×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Schilderij - Kubistisch vrouwelijk naakt - Kees van Urk 1929

118 x gezien 8 x bewaard sinds 12 mei '18, 19:15
N.o.t.k.
Bericht

Beschrijving

Kubistisch vrouwelijk naakt geschilderd door Kees van Urk in 1929


Kunstenaar:
 Cornelis Jan van Urk (Kees van Urk)
Techniek:
Pastel / krijt op karton
Jaar:
1929
Afmeting dagmaat passepartout:
breedte 28,5 cm x hoogte 46,0 cm
Afmeting schilderij:
breedte 33 cm x hoogte 50,3 cm  
Conditie schilderij:
Zeer mooie en zeer goede conditie 
Lijst en passepartout zijn toegift

Informatie over kunstenaar:

Cees van Urk werd op 26 maart 1895 in Leiden geboren. Hij studeerde aan de Haagse Kunstacademie en was leerling van de schilder en etser M.W. v.d. Valk. In leiden richtte hij samen met anderen de kunstkring ""De Sphinx" op die dieverse tentoonstellingen organiseerde van Leidse kunstenaars. Van Urk was enige tijd voorzitter van deze vereniging Hij kwam in contact met andere personen, onder andere Piet Mondriaan, Rietveld (de architect), van Doesburg. Later kwam hij naar Blaricum en werd lid van de kunstenaarsvereniging "De Tien" opgericht door August Legras. Van Urk exposeerde in Rotterdam, Haarlem, Arnhem en zelfs in Wenen, Parijs en in Warschau werden zijn werken tentoongesteld.
Het Rijks Prentenkabinet heeft etsen, litho's en aquarels, gemaakt door Van Urk, in haar collectie's. Zijn hele leven was gewijd aan zijn kunst en hij streefde naar het ware inzicht en volkomenheid, zowel in zijn kunst als in het dagelijkse leven. Hij onderzocht en doorproefde allerlei kunstuitingen en stijlen en slaagde erin ze tot een persoonlijke eigen vorm in zijn werk te brengen. Van Urk had zijn eigen galerie 'de Ark' in Blaricum op de Zwaluwenweg 4, omdat hij niet gebonden wilde zijn aan een galeriehouder.
In bepaalde episodes in zijn leven zijn deze stijlen duidelijk te herkennen, zoals die van de 19e eeuwse schilders als Turner in de lichtovergoten landschappen. Of het latere kubisme en soms ook die van de Oosterse, Japanse en Chinese kunstvormen. Desondanks verloor hij niet zijn "eigenheid". Hij streefde naar eenvoud. Aan het einde van zijn leven maakte hij veel religieus symbolische voorstellingen, veelal in pastel en met een uiterst afgewogen kleurstelling. Cees van Urk overleed op 3 september 1976 in zijn door Rietveld gebouwde woning/atelier te Blaricum.

Cornelis Jan (Kees) van Urk is in Leiden geboren. Hij bezoekt de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te De Haag en krijgt daarna les van de schilder en etser Maurits Willem van der Valk (1857-1935). Naar aanleiding van een tentoonstelling van de pas 22-jarige Van Urk, die schildert, tekent, etst en lithografeert, merkt collega-kunstenaar Theo van Doesburg op 12 mei 1917 onder meer op: "Het spreekt dus vanzelf, dat een schilder van onzen tijd zich de beteekenis van schilderkunst als zelfstandig aesthetische uitdrukking eigen moet maken. Ofschoon de heer van Urk zich dit besef nog niet eigen maakte, toont hij toch zich tot dit besef te ontwikkelen. Langzaam maar zeker. Zijn expositie is daarvan het bewijs. Zij geeft den indruk van het werk van iemand die ernstig wil, scheppingskracht geeft en volharding. Een werkman. Een die geen oogenblik laat voorbijgaan, zonder zich aan de stof mede te deelen."

In Leiden is Van Urk medeoprichter en voorzitter van kunstgenootschap De Sphinx. Hij schildert veel in Katwijk, legt er nettenboetsters en baadsters op zijn doeken vast. Als hij naar het Gooi verhuist sluit hij zich daar bij verschillende kunstenaarsverenigingen aan. De Valk Lexicon vermeldt, dat zijn hele leven gewijd is aan zijn kunst en dat hij 'streeft naar het ware inzicht en volkomenheid'. Daarom experimenteert hij met allerlei stijlen, laat zich inspireren door beroemdheden als William Turner, Vincent van Gogh en Jan Toorop en verdiept zich in oosterse filosofieën.

Van Urk doet mee aan groepstentoonstellingen in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Singer Museum in Laren (NH), maar exposeert ook in Wenen, Parijs en Warschau. Om niet gebonden te zijn aan een galeriehouder opent hij zijn eigen galerie, De Ark, in Blaricum.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1284837032
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen