Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken
Je internetbrowser wordt niet (meer) ondersteund. Marktplaats kan daardoor minder goed werken.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser. Meer informatie?

Pirandello Novellen voor een jaar Coppens en Frenks gebonden

271 271 x gezien 12 12 x bewaard sinds 01 mei '21, 12:50

Pirandello Novellen voor een jaar Coppens en Frenks gebonden

Bieden
271 271 x gezien 12 12 x bewaard sinds 01 mei '21, 12:50
Deel deze advertentie via:
Bericht

Kenmerken

Conditie : Nieuw

Beschrijving

Pirandello Novellen voor een jaar Coppens en Frenks gebonden

Zeer zeldzaam !
De 16 delen compleet, in gebonden editie.


Het leven van Luigi Pirandello begon in 1867 op Sicilië in een villa met de naam Il caos. Zijn vader stond aan het hoofd van een zwavelmijn en dat stelde Luigi in staat om in Rome zijn literaire roeping te volgen. Op zijn 22ste verscheen zijn eerste gedichtenbundel, twee jaar later kwam zijn eerste roman uit en weer een jaar later zijn eerste verhalenbundel. Dat jaar, 1894, trouwde hij met een dochter van zijn vaders compagnon. In 1903 stortte de zwavelmijn van zijn vader en schoonvader in. De familie was geruïneerd, zijn vrouw werd door de schok geestesziek en Luigi ging les geven. Hij begon voor het eerst ook geld te vragen voor zijn literaire werk en werd medewerker van het dagblad Corriere Della Sera, wat hij tot zijn dood zou blijven.

Het schrijven werd hem bemoeilijkt door zijn vrouw, die aan een ziekelijke jaloezie leed en soms op de deur van zijn werkkamer timmerde omdat ze dacht dat hij daar met een andere vrouw in de weer was. In 1919 werd ze opgenomen in een gesticht. Kwam Pirandello, zoals wel wordt aangenomen, tot de thematiek van zijn rijpere werk door het leven dat hij tussen 1903 en 1919 had geleid met een vrouw die haar waan voor zijn werkelijkheid hield? In 1903 begon hij aan de roman Wijlen Mattia Pascal, die in 1905 verscheen en waarin dat thema al volop aanwezig is: men bestaat alleen echt in de ogen van anderen: 'er is iemand die mijn leven leeft. Ik weet er niets van.' (dagboek). Er is geen vaststaand ik, je bent altijd een ander dan je denkt te zijn, je bent iemand, niemand en honderdduizend, naar de titel van zijn laatste roman (1924). Dat werd het thema van zijn leven en van de prachtige verhalen waarmee hij beroemd werd.

Pirandelllo had de ambitie om voor elke dag van een jaar een verhaal te schrijven. Daar is hij heel ver in gekomen, maar zijn dood voorkwam dat hij het project kon afronden. Het werden er minder, maar ze zijn legendarisch geworden. Die verhalen zijn in 16 bundels uitgegeven.

---

Pirandello - novellen voor een jaar compleet (16 gebonden delen)

Pirandello's novellen blinken uit door hun bizarre personages, onverwachte verhaalwendingen en groteske situaties. De gebroeders Taviani hebben zich daardoor bij het maken van hun film Kaos (1984) dankbaar laten inspireren. Denk aan het wonderlijke conflict tussen kruikenmaker Zì Dima en grootgrondbezitter don Lollò Zirafa (De kruik); denk aan de pasgetrouwde boerin die erachter komt dat haar man lijdt aan 'maanziekte', maar die zich al snel laat troosten door diens knappe broer (Maanziek), of aan de ogenschijnlijk waanzinnige moeder die tobt en piekert over haar geëmigreerde zoons terwijl ze haar thuisgebleven zoon volledig links laat liggen (De andere zoon).

Als novellist schittert Pirandello misschien nog wel meer in de vele filosofische novellen over thema's als de dubbelganger, de doden die voortleven in de geest van de levenden, het masker waarachter de echte mens schuilgaat, en natuurlijk het conflict tussen individu en maatschappij, of zoals Pirandello het noemt, tussen 'leven' en 'vorm'. Een mooi voorbeeld van dit laatste thema is de monoloog De kruiwagen; uit 1912. De hoofdpersoon is een gerespecteerd man die vele plichten heeft te vervullen, 'de een nog gewichtiger dan de andere, als echtgenoot, als vader, als burger, als professor in de rechtsgeleerdheid, als advocaat'. Op een noodlottige dag wordt dit belangrijke heerschap zich echter bewust van de 'vorm' en tuimelt hij in een ware identiteitscrisis: als iemand zijn eigen leven kan zien, is dat een teken dat hij het niet meer leeft: hij ondergaat het, hij sleept het mee. Als een dood ding sleept hij het mee. Hij zoekt en vindt verlichting in een 'heerlijke, welbewuste gekte', een dagelijkse rebellie tegen de maatschappij waardoor hij op de been blijft. Als men erachter kwam wat hij stiekem in zijn studeerkamer deed, zou hij vast en zeker in een gekkenhuis belanden. Maar dat zal niet gebeuren, want hij is zich maar al te zeer bewust van zijn 'waanzin'.

Ook voor humor moet je in de verhalen van Pirandello zijn, daarin is hij op zijn best. Misschien wel omdat hij daarin heel dicht bij huis bleef, de villa Il caos. Uitgeverij Coppens & Frenks gaf al die verhalen in het Nederlands uit. 'Zestien bundels zijn er verschenen', vertelde uitgever George Coppens in 1998 aan de volkskrant, waarin hij monter liet weten: 'Het loopt voor geen meter.' ; waarom ging hij er dan toch mee door? 'Het is';, zei Coppens, ' metPirandello als met de jazz muzikanten Charlie Parker en John Coltrane: na twee noten weet je wie er speelt. Als je Pirandello's twaalf minste verhalen bundelt en er een Nederlandse schrijversnaam boven zet, zou je meteen een van de beste boeken hebben uit de Nederlandse literatuur. Zo goed is hij. Zijn werk is ook zo humoristisch, je schiet er steeds bij in de lach.'In De vlieg, het titelverhaal uit de gelijknamige bundel, hollen twee broers uit het binnenland van Sicilië naar een dokter om hulp te halen voor een stervende neef. Maar dokter heeft wel wat anders aan zijn hoofd, namelijk echtelijke problemen en het is een chaos in zijn huis: - als een dolle hond ontving hij die twee boeren. 'Wat willen jullie?&; Saro Tortorici deed het woord, hijgend nog, met de pet in de hand. 'Meneer de dokter, er is een stakker, onze neef die op sterven ligt. . .'Hij boft maar, ga de feestklokken luiden.'

---

Dit is de hele reeks in Nederlandse vertaling, door diverse vertalers. De complete en zeldzaam mooie set van 16 gebonden delen in Nederlandse vertaling. Ze hebben allemaal een gaaf omslag. Een deel van deze reeks is moeilijk tot niet te vinden. Ze zijn allemaal uitgegeven door de helaas ter ziele gegane uitgeverij van prachtig vorm- en uitgegeven echt gebonden boeken Coppens & Frenks te Amsterdam. Pirandello's novellen voor een jaar werden uitgegeven tussen1989 - 2005. Ze zijn prachtig vertaald door een keur van gekwalificeerde vertalers.

1. De reis, (1989)
2. De vlieg (1989)
3. In stilte, (1990)
4. De kruik, (1990)
5. Alle drie, (1990)
6. Berecche en de oorlog, (1991)
7. Een dag, (1992)
8. De bokkesprong, (1992)
9. De oude god, (1993)
10. Van de neus naar de hemel, (1994)
11. Donna mimma, (1995)
12. Candelora, (1996)
13. Man alleen, (1998)
14. Het naakte leven, (2001)
15. De zwarte sjaal, (2003)
16. Maak dat je wegkomt, (2005)

----

De vertalers:
1. De reis: Annegret Böttner, Leontine Bijman, Tineke van Dijk, Reinier Speelman (1989).
2. De vlieg: Annegret Böttner, Leontine Bijman, Tineke van Dijk, Jenny Tuin (1989).
3. In stilte: Annegret Böttner, Leontine Bijman, Marije de Jager, Jenny Tuin(1990).
4. De kruik: Tineke van Dijk, Marije de Jager, Jenny Tuin, Anthonie Kee (1990).
5. Alle drie: Tineke van Dijk, Marije de Jager, Jenny Tuin, Anthonie Kee(1990).
6. Berecche en de oorlog: Annegret Böttner, Leontine Bijman, Tineke van Dijk, Anthonie Kee (1991).
7. Een dag; Tineke van Dijk, Jenny Tuin, Anthonie Kee (1992).
8. De bokkesprong: Marije de Jager, Anthonie Kee (1992).
9. De oude god: Jenny tuin, Tineke van Dijk, Anthonie Kee (1993).
10. Van de neus naar de hemel: Marije de Jager, Jenny Tuin (1994).
11. Donna mimma: Jenny Tuin, Anthonie Kee (1995).
12. Candelora: Marije de Jager, Anthonie Kee (1996).
13. Man alleen: Anthonie Kee (1998).
14. Het naakte leven: Anthonie Kee (2001).
15. De zwarte sjaal: Anthonie Kee (2003).
16. Maak dat je wegkomt: Anthonie Kee (2005).

----

Alle 16 gebonden boeken verkeren in mooie, schone staat en hebben een zeer goed omslag.

Heeft u interesse, mail of doe een serieus bod.

Kijk ook eens naar de andere boeken van Zevenblad op marktplaats.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Advertentienummer: m1699563344
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen