Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken
Je internetbrowser wordt niet (meer) ondersteund. Marktplaats kan daardoor minder goed werken.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser. Meer informatie?

Olieverf H. v.d. Lisdonk H. Antonius Abt Riel Goirle Tilburg

19 19 x gezien 1 1 x bewaard sinds 02 dec. '19, 07:08

Olieverf H. v.d. Lisdonk H. Antonius Abt Riel Goirle Tilburg

€ 85,00
19 19 x gezien 1 1 x bewaard sinds 02 dec. '19, 07:08
Bericht

Beschrijving

Olieverf H. v.d. Lisdonk H. Antonius Abt Riel Goirle Tilburg

Afmetingen
60 x 50 cm

Exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico van de koper

De Antonius Abt-kerk is een kerkgebouw in Riel in de gemeente Goirle in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk staat aan Kerkstraat 3 en achter de kerk (oostzijde) ligt de begraafplaats.

In 1444 bouwde men in Riel een kapel die gewijd was aan de heilige Catharina van Alexandrië.

In 1520 splitste Riel zich af als nieuwe parochie. De kapel werd een parochiekerk

In 1629 moest de kerk gesloten worden, waarna de mis in de pastorie opgedragen werd.

In 1641 was het te onveilig geworden en vertrok de pastoor.

Tot 1673 was het verboden om het katholieke geloof uit te oefenen. Toen betrok men een schuurkerk tegenover de plaats van de oude kerk. Deze werd in 1764 uitgebreid.

In 1819 kwam de oude kerk weer in het bezit van de katholieken en die namen deze in 1822 weer in gebruik.

In 1897 vond de inwijding plaats van de nieuwe kerk, de Antonius Abt-kerk, die in 1895 was klaargekomen. Deze kerk was naar het ontwerp van architect P.J. van Genk en was voor de oude kerk gebouwd. De oude kerk werd vervolgens afgebroken.

In 1925 werd de kerk verder uitgebreid.


De georiënteerde kruiskerk is in neogotische stijl opgetrokken en bestaat uit een westtorenmet ingang, een eenbeukig schip met vier traveeën in pseudobasilicale opstand, een dubbel rechtgesloten transept en een koorvan een travee en een vijfzijdige koorsluiting. De toren heeft vier geledingen en een ingesnoerde naaldspits op vierkante grondslag met een open galerij een vier dakkapellen. Het schip het het koor worden gedekt door een samengesteld zadeldak.

De R.K. St. Antonius Abt-kerk is een georienteerde kruiskerk met westelijke ingangstoren, gebouwd in neo-gotische stijl naar een ontwerp van P.J. van Genk uit 1895. Omstreeks 1925 is de kerk in aangepaste stijl uitgebreid.


Omschrijving


Het kerkgebouw is een pseudo-basilicale kruiskerk met westelijke toren van vier geledingen, bekroond door een spits op vierkante grondslag en geflankeerd door vijfhoekige kapellen, een schip van vier traveeen, een dubbel rechtgesloten transept, met aansluitend op de koortravee een vijfzijdige apsis. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen en hebben een geleding door toepassing van lisenen in combinatie met rechthoekige spaarvelden, die zijn afgesloten door een muizetandlijst. Tegen de gevels staan meermalen versneden, haaks uitgebouwde steunberen. De toren heeft een spitsboogportiek met wimberg. De flankerende kolommen, alsmede boog, afdeklijst en pinakel zijn uit zandsteen vervaardigd. Boven de opgeklampte vleugeldeur zijn in het bovenlicht, met verticale roedenverdeling, een neo-gotisch glas-in-loodpanelen aangebracht. In het muurwerk twee hardstenen wijdingskruisjes. In het venster boven het portiek een tussen kolommen en boog gevat venster met plate-tracery, bestaande uit een achtlobbige roos op dubbele lancet, gevuld met glas-in-lood. De geleding wordt afgesloten met drie spitsbooglichten, waarboven twee gekoppelde galmgaten. Het muurwerk van de bovenbouw springt iets uit. De spits heeft aan alle zijden een wijzerplaat onder kapel, een open galerij en een viertal dakkapellen, alsmede een torenkruis met windhaan. De vensters van het schip hebben een indeling overeenkomstig het torenvenster met plate-tracery. Het omstreeks 1925 vergrote, dubbele transept heeft hoge eindgevels, voorzien van een spitsboogvormig spaarveld, waarin een venster met achtlobbige roos op vier lancetten. In de topgevels elk drie smalle lichten. In elke travee van de apsis een eenvoudig lancetvenster, voorzien van het oorspronkelijke glas-in-lood. Tegen de zuidelijke gevel van het schip zijn twee biechtstoelen aangebouwd. De kerk is gedekt door samengestelde zadeldaken, voorzien van lei-in-Maasdekking. Op de kruising staat een kleine, overhoeks geplaatste dakruiter, op vierkante grondslag. Tegen de zuidelijke gevel is ter hoogte van het koor een onderkelderde sacristie annex stookhok aangebouwd. Deze telt één bouwlaag, heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking. In de zuidelijke en oostelijke gevel een venster met resp. kleine roedenverdeling en een kruisvenster met diefijzers, alsmede een opgeklampte deur, met enkele hardstenen traptreden.

Riel is een dorp in de gemeente Goirle, ten zuiden van Tilburg, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp behoorde tot 1997 bij de gemeente Alphen en Riel. Sindsdien behoort Alphen bij de gemeente Alphen-Chaam en Riel bij de gemeente Goirle. In het oosten grenst het dorp aan het beekdal van de Donge
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1488348115
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen