×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

schilderij olieverf katwijk bomschuit Cees Barnhoorn

84 x gezien 1 x bewaard sinds 02 apr. '18, 22:47
€ 110,00
Bericht

Beschrijving

schilderij olieverf katwijk bomschuit Cees Barnhoorn
De bekende tekenaar van Katwijk.
Er worden echter niet zoveel schilderijen van hem te koop aangeboden. Dus dit is een mooie gelegenheid om werk van deze bekende Katwijker te bemachtigen
in prachtige lijst en klaar om op te hangen.
perfecte staat!!
Afmetingen met lijst
49 x 39 cm

Schilderij
40 x 30 cm
Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico van de koper


Ik tekende al in de kinderstoel"
Cees Barnhoorn geeft tweede boekje uit met tekeningen over Katwijk
Hoe meer een plaats verandert, hoe meer aandacht er komt voor het verleden. Dat dit ook voor Katwijk geldt, bewijzen de verkoopcijfers van de boekjes van tekenaar/schilder Cees Barnhoorn. In mei verscheen zijn tweede boekje historische pentekeningen met bijschriften van mooie Katwijkse plekjes, of van bijzondere Katwijkers. Over een tweede druk van het eerste boekje wordt nagedacht.

Cees Barnhoorn vindt zichzelf niet bijzonder, maar hij is het eigenlijk wel. Op de vraag waar hij zo goed heeft leren tekenen en schilderen, volgt eerst een stilzwijgen. Hij heeft het niet geleerd, hij kon het in de kinderstoel al. Natuurlijk nog niet zo goed als in zijn nieuwste boekje "Katwijk 2", maar toch... Mijn moeder zei altijd dat ik in de kinderstoel tevreden was als ik maar papier en potlood had. Nou, dat zou best eens kunnen kloppen".

In 1988 verscheen zijn eerste boekje met pentekeningen over allerlei Katwijkse zaleen. Binnen twee jaar waren de duizend exemplaren van de eerste druk schoon op. Barnhoorn: Het wonderlijke is dat nu, bij het verschijnen van dit tweede deeltje, veel mensen vragen of het eerste boekje nog te koop is". Een herdruk wellicht? Barnhoorn kijkt peinzend. Misschien. Maar zeker is er nog niets".

Zelf is hij duidelijk in z''n sas met deel twee uit de reeks Katwijkboekjes. Ik heb de tekeningen nu naar onderwerp gerangschikt en dat staat toch wat beter. Bij het vorige exemplaar stond alles nog een beetje door elkaar".

Een korte bladertocht door het boek geeft hem gelijk. Er is een hoofdstuk met tekeningen van plaatsen rondom de dorpskerk in Katwijk aan den Rijn, rond de Oude Kerk in Katwijk aan Zee, over zaken in en rond het huis in vroeger tijden en een afdeling waarin plaatjes zijn opgenomen over Katwijk en zijn boerenbedrijven.

Barnhoorn legt uit dat veel mensen bij Katwijk alleen aan de zee denken. ,,Maar dat is niet helemaal juist. Natuurlijk heeft de plaats veel met de visserij te maken, maar er waren vroeger ook genoeg boeren in het dorp. Mijn vader was er een van". Vandaar dit gedeelte in het boek.

Verstrikt

Barnhoorn vertelt dat, hoewel hij al van de kindsbeen af tekent, de echte doorbraak zo''n vijfentwintig jaar geleden kwam. Ik raakte toen verstrikt in veel drukke bestuursfuncties. Zo was ik onder andere voorzitter van de kerkvoogdij van de Nederlandse hervormde gemeente van Katwijk aan den Rijn. Al met al begon het allemaal wel erg veel te worden. M''n dokter raadde me toen aan om het wat rustiger aan te gaan doen en me in m''n vrije tijd op iets anders te richten. Nou, dat heb ik gedaan en toen is dat schilder- en tekengebeuren eigenlijk meer tot ontwikkeling gekomen".

Momenteel exposeert Barnhoorn schilderijen en tekeningen in de hoofdvestiging van de openbare bibliotheek in Katwijk. Dat er vraag is naar zijn werk, blijkt wel uit de bestellingen die er gedaan worden.

Uitgetekend is hij in ieder geval nog lang niet. Ik zeg wel eens lachend tegen m''n vrouw dat ik wel heel oud moet worden als ik alles zou willen doen wat ik in m''n hoofd heb. Maar dat heeft een mens niet in eigen hand. Op dit moment ben ik bezig met een boekje waarin plaatjes komen van ambachtslieden in de oude vissersplaatsen langs de kust. Dus wat breder dan alleen Katwijk. Verder ben ik ook van plan om nog een paar volgende delen te maken in de Katwijk-serie".

Portretten

De Katwijkers zullen Barnhoorn dus nog wel eens met zijn schetsboek aantreffen op de pittoreske plaatsjes van het dorp. Op een gegeven moment heb je zoveel gelezen en gezien dat je het gevoel hebt nog lang niet klaar te zijn met werken".

Wie wat meer wil weten over karakteristieke Katwijkers in vroeger tijden, komt in het boekje Katwijk 2 goed aan zijn trekken. Achter in het boek is een korte portrettenserie opgenomen van bekende Katwijkers, zoals Jacobus van Dijk die vele jaren voor de SGP in de raad zat en tevens ook een aantal jaren wethouder was.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1271554335
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen