×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Div. o.a. Nilgün Yerli - Turkse Troel - 90 295 5831 8 Singe

15 x gezien 0 x bewaard sinds 03 okt. '17, 21:50
Bewaar
Bieden

Levering

Ophalen of Verzenden
Bericht

Kenmerken

Conditie : Zo goed als nieuw
Onderwerp : Maatschappij en Samenleving

Beschrijving

Div. o.a. Nilgün Yerli - Turkse Troel - 90 295 5831 8

Singel boek, 242 blz., in uitstekende staat.

Nilgün Yerli kwam op haar tiende naar Nederland, woonde tot haar achttiende
in Heerenveen en Steenwijkerwold en verhuisde toen naar het westen,
naar Haarlem, waar ze nog woont. Omdat haar ouders Turks waren, werd ze
eerst naar de leao gestuurd, maar ze haalde later de heao. Vanaf 1997
schrijft ze columns voor Het Parool, en later ook voor het Utrechts
Nieuwsblad en andere bladen van dezelfde uitgever. Bovendien is ze een
bekend cabaretière. In deze bundel zijn de beste van haar columns
verzameld en een selectie van reacties van lezers op haar werk. Nilgün
Yerli houdt zich al ruim twintig jaar bezig met het maken van teksten
over haar observaties van de Nederlandse cultuur. Met haar scherpe kijk
op de twee culturen die haar gevormd hebben, haar rake, geestige,
vaak ook ontroerende opmerkingen, choqueert ze èn neemt ze mensen voor
zich in. Bijzonder is dat ze haar moeder, die op nog jonge leeftijd
is omgekomen, laat voortleven in haar columns. Geschikt voor ieder die
erin geïnteresseerd is zichzelf door andermans bril te zien en
openstaat voor andere culturen. De royalties van dit boek gaan naar
Unicef.

=========================

Betty Mahmoody - In een sluier gevangen

- Paperback, 304 blz., in uitstekende staat.

De Amerikaanse Betty, de Iraanse Moody en hun 4-jarig dochtertje Mahtob vormen een gelukkig gezin. Tot het moment dat ze voor een bezoek aan Moody's familie in Teheran aankomen... Sinds de machtsovername in Iran door Khomeini zijn Moody's belangstelling en zijn verlangen om zijn familie te bezoeken sterk toegenomen. En hoewel Betty er weinig voor voelt, stemt ze tenslotte in met een bezoek. Eenmaal in Teheran treft ze ech ter een wereld aan die haar ergste voorgevoelens te boven gaan; vreemd, dogmatisch, fanatiek en...vijandig. Om conflicten te voorkomen voldoet ze zelfs aan het verzoek de chador - de grote zwarte sluier - te dragen; het is ten slotte maar voor 2 weken. Maar Moody heeft andere plannen. Sinds de hereniging met zijn fanatiek sji'itische familie is hij een totaal ander mens geworden: grof, gewelddadig en...vastbesloten zijn gezin voorgoed in Teheran te houden. Betty wordt letterlijk de gevangene van haar echtgenoot.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jean P. Sasson - Sultana (een Arabische prinses) Waar gebeurd

Jean P. Sasson - Sultana's droom

Jean P. Sasson - Sultana's leven - Omnibus (Bevat : Sultana, Sultana's dochters & Sultana's droom)

====================

De gesluierde Eva - Nawal El Saadawi - 90 6766 078 7 Rainbow pb., 382 blz., als nieuw. Een van de weinige Nederlandstalige feministische boeken waarin de plaats van de vrouw in de Arabische wereld behandeld wordt. Uitspraken van de Koran worden gekoppeld aan de huidige situatie van de vrouw in het Midden-Oosten. De plaats van de vrouw in de geschiedenis komt slechts gedeeltelijk ter sprake; ook worden pioniers van de vrouwenbeweging genoemd. Saadawi bespreekt de positie van de vrouw vanuit het uitgangspunt, dat vrouwen economisch, moreel en seksueel onderdrukt worden. Zij bestrijdt dat de vrouw gevaarlijk zou zijn voor de man en de maatschappij, zoals door moslims wel aangenomen wordt. De vertaling laat te wensen over en is soms moeilijk. De inleiding is wat politiserend. Voor een ontwikkeld lezerspubliek, dat geïnteresseerd is in feministische onderwerpen.

===========================================

Fatima Mer Nissi - Het verboden dakterras

- Gebonden, hard kaft, 254 blz., Uitg.: De Geus, als nieuw.

Verhalen uit mijn jeugd in de harem. 'Ik ben in 1940 geboren in een harem in Fes,' zo begint de Marokkaanse Fatima Mernissi haar verhaal. Haar kinderjaren spelen zich af in een kooi met gouden tralies. De wereld buiten het smeedijzeren hek is ontoegankelijk en daarom een obsessie voor alle haremvrouwen. Met dromen, fantasieën, poëzie, toneelspel en zang overschrijden ze de hun opgelegde grenzen. Verhalen uit de jeugd van de schrijfster (Marokko, 1940), die ons daarmee een blik gunt op de mysterieuze wereld van de harem in Marokko. Als jong meisje is zij al geïntrigeerd do or de harems waarin zij woont en wil zij onderzoeken wat een harem nou eigenlijk is. De auteur, geboren in een van de laatste harems van Fes,Marokko, is sociologe en woont in Rabat. Ze doet onderzoek naar depositie van de vrouw in de islam en heeft een groot aan tal publicaties op haar naam staan. In deze prachtige verhalen wordt het leven van de vrouwen rondom het verboden dakterras heel levendig en humoristisch beschreven, soms realistisch, dan weer sprookjesachtig. Met een aantal zwart-witfoto's.

-------------------------------------------------

Malika Oufkir - De gevangene - 20 jaar ballingschap in Marokko

Sirene pb., 368 blz., in uitst. staat.

Jarenlang was het verboden in Marokko om over de familie Oufkir te praten, het gezin van generaal Oufkir die in 1972 een aanslag pleegde op koning Hassan II. Zijn vrouw wordt met vijf jonge kinderen in een kazerne gevangen gezet. In 1987 ontsnappen vier kinderen op spectaculaire wijze en lichten de media in, maar nog tot 1991 leven ze, weliswaar onder verbeterde omstandigheden, in gevangenschap. De oudste dochter Malika beschrijft in dit boek de mensonterende omstandigheden waarin zij verbleven. Jarenlang leefden ze in aparte cellen en communiceerden met elkaar via bedspiralen en een stukje tuinslang. Malika vertelde iedere avond een soap over een Russisch vorstenhuis; de verbeelding van de kinderen hield hen zo in leven. Het bizarre van de levensgeschiedenis is, dat Malika elf jaar lang als adoptiefdochter van koning Mohammed V en later Hassan II aan het hof leefde. Ook deze periode wordt beschreven. Het verhaal is opgetekend door M. Fitoussi, een Tunesische schrijfster. Malika Oufkir leeft op dit moment met haar man, een Franse architect, in Parijs. Dit boek is een test-case voor de in gang gezette democratie in Marokko onder Mohammed VI. Een zeer leesbaar en aangrijpend boek.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Islam in een ontzuilde samenleving - div auteurs, o.a. V. Amerongen, Alkan, Ascha, Hassan

Paperback, 176 blz., als nieuw.

- Discussies over vrouwenemancipatie, kunst en onderwijs

=================================================

Racisme en fascisme - Ontstaan en bestrijding - S. Hira.

Wereldvenster-paperback, 80 blz., in uitstekende staat, als nieuw.

Inhoud o.a.: Historische ontwikkelingen v.h. racisme ( 12 subtitels) Racisme in de jaren 80 vorige eeuw (10 subt.) Fascisme (10 st.) Hoe racisme en fascisme te bestrijden ( 14 st., o.a. strategie, doodzwijgen?, geweld? integratie? verscherping v tegenstellingen enz.)

==============================

Racisme en integratie, de discussie -
.
Titel: Tussen fanatisme en fatalisme - Rachel Reedijk.

Ondertitel: De discussie over racisme en integratie

Paperback, 218 b lz., als nieuw. -

Inhoud: Een ervaringskloof ( 2 subtitels: Babylonische spraakverwarring en Een relationeel probleem) Slavernij als een systeem v. ongelijke machtsverhoudingen ( 3 subt.) De irrationele factor ( 3 st.) Racisme zonder rassen ( 2 st.) Integratie, een verhullend discours ( 2) Tussen fanatisme en fatalisme ( 7 st.)

=================================

Nadifa Mohamed - Zwarte Mamba - 90 2295 974 9

Paperback, 384 blz., als nieuw.

=== tekst hieronder is gekopieerd===

De auteur vertelt het levensverhaal van haar Somalische vader die als straatjongen in 1935 in Jemen moest overleven met stelen en bedriegen. Na de dood van zijn moeder vlucht hij om zijn vader te gaan zoeken, die hem had verlaten en ergens in Oost-Afrika woont. De zoektocht duurt jaren en voert hem langs de landen in de hoorn van Afrika, Egypte, Frankrijk en Engeland. Hij vecht met het Italiaanse leger tegen het Britse. De barre tocht brengt hem ontberingen, vernederingen, honger en malaria, tot hij in Engeland te horen krijgt dat hij inmiddels een zoon heeft gekregen in Eritrea. Hij gaat terug naar zijn kind, hij wil het anders doen dan zijn vader. Deze debuutroman van de Somalisch-Britse schrijfster (1981) is op uiterst boeiende wijze 'van binnen uit' geschreven, met groot inlevingsvermogen, mensenkennis, oog voor detail, met lyrische beschrijvingen van steden en landschappen. De poetische schrijfstijl van het boek maakt de schrijnende werkelijkheid draaglijk.

------------------------

Nawal El Saadawi - De val van de Imam - Regenboog uitg., 254 blz., in uitstekende staat.

==============================

Allochtonen - Siep van der Werf -

Groot formaat paperback, Coutinho uitgave, 264 blz., als nieuw.

Inhoud o.a.: Komst en herkomst Minderhedensbeleid Turkije, Marokko, Suriname, eilanden van Ned. Antillen Cultuur Godsdienst Rechtspositie Werk en werkloosheid Onderwijs Gezondheid Discriminatie Racisme Per hoofdstuk div. subtitels

====================================

Fatima Mernissi - Islam en democratie De angst voor het moderne -

De Geus uitgave, 332 blz., als nieuw

In tegenstelling tot wat veel westerlingen denken bevat de islam sterke democratische eigenschappen. Volgens Mernissi zijn deze eigenschappen door machtsmisbruik en een starre, onjuiste lezing van de geschi edenis niet tot ontwikkeling gekomen. In dit boek legt zij de wortels bloot van het conflict tussen islam en democratie. En passant ruimt Mernissi vele in het Westen levende misverstanden over de islamitische wereld uit de weg. recensie Fatima Mernissi is een befaa mde Marokkaanse sociologe met een grote belangstelling voor de wortels van de hedendaagse islamitische kultuur en de positie van vrouwen daarin. Zo gaat dit boek over de gronden van het konflikt dat de Arabische wereld kenmerkt: de tegenstelling tussen godsdienst en politiek, Islam en democratisch streven. De westerse kultuur maakte een ontwikkeling door waarbij de staat de rechten van het individu ging garanderen. De voormalige Arabische koloniën hebben wel het moderne leven van het Westen geërfd, maar ze ontberen de westerse grondslagen en kernbegrippen. Dat werkt door in het individuele en het collectieve zelfbeeld van Arabische islamieten. Mernissi heeft een betrokken schrijfstijl. Ze ondersteunt haar betoog met vele persoonlijke belevenissen, die getuigen van haar feministische, maatschappijkritische perspektief. Dat vooral maakt 'Islam en democratie' een meeslepend en uitdagend boek.

==============================

Monddood - vrouw van een terrorist - Doris G. -

Poema boek, 272 blz., als nieuw. ISBN: 90-245-5851-4

Monddood is het autobiografische verhaal van een jonge vrouw, Doris G., die trouwde met een Egyptenaar, een man die vandaag de dag door de Europese geheime diensten als een van de gevaarlijkste Al Quaida-terroristen wordt beschouwd. Aanvankelijk is het een gelukkig huwelijk.Tot het echtpaar naar Bosnie vertrekt om namens een hulporganisatie de Bosniers te helpen, zo wordt Doris door haar echtgenoot verteld.En ze gelooft hem. Omar verande rt, voor hem telt alleen nog de islam. Hij dringt Doris de sharia op en haar wil wordt door mishandeling gebroken. Uiteindelijk vindt ze de kracht zich van deze man los te weken, maar de prijs is hoog: ze woont nu, ergens in Duitsland, onder een andere identiteit. Contact met haar familie en vrienden is onmogelijk.

==============================

Alleen in Londen - Hanaan as-Sjaikh.

Gebonden, hardcover, 322 blz., in uitstekende staat, als nieuw.

=Een hoogtepunt in het oeuvre van Hanaan as-sjaikh - Marcel Möring Net voordat het vliegtui g vanuit Dubai op Heathrow landt, komt het toestel in een luchtzak terecht. Vier mensen uit verschillende hoeken van de Arabische wereld maken in de consternatie kennis met elkaar: de mooie, gedoemde Lamies, net gescheiden van haar rijke Irakese echtgenoot; Nicholas, van het veilinghuis Sotheby's; de louche, luidruchtige Amiera en de travestiet Samier, die een kapucijneraapje meesmokkelt. We volgen hen gedurende één hete zomer, waarin ze tegen de problemen aan lopen waar alle immigranten in een grote buitenlandse stad mee te maken krijgen

====================================================

Nelofer Pazira - Nacht over Kabul

Een vrouw op zoek naar haar verloren jeugd in Afghanistan

Paperback, 352 blz., als nieuw.

========================

De meisjes van Kabul - Awista Ayub -90-8990 118-7 #

Paperback, 224 blz., als nieuw

Tekst is gekopieerd

De familie van Awista Ayub vluchtte in 1979 vanuit Afghanistan naar Amerika. Daar groeide Awista op tot een sportieve jonge vrouw, die ervan droomde om ooit iets belangrijks te doen voor haar geboorteland. Kort na de val van de Taliban zag ze haar kans: ze richtte een organisatie op die Afghaanse meisjes uit hun isolement haalt door ze te leren voetballen. Wat begon met acht jonge vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een waar fenomeen: op dit moment is er in Afghanistan een competitie van vijftien meisjesvoetbalteams, waarin honderden meisjes meespelen.

De meisjes van Kabul is een bijzonder en hartverwarmend verhaal. Dankzij Ayub vonden vele meisjes en vrouwen steun bij elkaar, en kwamen zij oorlog en onderdrukking te boven, door samen te werken en op hun eigen krachten te vertrouwen.

=====================

Asne Seierstad - De boekhandelaar van Kaboel. #

Gebonden, hard kaft, 288 blz., als nieuw.

Tekst hieronder gekopieerd.

In het voorjaar van 2002, na de val van de Taliban in Afghanistan,
bracht de Noorse Åsne Seierstad een aantal maanden door bij de familie
van een boekhandelaar in Kaboel. Ze werd in zijn gezin opgenomen,
droeg een boerka en voelde zich een van de vrouwen. Wat zich in het
gezin afspeelt, loopt parallel met de ontwikkelingen in Afghanistan.
Een land dat verwoest is, maar de hoop op een betere toekomst levend
houdt.

Recensie

Asne Seierstad verbleef als oorlogscorrespondente in Afghanistan waar ze eind september 2001 heen reisde, vlak na de aanslag op het WTC te New York. Haar boek gaat over de periode vlak na de gevechten. Zij verbleef enkele maanden in het gegoede middenklassegezin van boekhandelaar Soeltan Khan in Kaboel. Dit resulteerde in een zeer boeiende en verhelderende kijk achter de schermen. Vooral de zelden of nooit belichte - en veelal schrijnende - levens en gevoelens van vrouwen komen goed voor het voetlicht. Parallel aan het reilen en zeilen van de uitgebreide familie beschrijft zij de recente ontwikkelingen in Afghanistan.
Seierstad is journaliste. Haar stijl is direct, helder maar ook
betrokken. Ze heeft oog voor details, voor het ongewone en voor
sociale aspecten.

==================================

Buitenspiegels - Verhalen OVER Nederland -
Paperback, 143 blz., als nieuw.

Nederlanders zijn exhibitionisten. Ze verbergen zich achter een masker van openheid. Kussen brengen hier meer afstand en vervreemding dan intimiteit teweeg. Twaalf in Nederland wonende schrijvers, afkomstig uit elf verschillende landen, geven in deze verhalenbundel hun visie op Nederland. !2 verhalen van o.a.: -Lulu Wang, -Gerda Havertong -Kader Abdolah -Irina Grivnina

================================================

Rechtsomkeer - Louk hagendoorn en jacques Janssen

Rechtsextreme opvattingen op middelbare scholen -

Ambo Paperback, 224 blz., als nieuw. ISBN: 90-263 -0602-4

O.a. over de trent naar rechts bij jongeren - 6 ho ofdstukken en tig subtitels

====================================================

Rijke en arme landen - Dr. H.M. de Lange ( NOVIB) - Aan prof. dr. Tinbergen Een verantwoordelijke maatschappij in mondiaal perspectief - Paperback, 172 blz., in uitstekende staat.

==============================================

Kinderarbeid: Slotenmakers en gangstermeisjes -

Novib - Paperback, 280 blz., in uitstekende staat, als nieuw.

Inhoud o.a. India ( 5 titels) Zuid-Afrika (5 titels) Brazilië ( 4 titels: Soldaat in een poederstaat, Ik verkoop mijn lichaam, Revolutie in de sisalstaat en Brazilië wil alle kinderen op school)

================================

De dagboeken van Anne Frank - Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie

Gebonden, hard kaft, bijna A4 formaat, 716 blz., als nieuw. ISBN: 90 12 05135 5

Inhoud: "... komende van Frankfurta/d Main" De arrestatie Het verraad Gevangenschap en deportatie De dagboeken "Het Achterhuis" en de vertalingen Het toneelstuk Aanvallen op de echtheid van het dagboekSamenvatting v.d. resultaten v.h. handschrift vergelijkend en document-technisch onderzoek van wat bekend staat als het dagboek van Anne Frank De dagboeken van Anne Frank

==========================================

Ook te koop: Das Tagebuch der Anne Frank - Fischer Bücherei - 236 blz., in zeer goede staat.

=================================================

Bieden ex. verzendkosten. Bij een bod zal ik vragen om welk boek het gaat.
---------------------------------------------------------------------------

Meer soc., politiek, maatschappij, geschiedenis boeken op mijn marktplaatssite onder de verzameltitel: Lijst sociologie, maatschappij, geschiedenis, politiek, Islam, enz. Zou deze lijst op verzoek kunnen mailen.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: m1210444706
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen