bij Rotterdam gevoegd en maakt nu -samen met Crooswijk, Struisenburg en De Esch- deel uit van het bestuurscommissiegebied Kralingen-Crooswijk. Aan de rand van Kralingen ligt de Kralingse Plas, omringd door het Kralingse Bos. Midden in Kralingen ligt de Oudedijk. Kralingen is een wijk met twee buurten: Kralingen-West en Kralingen-Oost.
Kralingen is een zeer contrastrijke buurt. Een gedeelte van Kralingen, Kralingen-Oost, behoort tot de rijkste stukjes van Nederland. Het andere gedeelte van Kralingen is, net als de naburige wijk Crooswijk, een volksbuurt met goedkope sociale woningbouw met een cumulatie van problemen.

Aan de oostelijke rand van Kralingen, bij de Kralingse Zoom, bevinden zich gebouwencomplexen van het Brainpark aan de A16, de Hogeschool Rotterdam en de campus Woudestein van de Erasmus Universiteit. Vanuit deze hoogbouw kijkt men uit over de voetbalvelden van voetbalclub Excelsior. Sinds 1899 is er Victoria voor hockey, squash en tennis. Het is een van de vier oudste hockeyclubs van Nederland. De Rotterdamse Manège, opgericht in 1837 voor de paardensport, verhuisde in 1937 naar de Kralingseweg[1] en beschikt daar over twee binnenbanen en een buitenbaan naast het terrein van het internationaal bekende Concours Hippique International Officiel (CHIO). De naastgelegen Openbare Golfbaan Kralingen, thuislocatie van Golf Club Kralingen is de laagst gelegen golfbaan van Europa. De baan ligt op zeven meter beneden NAP. In juni 2013 maakte het gemeentebestuur bekend dat 2,5 miljoen euro besteed zal worden voor de aanleg van een schaatsbaan in Kralingen. Hij wordt elke winter gebouwd op het sportpark van hockeyclub Leonidas.
Een deel van Kralingen is een beschermd stadsgezicht. De wijk kent een groot aantal rijksmonumenten, waaronder het Libanon Lyceum, de molens De Lelie en de Ster. de begraafplaats Oud Kralingen, de Sint-Lambertuskerk, de Hoflaankerk, het Oostelijk Zwembad, de ophaalbrug van het landgoed Ypenhof, de Watertoren en de hofjes Uit liefde en voorzorg en Kuyls Fundatie.

In Kralingen wonen onder meer RTL-nieuwslezer Jan de Hoop en voormalig burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten.
Geboren in Kralingen:

  • Lambertus Zijl (1866-1947), beeldhouwer en medailleur

  • Carel Gerretson (1884-1958), dichter, essayist, historicus en politicus

  • Frans Mallan (1925-2010), predikant

  • J.H. Speenhoff (1869-1945), dichter-zanger en illustrator

  • Thijs Libregts (1941), voetballer en voetbaltrainer

  • Robin van Persie (1983), voetballer

Voor liefhebbers van ets, grafiek, ets, etser, haven, Rotterdams, Rotterdamse, Maashaven, maas, rivier, zee, havengezicht, de Jongere, Delfgaauw, Evert Moll, Bottema, Everbag, Brandenburg, overschie, Hillegersberg, kralingse bos, havengezicht, schepen, scheepsbouw, stad, stroom, energie, electriciteit, mast, masten, kolen, mijnen, mijn, schip, zee, schepen, Eugene Lucker, Willem Witsen, Jan Wittenberg, Marius Richters, Louis Apol, Mesdag, Mauve, Maris, stad, Kralingen, Kralingse bos, molen, sneeuw, wintergezicht, winter, holland, hollands, M.C. Escher, Maurits Escher, Jan Toorop, Brandenburg, Everbag, Witsen, Mesdag, Maris, Weissenbruch, Louis Apol, Duyvis, Moesman, Haagsche etsclub, Bieruma Oosting, Jan Mankes, Tjeerd Bottema, Rotterdamsche, Chabot, Boymans, van Beuningen, Zadkine, Dorus Arts, Canada, Montreal, Quebec, Ontario.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1262278646
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen