×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Leer hier alles wat u moet weten over silent piano's

4378 x gezien 23 x bewaard sinds 21 apr. '17, 21:18
Bewaar
Zie omschrijving
Website Bericht

Kenmerken

Conditie : Gebruikt

Beschrijving

Eerst wat belangrijke informatie over silent piano's en vleugels. Want als u overweegt om een silent piano aan te schaffen, dan moet u op de hoogte zijn van wat er te koop is. Pas dan kunt u voor uzelf een goede overweging maken welk systeem met welke piano het beste bij u past. Het is te veel geld om het aan het toeval over te laten. Ik ben Henk Oostendorp en graag geef ik u zoveel mogelijk informatie over de mogelijkheden die de silent systemen bieden. In onze winkel ben ik elke dag aanwezig om u verder te helpen. Mijn doel is dat u straks een piano in huis heeft staan waar u elke dag een blij gevoel van krijgt.

Natuurlijk is het grootste voordeel van een silent piano of vleugel dat u via de hoofdtelefoon kunt spelen wanneer u maar wil. Een ander belangrijk voordeel waar meestal weinig aandacht voor is, is het speelgevoel. U maakt namelijk gebruik van het originele pianomechaniek van de akoestische piano (die u dus ook gebruikt wanneer u akoestisch speelt). Dat geeft u een realistische speelbeleving en een beter gevoel. Bovendien is het beter voor uw techniek. 

Uiteindelijk is voor de meeste mensen het speelgevoel en de emotie die daarbij gepaard gaat hetgeen waar het bij pianospelen om draait. Bij een digitale piano beweegt u alleen maar een gewichtje heen en weer om het originele speelgevoel te benaderen (behalve bij de hybride digitale piano's, maar die kosten ook altijd meer dan € 4.500,-).

Merken en modellen
Er is een beperkte keuze in merken en modellen. Er zijn ook hele goedkope systemen van onbekende merken, maar die raden wij absoluut af. Die kunnen het juiste gevoel niet nabootsen en dat geeft u alleen maar frustratie. Een goede silent piano kost nieuw minimaal € 5.000,-. Als uw budget kleiner is, dan is een tweedehands systeem van een goed merk een oplossing, of anders adviseren we toch liever een 100% digitale piano omdat het speelgevoel daarbij beter is. 

De inbouwsystemen zijn in 2 variaties leverbaar. U kunt kiezen voor alleen piano (Korg KS-30 silent systeem), maar er zijn ook systemen met meerdere functies, zoals opname, extra klanken, effecten, metronoom etc. Bekende merken zijn Korg met de types KS-30 (eenvoudige versie) en KS-320 (uitgebreide versie) en Pianodisc QuietTime GT2 mini (eenvoudige versie) en MagicStar V6 (uitgebreide versie). Pianodisc is de leverancier van het QuietTime silent systeem. Andere merken zijn Kawai en Yamaha, maar daarover hieronder meer.

Achteraf ingebouwd
Het voordeel van de merken Korg en QuietTime is dat ze ook in een bestaande piano ingebouwd kunnen worden. Mits deze piano een minimale hoogte heeft van 115 cm, want een silent systeem heeft een bepaalde ruimte nodig. U kunt dus eerst een piano uitzoeken die u mooi vindt klinken en fijn vindt spelen en dan bouwen wij er daarna een silent systeem in. U wordt dus niet beperkt tot een bestaande silent piano. Van belang is dat het systeem wordt ingebouwd door een gecertificeerd installateur, omdat het héél nauwkeurig afgesteld moet worden. Daar is opleiding en veel ervaring bij nodig.

Ingebouwd vanuit de fabriek
Er zijn ook zogenoemde fabrieks ingebouwde silent systemen. Deze zijn er alleen van de merken Kawai en Yamaha. Deze zijn van dezelfde kwaliteit en het is een kwestie van smaak welk merk het beste bij u past. Het voordeel van een af-fabriek silent systeem, is dat de gevoeligheid van de aanslag beter is. U kunt dus makkelijker zacht en hard spelen en dus beter uw gevoel tot uiting brengen. Dat heeft ermee te maken dat vanuit de fabriek ook de akoestische piano aan het silent systeem is aangepast en bij een achteraf ingebouwd systeem is alleen het silent systeem aangepast aan de piano. Het nadeel is dat u vast zit aan de piano's, die er op dat moment beschikbaar zijn. Daarnaast zijn deze vaak duurder omdat het systeem van Kawai en Yamaha zelf duurder zijn en de piano's en vleugels vaak nieuw zijn.

Kawai heeft in principe 1 soort silent systeem en die is wat uitgebreider. Ze hebben wel een simpeler systeem, maar die zit alleen in hun goedkoopste piano, de Kawai K15. Het systeem van Kawai heet AnyTime X systeem, afgekort tot ATX. Tegenwoordig is het nieuwste model de ATX2. Bij dit nieuwe model is de digitale pianoklank flink verbeterd. Het systeem heeft veel functies en aansluitingen. Zo kunt u uw smartphone bijvoorbeeld aansluiten om muziek af te spelen zodat u mee kunt spelen, of u neemt uw pianospel op via de USB uitgang.

Yamaha heeft 2 systemen, het eenvoudige SG2 en het uitgebreidere SH silent systeem. De SG2 heeft alleen piano en een opnamefunctie (en uiteraard 2 ingangen voor de hoofdtelefoon). De uitgebreidere versie beschikt over flink wat meer opties en heeft ook een USB aansluiting. Dit systeem heeft extra klanken, een metronoom, opnamemogelijkheid, computeraansluitingen etc. Ook is de pianoklank van het SH systeem beter dan van het SG2 systeem. Het SG2 systeem is geïnstalleerd in de b-serie piano's en in hun goedkoopste vleugel, de Yamaha GB1. Voor alle andere modellen is het SH systeem gebruikt. Er is gebruikt gemaakt bij de SH van binaural samplingtechniek, wat inhoudt dat u met de hoofdtelefoon op de best mogelijke pianobeleving krijgt.

Er is nog heel veel meer te vertellen over deze systemen. We hebben alle modellen en types voor u bij elkaar opgesteld staan zodat we ze allemaal kunnen laten zien en horen.

Tweedehands silent piano
Het nadeel van een tweedehands silent piano is dat de pianosample sterk verouderd kan zijn, waardoor het speelgevoel wel goed is, maar de pianoklank van mindere kwaliteit. De digitale pianoklank wordt namelijk nog steeds doorontwikkeld en verbeterd. Met name tweedehands Yamaha silent piano's worden regelmatig aangeboden. U zou zelf moeten beluisteren of dit goed genoeg is, of dat u toch liever voor een nieuw systeem gaat met de meest recente techniek.

Wanneer moet u voor een af-fabriek systeem gaan en wanneer achteraf ingebouwd
Als u een bepaald budget heeft, dan moet u goed afwegenwaarin u investeert. In een goed silent systeem kunt u het beste investeren alsu al behoorlijk goed kunt spelen of echt de ambitie heeft om steeds beter teworden. Een tweede reden voor een goed silent systeem is wanneer u minimaal 60%van de tijd pianospeelt met het silent systeem ingeschakeld. Voorbeelden hierbijvan piano's die wij bijna altijd speelklaar hebben staan zijn deze: Yamaha b1SG2, b2 SG2, b3 SG2, Kawai K200 ATX2 en Kawai K300ATX2. En van de vleugelshebben wij deze opgesteld staan: de Yamaha GB1 SG2 en de Kawai GL10 ATX2.

Gebruikt u het silent systeem waarschijnlijk maar zo'n 20%van de tijd, dan kunt u beter investeren in het akoestische gedeelte envolstaat een achteraf ingebouwd systeem ook. Als u het beiden optimaal voorelkaar wilt hebben, dan moet u rekenen op een investering vanaf € 8.000,-. Letwel dat u een investering doet voor een héle lange termijn, dus beter is het omhet gelijk goed te zien. Elke dag plezier beleven en geïnspireerd worden dooreen fantastisch mooie piano is onbetaalbaar. Voorbeelden van de hogerekwaliteit piano's die wij hebben staan is de Kawai K500 ATX2, de Yamaha P121SH, SE122 SH en de Yamaha U1TA SH. Deze laatste is weer iets heel bijzonders,omdat er magneten op de zangbodem zijn geplaatst en via een ingenieus systeemkunt u de extra geluiden die het silent systeem biedt ook zonder hoofdtelefoonhoren. De zangbodem functioneert als een grote luidspreker.

Let op dat bij de bekendere Duitse merken vaak gewoon een silent systeem is ingebouwd van Korg of QuietTime. Het kan zijn dat deze bij de fabrikant al in zijn gebouwd, maar dit noem ik geen af-fabriek systemen.

Duurzaamheid van een silent piano
De vraag wordt regelmatig gesteld of de silent systemen weleens stuk gaan. Dat is bijna nooit het geval. Het is namelijk zo dat alle nieuwe silent systemen (van bekende merken) optisch werken, dus met infraroodsensoren. Er komen dus geen bewegende delen meer aan te pas en die kunnen dus ook niet slijten. Dat er een optische sensor stuk gaat, hebben wij nog nooit meegemaakt. De enige problemen die zouden kunnen ontstaan, hebben met de afregeling van het mechaniek te maken. En dat is eenvoudig te herstellen. Het pianomechaniek is bijna volledig van hout gemaakt en dat kan uitzetten en krimpen, dus het kan zijn dat het mechaniek wat ontregelt raakt waardoor het silent systeem wat minder goed reageert. Kawai heeft dit opgelost door in hun nieuwe piano's met Millenium III mechanieken te werken met carbon onderdelen.

Of past een hybride piano of vleugel toch beter bij u?
Stel dat u veel met hoofdtelefoon op speelt, maar het akoestische geluid gebruikt u toch bijna niet, of u vindt dat niet echt belangrijk. Dan kunt u er ook voor kiezen om toch voor een hybride digitale piano te gaan. Hybride houdt in dat u wel gebruik maakt van een echt piano- ofvleugel mechaniek, maar dat er geen snaren en zangbodem aanwezig zijn. Wel zijn er luidsprekers ingebouwd, waardoor u ook zonder hoofdtelefoon op kunt pianospelen. Naast het prijsvoordeel scheelt het u ook twee stembeurten per jaar, want een digitale piano hoeft u natuurlijk niet te laten stemmen. Een nadeel - en dit weten maar weinig mensen - is dat het mechaniek bij een echte piano lichter speelt als je het pedaal indrukt, want het mechaniek hoeft de demper niet meer in beweging te zetten omdat je dat al met je pedaal hebt gedaan. Dit hebben de knappe ontwikkelaars bij de grote merken nog altijd niet voor elkaar gekregen. Het is minimaal wat je voelt, maar er is wel verschil.

Dit hybride systeem is alleen beschikbaar bij de beste digitale piano's, dus de pianosample is wel van heel goede kwaliteit, evenals de luidsprekers en versterking. Daarom klinkt het echt wel goed. Met een hoofdtelefoon op merkt u natuurlijk helemaal geen verschil met een silent piano omdat u de snaren dan toch niet gebruikt. Yamaha en Kawai zijn ook hiermee de enige merken die dit concept aanbieden. De Yamaha digitale piano met echt mechaniek is de Yamaha NU1. De series daarboven zijn voorzien van een vleugelmechaniek (wat beter en fijner speelt). 

Dat zijn de Yamaha N1, Yamaha N2 en de Yamaha N3X. Kawai komt uit met de Kawai Novus NV10 die ook voorzien is van een vleugelmechaniek. Het concept is nog vrij nieuw dus tweedehands zult u dit weinig tegenkomen. Ook deze modellen hebben wij naast elkaar opgesteld staan. De prijsklasse is vanaf ongeveer € 5.000,- tot maar liefst € 18.000,- voor de N3X, maar dat is ook een heel bijzonder instrument. Als u thuis de ruimte heeft en u heeft de gelegenheid om veel geluid te maken, dan zou ik persoonlijk toch voor een echte vleugel kiezen (met het liefst een behoorlijke lengte). Ook daarvan hebben we er minimaal 20 opgesteld staan.

Mijn mening is dat er niks boven het geluid van een echte akoestische piano of vleugel gaat. Misschien heeft het ermee te maken dat ik piano liefhebber ben, purist of omdat ik van oorsprong uit de pianotechniek kom. Het geeft voor mij gewoon de fijnste pianobeleving. En gevoel is waar het voor mij bij pianospelen om gaat. Digitaal is tegenwoordig steengoed, maar een mooi echte piano is tijdloos en zal altijd blijven.

Ik nodig u graag uit om kennis te maken in onze winkel in Wezep (vlakbij Zwolle). Ik garandeer u dat het de rit waard is!

Muzikale groet, Henk Oostendorp

PS: via de link hieronder kunt u op onze website zien welke silent piano's we voor u klaar hebben staan. Dat is ons meest recente aanbod.

Voor een overzicht van al onze piano's en vleugels op:

 • Sebastian Steinwald 123 PE messing, prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PWH zilver, prijs 4495 NIEUW
 • Hyundai U810 O messing, prijs 1599 TWEEDEHANDS
 • Petrof P 125 M1 801 messing , prijs 8330 NIEUW
 • Sauter Cosmo 116  PE messing , prijs 11900 NIEUW
 • Sauter Vista 122 PE zilver , prijs 15900 NIEUW
 • Stingl 133 messing, prijs 2995 TWEEDEHANDS  
 • Yamaha B1 SG2 PE messing , prijs 5190 NIEUW
 • Yamaha SE122 PE messing , prijs 15570 NIEUW
 • Yamaha B2E PE messing , prijs 4680 NIEUW
 • Yamaha B2E SG2 PE messing , prijs 6470 NIEUW
 • Kemble 120 PE messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Kawai K-200 E/P messing , prijs 4849 NIEUW
 • Kawai K-500 E/P messing , prijs 7990 NIEUW
 • Yamaha P121 M SH PWHC chroom , prijs 10290 NIEUW
 • Schimmel 142 PE messing , prijs 6995 TWEEDEHANDS
 • Neugebauer 137 PE messing , prijs 6495 TWEEDEHANDS
 • Kawai K-300 ATX2 E/P chroom , prijs 7999 NIEUW
 • Yamaha U1TA PE messing , prijs 13240 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 125 PE messing , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PE zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PWH zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald Estetic PE zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Lindbergh U810 PM messing , prijs 1799 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald 123 Silent (Korg KS-30) PE messing , prijs 5495 TWEEDEHANDS
 • Rönisch 114 WH messing , prijs 1995 TWEEDEHANDS
 • Nordiska 118CG PE messing , prijs 2750 TWEEDEHANDS
 • Feurich 129 PGRY messing , prijs 6350 TWEEDEHANDS
 • Petrof 109 WH messing , prijs 2495 TWEEDEHANDS
 • Fazer 109 messing , prijs 1899 TWEEDEHANDS
 • August Förster 130 PE messing , prijs 6850 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald 121 Silent (GT-2 mini) PE zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 125 PWH zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Gebrüder Schulze RH111BM PM messing , prijs 2750 TWEEDEHANDS
 • Schimmel T118 PE messing , prijs 5495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha B3E PEC chrome , prijs 5770 NIEUW
 • Zimmermann 111 WH messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Irmler Art Design CARLO PE chroom , prijs 4995 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald Digital Acoustic 121 PE messing , prijs 6245 NIEUW
 • Weiss 111 PE messing , prijs 2995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha LU-201C PE messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Weiss 110 B messing , prijs 2495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1 PE messing , prijs 5995 TWEEDEHANDS
 • Gerhard Adam 139 B messing , prijs 3750 TWEEDEHANDS
 • Bechstein 8A BW messing , prijs 9995 TWEEDEHANDS
 • Lindbergh 105 B messing , prijs 1199 TWEEDEHANDS
 • Hupfeld 105 WH messing , prijs 1199 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald 125 PWH zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PE zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PWH zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PWH zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 126 PE zilver , prijs 4995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 121 Silent (Korg KS-30) PE messing , prijs 5495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PWH zilver , prijs 4495 NIEUW
 • Yamaha B1 PE messing , prijs 3400 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 121 PE zilver , prijs 3995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE messing , prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE zilver , prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE zilver , prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE zilver , prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 121 PWH zilver , prijs 3995 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE messing , prijs 4495 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 121 PE messing , prijs 3995 NIEUW
 • Dietmann 110 WH , prijs 1599 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald 119 Silent (GT-2) PE zilver , prijs 4490 NIEUW
 • Sebastian Steinwald 123 PE messing , prijs 4495 NIEUW
 • Yamaha YUS PE messing , prijs 3995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha YUX PE messing , prijs 5495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX30BL , prijs 6250 TWEEDEHANDS
 • Yamaha YU1 , prijs 5600 TWEEDEHANDS
 • Yamaha B2E SG2 PE messing , prijs 6470 NIEUW
 • Yamaha U100 PE messing , prijs 5495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha YS10SB PE messing , prijs 7795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1A PE messing , prijs 3995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3295 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3295 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3395 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3895 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3895 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1H PE messing , prijs 3295 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 3895 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 3995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 4195 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 3795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 3795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3H PE messing , prijs 3995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX PE messing , prijs 4795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX PE messing , prijs 4995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX PE messing , prijs 4795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX PE messing , prijs 4795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX3 PE messing , prijs 5795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3M PE messing , prijs 3995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha UX1 PE messing , prijs 4795 TWEEDEHANDS
 • Schiller 110 messing , prijs 1499 TWEEDEHANDS
 • Sebastian Steinwald 131 PE messing , prijs 5495 NIEUW
 • Lindbergh 107 LO messing , prijs 1299 TWEEDEHANDS
 • Gerhard Steinberg 114 PE messing , prijs 2995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1F PE messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha YU1S PE messing , prijs 6995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U1G PE messing , prijs 3795 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3A PE messing , prijs 4995 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3F PE messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Yamaha U3F PE messing , prijs 3495 TWEEDEHANDS
 • Zimmermann 110 WH , prijs 1395 TWEEDEHANDS
 • Rous 130 WH Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Wagner 113 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Hoffmann World 125 B messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Fazer 108 WH messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • August Förster Romantik Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Yamaha YUA PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Rösler 109 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • May 104 B messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Belton 130 PW Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Bruckner 115WH PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Petrof 124 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Petrof 118 PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Yamaha 106 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Silbermann 106 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Rösler 110 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Petrof 131 PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Samick SU-110 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • August Förster 113 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Yamaha M1J Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Zeitter & Winkelmann 109 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Rippen 106 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Baldur 131 PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Rösler 109 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • August Förster 114 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Ackermann 130 Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Carl Ebel 115K PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Victor V3 PE messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Ackermann 133 DO messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Hyundai U832 WH messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • August Förster 132 B messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Rippen Opera WH messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • Hyundai U832 WH messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS
 • August Förster 132 B messing Nog niet bekend TWEEDEHANDS

  Op onze website vindt u het meest courante aanbod.


Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
 • www.oostendorp-muziek.nl/product-search/?keyword=silent
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: a1104176943
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen