×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

wielrennen - Wielrennen

6 x gezien 0 x bewaard sinds 22 feb. '18, 18:10
Bieden
Bericht

Kenmerken

Conditie : Gelezen
Jaar (oorspr.) : 1985

Beschrijving

Een Confrontatie Tussen De Wetenschap En De Praktijk Van Het Wielrennen

Er zijn reeds heel wat boeken geschreven over de wielersport. WIELRENNEN is echter een boek apart. Daarin leest u wat men in Vlaanderen en Nederland ontdekte na grondig sportwetenschappelijk onderzoek in de wielerwereld.

WIELRENNEN vertelt u alles over anatomie, fysiologie, biomechanica en psychologie van deze populaire sport. Patrick Sercu en Gerrie Knetemann schrijven in dit boek over de theorie en de praktijk van de training. Hun bijdrage steunt volledig op het sportwetenschappelijk onderzoek in de wielrennerij.

Even nuchter en aanschouwelijk is het hoofdstuk van BRT-journalist Van Lombeek Hij licht de commerciële kant toe van de wielersport. Tenslotte blikt WIELRENNEN in de toekomst met bijdragen over de biomechanische fiets van Moser en andere fietstechnologieën.

WIELRENNEN is het boek bij uitstek voor beroepsrenners en amateurs, trainers en verzorgers, sportartsen, wielertoeristen, en verder voor iedereen die beroepsmatig of in z'n vrije tijd betrokken is bij de wielersport.

inhoud

eindelijk!

Een passende inleiding bij dit prachtig sportboek door Eddy Merckx.

het fietsende lijf

Dit hoofdstuk stelt de wielrenner en zijn beweging centraal. Aan de hand van duidelijke illustraties leert de lezer(es) hoe spieren en botten van een wielrenner bewegen wanneer hij fietst. 'Het fietsende lijf' is een prachtig staaltje van functionele anatomie !

snelheid: een evenwicht tussen wrijving en inspanning

In hoofdstuk 3 lezen we wat uithoudingsvermogen is, waarom we inspanningen leveren, hoe onze spieren gecontroleerd worden en hoe de spierarbeid op het pedaal wordt overgezet. Een biomechanische verklaring van de wielersport in begrijpelijke taal.

wielrennen en trainingstheorie

Een hoofdstuk dat een stapje verder gaat dan wat u in de meeste sportboeken leest. Een bevattelijke uiteenzetting van begrippen en methoden van training, toegepast op het moderne wielrennen. Een ervaren begeleider van wielrenners vertelt alles over het bereiken van een maximale fietsprestatie door een professioneel trainingsplan. U leest van A tot Z wat aeroob vermogen is, hoe dat vermogen beoordeeld wordt en hoe men weet of een renner geschikt is voor een wedstrijd. Over dit hoofdstuk schrijft Eddy Merckx dat "het ons nog veel te leren heeft".

wielrennen en trainingspraktijk

Patrick Sercu geeft zijn kijk op de trainingspraktijk. Hij bespreekt bondig de vijf algemeen aanvaarde trainingsprincipes en de verschillende trainingssystemen. Op duidelijke en planmatige wijze past Patrick Sercu deze principes toe op de verschillende leeftijdscategorieën en de verschillende wedstrijdtypen of -onderdelen (sprint, finish, tijdrit, enz.).

het optimale verzet: een huwelijk tussen traptempo en trapkracht

Het gebruiken en kiezen van een verzet is en blijft een belangrijke zaak in het wielrennen. Maar kent u het verband tussen traptempo en efficiënt rijden? Weet u welke invloed het traptempo heeft op het gevoel van inspanning? Welke rol speelt de 'cranklengte' bij het bepalen van het vermogen?

wielrennen en tactiek

Gerrie Knetemann, één van 's werelds sluwste renners, doet een boekje open over de tactische aspecten van een wielerwedstrijd. Hij heeft het over individuele tactiek en ploegentactiek, demarrage en sprint, een gat dichten en afstoppen, lint- en waaierrijden, enz. ...

voeding, vocht en warmte: eten, drinken, zweten

Wielrennen gebeurt niet enkel met de benen. Dit hoofdstuk beschrijft de fysiologische processen die op gang komen bij lichaamsbeweging en meer bepaald bij wielrennen. Het zenuwstelsel stimuleert de spieren. De longen nemen zuurstof op uit de lucht. Hart en bloedvaten brengen de zuurstof naar de spieren. De spijsvertering zorgt voor de energie. De huid regelt de lichaamstemperatuur en de vochtbalans. Hoe dit alles gebeurt bij een actieve wielrenner, wordt op begrijpelijke wijze uitgelegd.

doping, een vreemd soort voeding

U krijgt een overzicht van de zeven hoofdsoorten van doping. Hun mogelijke invloed op de prestaties en de daaraan verbonden psychologische gevolgen uitvoerig beschreven.

Dit hoofdstuk geeft u eindelijk een objectief beeld van de beruchte dopingcontrole. Dit keer geen praatjes, maar het zeer interessante verslag van een diepgaand onderzoek van Prof. Hueting. Deze vorser bestudeert reeds 25 jaar de invloed van psychologische, fysiologische en farmaceutische middelen op de rennersprestaties. Zijn ervaringen staan borg voor een nuchtere benadering van het fenomeen 'doping'.

licht me(n)taal gehandicapt

De titel Spot een beetje met die wielrenners die de mond vol hebben van peperdure lichte metalen, uitgeboorde buizen, besparingen op voetriempjes, enz.. Zij vergeten echter de belangrijke rol van fysieke conditie, mentale conditie, ... kortom de sportpsychologische aspecten

van een zware sportprestatie. Prof. Hueting waarschuwt voor al te simplistische uitspraken over de sportpsychologie. Sportpsychologische verklaringen worden meestal NA afloop van een wedstrijd afgelegd. Wat bedoelt men wanneer men zegt dat de winnaar 'gemotiveerd' was? Prof. Hueting boort met wetenschappelijke ernst in de 'ziel' van de renner. Een hoofdstuk apart...

wielrennen en commercie, of hoe de beroepsrenner bediende wordt

De beroepsrenner is bediende geworden. Dit leest u van iemand die het kan weten. BRT-journalist Mark Van Lombeek geeft een overzicht van de sponsoring in de wielrennerij. Hij beschrijft ook de pogingen die worden ondernomen om de beroepsrenner meer sociale zekerheid te bezorgen. Daarbij dist hij enkele voorbeelden van minder fraaie contracten op. Dit is een boeiend geschiedkundig overzicht dat bol staat van de getallen 'met vele nullen'. Geen roddel maar cijfers ...

fietsend naar de toekomst

Een futuristische kijk op het wielrennen. Wat is een hangend pedaal? Waarom zijn ellipsvormige tandwielen beter? Waarom fietsen met groot achterwiel en klein voorwiel? In dit hoofdstuk ontbreekt uiteraard de Wonderfiets van Moser niet...

De fietstechnologie staat niet stil. WIELRENNEN neemt u mee naar de toekomst: Iuchtweerstandsverbeteringen, grenslaagverstoringen, aërodynamische pakken, ... allemaal dingen voor morgen, waar vandaag duidelijkheid in wordt geschapen.
Met medewerking DR. IR. G. J. van Ingen Schenau, biomechanicus Vrije Universiteit Amsterdam ...
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Advertentienummer: m1257976043
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen