×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Wehrpass Oorkondes MG-Schütze KIA Eerste Kerstdag 1942

111 x gezien 0 x bewaard sinds 13 jun. '17, 21:58
Bewaar
€ 314,99

Levering

Verzenden
Bericht

Kenmerken

Soort : Landmacht
Type : Foto of Poster
Gebied : Duitsland

Beschrijving

Hierbij wordt aangeboden een zeer mooie documentenset met betrekking tot een jonge Duitser welke als fanatiek lid der HJ uiteindelijk aan het Oostfront als M.G.-Richtschütze om het leven kwam tijdens de Eerste Kerstdag van 1942 door een aanval van een Stalinorgel. Hieronder volgt het opmerkelijke levensverhaal van Ferdinand en een beschrijving van al het materiaal waar deze set uit bestaat.

Ferdinand werd in 1920 geboren in een klein dorpje in Rheinland-Pfalz als de zoon van een Inspektor. Na zijn schooltijd vond hij een baantje als overheidsmedewerker en combineerde dat samen met zijn dienst bij de HJ, waarin hij dermate uitblonk dat hij al in de 30'er jaren werd onderscheiden met het HJ-Ehrenzeichen. Vele jaren later, terwijl hij tijdens de barre winters aan het Oostfront streed, zou hij deze nog trots op zijn uniform dragen. Hij trad tevens toe tot de NSDAP als Parteigenosse. In juli 1939 werd hij echter opgeroepen voor militaire dienst, waarmee hij van augustus tot oktober van datzelfde jaar bij een Grenz-Infanterie-Ersatz-Bataillon kwam te dienen. Hij werd als onderdeel Jahrgang 1920 echter eind oktober van 1939 weer Entlassen en kwam in de Reserve terecht.

In februari 1940 werd Ferdinand echter weer opgeroepen voor dienstplicht en kwam hij terecht bij een M.G.-Ersatz-Kompanie. Hier werd hij getrained op het leichtes Maschinengewehr, schweres Maschinengewehr 34, Pistole 08, Karabiner K98, Granate en een ander wapen. Tevens werd hij een gekwalificeerde Entfernungsmesser, Melder en in bijzonder een Richtschütze van een schweres Maschinengewehr 34. In die capaciteit zou hij gedurende zijn tijd aan het front komen te dienen. In april 1940 werd hij overgeplaatst naar een Marschbattailon z.b.V. waarna hij een dag later bij de M.G.-Kompanie van een Infanterie-Regiment geplaatst werd.

Met deze eenheid zag hij vervolgens de invasie van het Westfront, waarmee hij als eerste deelnam aan de aanval door Luxemburg en stellingsgevechten over de Maginotlinie, om vervolgens via België door te stoten naar het noorden van Frankrijk. Ferdinand nam vervolgens mij aan de doormars ten noorden van de Aisne en de daaropvolgende gevechten bij de overgang van de Aisne, gevechten bij Reims en het achtervolgen van terugtrekkende troepen bij de Marne en Seine tot aan de Loire tot de capitulatie van Frankrijk. Vervolgens werd zijn eenheid ingezet ter beveiliging van de Demarkationslinie en als bezettingseenheid van Frankrijk bij Pas de Calais.

In december 1940 werd Ferdinand voor de eerste maal bevorderd, tot Gefreiter. Hij beleefde tijdens zijn diensttijd in Frankrijk rustige tijden tot zijn Division eind mei 1941 naar het Ostraum verplaatst werd per trein en daar in Polen te Brest-Litowsk voorbereid werd voor Operatie Barbarossa, de invasie van de Sovjet-Unie.

Gedurende de eerste wintermaanden aan het Oostfront wist Ferdinand zich voor de eerste maal te onderscheiden, hij werd onderscheiden met het Infanterie-Sturmabzeichen in Silber. Dit was in de periode dat zijn Regiment deelnam aan verdedigende gevechten rondom Moskou, onder meer tijdens afweergevechten ten oosten van de Narwa en afweergevechten aan de Protwa. Slechts een maand later, in januari 1942, werd Ferdinand vanwege dapperheid in het oog van de vijand onderscheiden met het Eisernes Kreuz II. Klasse, dit was tijdens de gevechten waarbij zijn gehele Division zich terugtrok naar Juchnow waarbij de division de rest van het jaar bleef steken tussen de Rollbahn van daar naar Rosslawl.

Voor onbekende redenen werd hij tevens begin 1942 met spoed overgebracht naar een Reserve-Kriegslazarett te Warschau en zelfs een Reserve-Lazarett te Wenen, maar keerde vreemd genoeg in maart weer terug naar zijn eenheid waar hij een tijd diende bij een Genesenden-Kompanie en Marsch-Kompanie. In juli werd de jonge Obergefreiter nog onderscheiden met de Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42, oftewel de Ostmedaille. In september keerde hij weer terug aan het Oostfront bij zijn M.G.-Kompanie waar zijn Regiment nog altijd een verbitterde strijd voerde om Juchnow.

Het was tijdens de grote wintergevechten om Juchnow, waarbij de Division zware verliezen kwam te lijden, dat ook Ferdinand kwam te sneuvelen, op 25 december 1942, Eerste Kerstdag. Volgens een brief van een Stabsfeldwebel van zijn Regiment aan een van Ferdinand zijn kameraden kwam hij om het leven samen met zijn Gewehrführer, Unteroffizier Link. Tijdens de voorafgaande nacht vielen de Russen met veel machtsvertoon aan, maar deze aanval kon worden afgeweerd. Het was tijdens de middag van de volgende dag dat Ferdinand samen met de Unteroffizier in zijn stelling lag, tot plots de Sovjets met Stalinorgels aanvielen. Hoewel beide goed ingegraven waren, was hun lot bezegeld, zo schrijft de Stabsfeldwebel. werd vervolgens met meerdere kameraden begraven

Allereerst bestaat de set uit zijn Wehrpaß welke in juli 1939 geopend is door een Oberstleutnant welke Kommandeur van het Wehrbezirkskommando was. Het betreft hier Ulrich von Bismarck (familie van Otto von Bismarck) welke in 1943 in Russische krijgsgevangenschap overleed. De Wehrpaß is in een goede conditie en heeft een pasfoto van Ferdinand in burgerkleding. Alle notities zijn zeer duidelijk te lezen en er zijn geen beschadigingen of uitgescheurde pagina's.

De Wehrpaß maakt onder meer melding van al zijn onderscheidingen inclusief het HJ-Ehrenzeichen, een lange lijst aan eenheden, wapentrainingen en welke functie hij aan het front vervulde, promoties, zijn eerste Entlassung, een zeer uitgebreide gevechtslijst welke op maar liefst drie pagina's doorgaat, informatie over zijn verwonding en dood en meer. Bij de Wehrpaß komen ook twee erg mooie foto's in ansichtkaartformaat tijdens zijn Urlaub naar huis waarop hij zijn onderscheidingen draagt en een kerstkaart uit december 1942 (slechts 22 dagen voor zijn sneuvelen) aan zijn ouders,

Tevens een brief met betrekking tot zijn dood aan een kameraad uit februari 1943, een overlijdensadvertentie uit de krant, een brief van de Wehrmachtauskunftstelle für Kriegerverluste und Kriegsgefangene beim Oberkommando der Wehrmacht uit mei 1943 naar aanleiding van een aanvraag van de vader om het lichaam van Ferdinand over te brengen naar zijn geboorteplaats en een brief waarin staat dat de Wehrpaß van Ferdinand overgaat in het bezit van de ouders als erfstuk, daar hij "im Kampf für Großdeutschland gefallen" is. Deze laatste brief is gedateerd februari 1943.

Net zo belangrijk zijn de Urkundes; allereerst deze voor het Eisernes Kreuz II. Klasse welke in januari 1942 is uitgereikt aan hem en welke een originele inktpensignatuur heeft van Generalleutnant Friedrich Fürst, Kommandeur der 34. Infanterie-Division. De Urkunde voor het Infanterie-Sturmabzeichen is uitgereikt in december 1941 en heeft een originele signatuur van Major und Regiments-Führer Wilfried von Rhaden, welke enkele maanden later met het Deutsches Kreuz in Gold werd onderscheiden. Beide oorkondes zijn in een goede conditie zonder beschadigingen of perforatiegaatjes.

Deze mooie documentenset toebehorende aan een van die miljoenen Duitsers die nooit terugkeerde in de armen van hun moeders is een treurige herinnering aan de menselijke kosten van de oorlog, deze set biedt veel potentie voor verder onderzoek. In verband met de waarde wordt uitsluitend verstuurd via aangetekende of verzekerde post. Voor vragen stuur gerust een bericht!
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: m1174686700
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen