×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

UNIEK Wouter Bakkenes 1920-1986 aquarel Toulon 1949.

72 x gezien 1 x bewaard sinds 31 mrt. '18, 14:25
€ 625,00
Bericht

Beschrijving

UNIEK Wouter Bakkenes 1920-1986 aquarel Toulon 1949.

La fontaine de la place Vincent Raspail Toulon.

Originele kostbare aquarel van deze Amersfoortse kunstschilder.
In originele lijst met paspartout achter glas.
Afmetingen met lijst
41.5 x 34.5 cm
Beeld
34 x 27 cm
GEEN ONZINBIEDINGEN.

Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico van de koper

Wouter Bakkenes
1920-1986

Geboren op 19 juni 1920 in Amersfoort,Nederland.
Overleden op 10 augustus 1986 in Rotorua, New Zealand.

Beroep:Kunstschilder.
Werkte in Amersfoort en Utrecht, maakte reizen naar Italie en Zuid-Frankrijk en vertrok op 09-04-1952 naar Rotarua NZ.
Leerling van D. Rovers en J. Vergeer te Utrecht.
Hij werd genoemd:een kunstenaar in hart en nieren.
Bron: lexicon Kunst P.A.Scheen.
Vestigt zich in Nieuw Zeeland.(Rotorua)
Kwalificatie: schilder, tekenaar
Onderwerp: visstillevens, stillevens, landschappen en figuurvoorstellingen.
Leraar van: Ernst Berg
Exposeerde in Nederland, België, Frankrijk en Italië.
Is vertegenwoordigt met werk in nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.

ARTIKEL IN AD:

De vergeten schilder Wouter Bakkenes

De Amersfoortse kunstenaar Wouter Bakkenes (1920-1986) begon zijn leven als veelbelovend schilder, maar stierf uiteindelijk als onbekend talent in Rotorua, Nieuw-Zeeland.

In tegenstelling tot Toon Tieland (1919-2006), kennen maar weinig Amersfoorters de naam van Wouter Bakkenes (1920-1986). Toch was hij, samen met onder anderen Tieland, in 1945 één van de oprichters van de Amersfoortse kunstenaarsvereniging De Ploegh. Vóór de oorlog was de woning van de familie Bakkenes in de Tolliustraat in het Bergkwartier hét trefpunt van kunstminnend Amersfoort. Maar de oorlog maakte een wreed eind aan deze tijd.

Beul van Ommen
Wouter en zijn geliefde vader Drees werden opgepakt en kwamen in een werkkamp in Steenderen terecht. Wouter ontsnapte, zijn vader werd vrijgelaten, maar verongelukte in de vrachtwagen die hem naar Amersfoort zou terugbrengen. In 1944 werd Bakkenes junior opnieuw opgepakt, wegens zijn anti-Duitse houding. Hij werd naar kamp Erika in Ommen overgebracht, waar hij tot het eind van de oorlog zou blijven. Toen Bakkenes in dat kamp zat, zwaaide de beruchte bewaker Herbertus Bikker, oftewel de beul van Ommen, er de scepter. Zeker 170 gevangenen kwamen om en Bakkenes maakte afschuwelijke dingen mee. In het streekmuseum van Ommen hangen enkele werken van Bakkenes uit die tijd. Die zeggen genoeg.

Vissen
Na de oorlog probeerde Bakkenes de draad weer op te pakken. Hij verkeerde in kunstenaarskringen, maakte kennis met kunstenares Hanneke Smits (nu 89) uit Utrecht, waarmee hij in 1946 trouwde en was dus betrokken bij de oprichting van De Ploegh. Hanneke Smits: ,,Maar Wouter was kapot van de oorlog. We hadden allebei enorme honger geleden, ook na 1945. Voor de oorlog kreeg Bakkenes een kunstenaarstoelage, maar daarna niet meer. We woonden in Utrecht en ik weet nog dat ik op een keer een paar bokkingen kon kopen. Ik wilde ze meteen opeten, maar Wouter besloot die vissen eerst na te schilderen. Om gek van te worden!

Flessenwasser

Het echtpaar Bakkenes-Smits emigreerde in 1952 naar Rotorua, Nieuw-Zeeland, voor een nieuwe start. Ze werden gesponsord door een lokale aannemer die een huisschilder zocht. Bakkenes had dit vak ooit geleerd en dat kwam nu goed van pas. Hij nam nog een tweede baan als flessenwasser in het ziekenhuis, kocht een stuk grond in Rotorua en bouwde er zelf een huis. In 1960 vond hij werk als illustrator voor het Forest Research Institute, waar hij uiterst secure tekeningen maakte, soms van microscopisch kleine voorbeelden. Pas in 1967, toen zijn huis was afbetaald, kon hij weer fulltime kunstschilder zijn.

Bush
Hij verdiende bij door schilderles en lessen klassieke gitaar, een andere passie van Bakkenes, te geven. Hij was bovendien één van de oprichters van de Rotorua Sub Aqua Club en dook bijna elk weekeind. De manier waarop licht onder water gefilterd wordt, was één van de vele inspiratiebronnen van Wouter. Bakkenes taalde niet meer naar Amersfoort. Volgens Peter Freeman, die bij toeval op een schilderij van Bakkenes stuitte en zo gefascineerd raakte dat hij nu een boek schrijft over het leven van de Amersfoorter, had de schilder in Nieuw-Zeeland helemaal zijn plek gevonden. ,,Hij was een introverte man, die genoot van dagen alleen door de bush dwalen. Hanneke Smits ziet dat anders: ,,Wouter had een flink ego, alles draaide om hem. Hij was gewoon niet zo geïnteresseerd in zijn familie en vrienden in Amersfoort.

Waardering
Vanaf 1967 had Bakkenes solo-exposities in Nieuw-Zeeland, maar hij zou nooit bekend of erkend worden als talent. Volgens Peter Freeman is dit de tragedie van zijn leven. ,,Nieuw-Zeeland liep in vergelijking met Europa enorm achter op het gebied van moderne kunst. Zijn werk zou nu meer gewaardeerd worden.

Huisschilder
Bakkenes raakte geïnteresseerd in het maken van muziekinstrumenten en bleef ook exposeren, maar verdiende weinig. In 1978 werd hij noodgedwongen weer huisschilder. In 1980 verliet hij Smits na 35 jaar voor een andere Nederlandse vrouw, Dora van der Wal. Met haar ging hij in 1981 een jaar terug naar Nederland. Maar hij voelde zich niet meer thuis, vloog terug naar Nieuw-Zeeland en trouwde daar met Dora. In 1986 werd pancreaskanker bij Bakkenes geconstateerd, waarna hij al snel overleed, 66 jaar oud. De 87-jarige Van der Wal rouwt tot op de dag van vandaag om haar man. ,,Ik voel hem nog elke dag.

Pijn
Ze erfde bijna alle schilderijen van Bakkenes, tot verdriet van Smits. De hoogbejaarde dames zijn op zijn zachtst gezegd geen vriendinnen. Nu Van der Wal naar een verzorgingshuis gaat, schenkt ze de bijna 100 schilderijen aan een museum. ,,Ik hoef er geen geld voor. Maar de schilderijen mogen niet verkocht worden, dat is de deal. Welk museum de werken van Bakkenes krijgt is nog onduidelijk. Zeker is wel dat hij een plek in het museum verdient, vindt ook Smits. ,,Het schilderij Chaos bijvoorbeeld, dat hij in Utrecht maakte is een meesterwerk. Dat ze in Rotorua een straat naar Wouter willen vernoemen is terecht. Hij heeft me veel pijn gedaan, maar ik hou van zijn werk en als ik nu aan hem denk, zie ik alleen nog de prachtige kleuren die hij nagelaten heeft.

Postuum eerbetoon voor Amersfoorter in Nieuw-Zeeland

Dertig jaar na zijn dood krijgt Wouter Bakkenes een grote overzichtsexpositie. Wie het werk van de in Amersfoort opgegroeide kunstenaar wil bekijken, moet wel naar de andere kant van de wereld reizen.

Vanaf 3 september toont het Rotorua Museum in Nieuw-Zeeland 250 schilderijen en schetsen van zijn hand. De tentoonstelling kan worden beschouwd als een postuum eerbetoon aan Bakkenes (1920-1986), die zijn leven begon als veelbelovend schilder, maar uiteindelijk stierf als onbekend talent in Rotorua. Getraumatiseerd door de oorlog, emigreerde hij in 1952 met zijn eerste vrouw Hanneke Smits naar Nieuw-Zeeland.

De Ploegh
Vóór de oorlog was de woning van de familie Bakkenes in de Tolliustraat hét trefpunt van kunstminnend Amersfoort. Walter, zoals Wouter werd genoemd in zijn nieuwe vaderland, stond samen met onder anderen Toon Tieland (1919-2006) aan de wieg van kunstenaarsvereniging De Ploegh.

Om aan de kost te komen in Nieuw-Zeeland, werkte hij jarenlang als huisschilder en flessenwasser. Pas eind jaren zestig kon hij zich weer volledig op de kunst richten. Vanaf 1967 had Bakkenes weliswaar enkele solo-exposities, maar bekend werd hij daar niet mee.

Dat zijn werk nu alsnog in de belangstelling staat, is te danken aan journalist Peter Freeman, die werkt aan een boek over het leven van Bakkenes. Hij is ook de drijvende kracht achter de expositie in Rotorua. Het grootste deel van de daar getoonde werken zijn geschonken door Bakkenes' tweede echtgenote Dora van der Wal.

Inner Worlds: The Art and Life of Walter BakkenesOpens: Saturday, 3 September 2016
Closes: Sunday, 27 November 2016
Price: Included with Museum admission
Inner Worlds, takes us through the journey of Walter Bakkenes, with inspiration drawn from a number of sources - Rotorua's thermal activity, the natural world through to a passion for music
Inner Worlds: The Art and Life of Walter Bakkenes is the first retrospective exhibition of Dutch immigrant artist Walter Bakkenes (1920 1986).

The exhibition commemorates 30 years since Bakkenes passing, through a diverse range of artworks, ephemera and sketches that reflect his fascinating life. The boundaries between art and life were often blurred for Bakkenes who painted from what he described as inner necessity to produce works that conveyed his atmosphere and mood at the time. As a mirror to his life, it is difficult to pin his art practice down to a single style. He worked across drawing, painting, printmaking and even created musical instruments.

Bakkenes' studies at the Amsterdam Royal Academy of Fine Arts were disrupted by the outbreak of World War II. Subsequently, he spent the following years in concentration camps as a prisoner-of-war, followed by periods in hiding before eventually enlisting into the Dutch Army Medical Corps. These experiences are captured in a selection of heightened and at times surrealistic painting and sketches that reflect the poignant consequences of war and continued to shape his art practice.

Arriving in Rotorua in 1952 amidst a wave of Dutch immigrants, he joined celebrated artists such as Theo Schoon and Zoe Ireland who came to define Rotorua as a hot bed of the growing modernist tradition in Aotearoa. Bakkenes drew inspiration from his new surroundings - from impressions of Rotoruas thermal activity, to careful observations of the natural world, to his passion for music.

Inner Worlds takes us through the journey of Walter Bakkenes.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1270605445
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen