×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Wehrpass Leutnant EKII VWA Panzerkampfabz Silber Panzer V

191 x gezien 2 x bewaard sinds 14 jun. '17, 15:38
Bewaar
€ 349,99

Levering

Verzenden
Bericht

Kenmerken

Soort : Landmacht
Type : Foto of Poster
Gebied : Duitsland

Beschrijving

Vraagprijs = vaste prijs. Een betaling in termijnen is altijd mogelijk.

Hierbij wordt aangeboden een erg mooie en tevens zeer interessante wehrpass met betrekking tot een jonge Leutnant welke bij een Panzer-Regiment diende als Führer van een Panzer V "Panther' tank aan het Oostfront en uiteindelijk viermaal werd onderscheiden en een zware verwonding overleefde. Hieronder volgt een beknopte beschrijving over de imposante loopbaan van de jonge officier en een beschrijving van de wehrpass en bijbehorende documenten.

Kurt werd in 1923 geboren in een klein dorpje in de omgeving van Königsberg als de zoon van een leraar aan een middelbare school. Interessant genoeg heeft zijn moeder dezelfde meisjesnaam als de achternaam van zijn vader. Kurt behaalde zijn Abitur aan een Oberschule en sprak vloeiend Frans en Engels. In januari 1941 meldde hij zich als Freiwilliger aan bij de Wehrmacht maar kwam vervolgens in maart terug bij de R.A.D., waar hij vervolgens vroegtijdig van werd ontslagen in verband met zijn status als Kriegsfreiwilliger. Vanaf juni 1941 kwam hij terecht bij een Panzerjäger-Kompanie van een Infanterie-Regiment te Theresienstadt waar hij getraind werd op de Karabiner K98, Pistole 08 en Panzerabwehrkanone 3,7cm.

Na een korte periode bij een Marsch-Batallion in augustus 1941 diende hij vanaf september 1941 bij een Panzerjäger-Abteilung waarmee hij al direct actie zag aan het Oostfront.  Begin september 1941 nam hij deel aan de doorbraakgevechten rond de belegerde stad Leningrad onder het bevel van de 121. Infanterie-Division, om vervolgens actie te zien tijdens de zwaar verdedigde Ishora-stellung aan de voorhoedes van Leningrad. Vanaf december van dat jaar nam Kurt met zijn Panzerjäger-eenheid deel aan gevechten rondom Krasnnyi Bor. In december 1941, terwijl hij aan het front diende tijdens de eerste oorlogswinter in de Sovjet-Unie, behaalde hij zijn Wehrmacht Kraftfahrzeug Führerschein III. Klasse. Zijn Panzerjäger-Abteilung was toen voornamelijk opererende als een Sturmgeschütz-Abteilung welke uitgerust was met de Sturmgeschütz III. De eenheid zag in deze tijd nog altijd een slopende strijd te Leningrad onder Heeresgruppe Nord.

Het was in maart van het nieuwe jaar 1942 dat Kurt gewond raakte door een vijandelijk projectiel aan zijn been, waarvoor hij een maand later onderscheiden werd met het Verwundetenabzeichen in Schwarz, zijn allereerste onderscheiding. Kort daarna werd hij tevens gepromoveerd tot Gefreiter. Op 6 augustus 1942 werd hij voor de tweede maal onderscheiden, ditmaal met de Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42, beter bekend als de Ostmedaille. In deze periode was zijn eenheid nog altijd actief in Kampfraum Leningrad. Nadat duidelijk was geworden dat de Finnen vanuit het noorden de hardnekkige Russische verdediging van Leningrad niet wisten te doorbreken werd besloten tot een langdurige belegering van de stad.

Het lukte Kurt's divisie in juli het Russische 2e stootleger te omcirkelen en te vernietigen, waarmee de doorbroken linies door dit leger gestabiliseerd konden worden. In maart 1944 slaagde hij wederom voor een Lehrgang te Zinten aan de Seydlitz-kaserne (Zinten was de garnisonsstadt van zijn I. Abteilung), deze zijnde voor Führer eines Kraftfahrzeuges mit gepanzerte Vollkette, dit zijnde de Panzer V "Panther" tanks van zijn eenheid welke onder deze beschrijving vielen. De jonge Leutnant kreeg hiermee het bevel over een van de gloednieuwe tanks welke aan zijn eenheid werden toegewezen. Interessant kreeg hij vervolgens maar liefst 350 Reichsmark van zijn eenheid als kleedgeld, een redelijk aanzienlijk bedrag, er staat bij de aantekening in zijn wehrpass echter niet wat de reden voor deze uitbetaling was, al valt dit mogelijk wel te onderzoeken.

Het nieuwe jaar, tevens het laatste oorlogsjaar, 1945, begon voor het Regiment met zeer veel actie toen het deelnam aan de tankslag om Komárom welke tussen 6 en 22 januari 1945 plaatsvond. De I. Abteilung waartoe de jonge Leutnant behoorde was uitgerust met zes Jagdpanzer IV, zeven Panther tanks en panzer IV/70 (A) Jagdpanzer. De eenheid viel toen onder een Kampfgruppe van de 20. Panzer-Division. Op 19 januari, rond 23.00 uur, werd een aanval vanuit de Maria-boerderij gestart in de richting van Kollerpuszta met 10 tanks en een infanterie-eenheid ter grootte van een bataljon. De aanval werd tegengehouden door de 21e Garde Tank Brigade van de Sovjets en de 30e Garde Gemechaniseerde Brigade, volgens hun eigen rapporten door het vernietigen van twee Duitse tanks. De ochtend van de 20e januari werd door de Kampfgruppe ingeluid door een hernieuwde aanval, met 30 tanks, Jagdpanzers en sd.kfz's. Tijdens deze aanval, welke door de Sovjets eveneens werd afgeslagen, lukte het de Duitsers wel om vier SU-76's te vernietigen dit echter ten koste van zes Jagdpanzers, zes sd.kfz's en 130 soldaten.

Op 20 januari leek het voortbestaan van de eenheid uiterst onzeker. Rond middernacht, lanceerden de Sovjets een tegenoffensief met 10 T-34 tanks van de 21e Garde Tank Brigade, de 30e Garde Gemechaniseerde Brigade en delen van de 18e Garde Gemechaniseerde Brigade 4 kilometer ten zuiden van Búcs, daarmee een weg hebben bereikt welke langs de noordelijke oevers van de Donau lag, ten westen van Kerva. Hierdoor kon de Kampfgruppe niet versterkt worden door troepen van de 8. Panzer-Division. Dit bracht de Kampfgruppe in een zeer moeilijke situatie. Sinds ze geen andere keus hadden, besloten ze alles op alles te zetten om de blokkade van de weg te doorbreken.

De aanval werd ten westen van Karva ingezet en gelukte de Duitsers de Sovjet-troepen te vernietigen welke de oevers van de Donau in bezit hadden. De Duitsers wisten vervolgens een nieuwe frontlinie op te richten ten noordwesten van Dunamocs. De Kampfgruppe vertrok na de succesvolle inname van de weg direct om Karva geheel in te nemen en vertrok met 60 Panzers, Jagdpanzers en andere voertuigen. Echter, deze aanval mislukte, volgens het VII. Panzerkorps werden wel 10 Russische gevechtsvoertuigen uitgeschakeld. Tegen deze tijd had het 6e Garde Tank leger slechts 43 voertuigen over. De meerderheid hiervan waren echter geen tanks, maar SU76's, welke een relatief zwakke gevechtswaarde hadden ten opzichte van de duitse tanks en Jagdpanzers.

De jonge Leutnant zag vervolgens actie te Ratibor en de slag om Lauban eind februari. Het was tijdens de zware gevechten om Leobschütz in Oberschlesien in de tweede helft van maart, dat het Ranzer-Regiment, nu volledig uitgerust met Panzer V "Panther" tanks, zware verliezen leed. De jonge Leutnant, op dat moment net 22 jaar oud, blonk hier echter uit in dapperheid en werd voor heldhaftig optreden onderscheiden met het Eisernes Kreuz II. Klasse en het Panzerkampfabzeichen in Silber, zijn derde en vierde onderscheiding. Deze werden in dezelfde maand uitgereikt en zijn genoteerd in zijn wehrpaß, gesigneerd en gestempeld door een Oberleutnant und Adjudant van de I. Abteilung van het Panzer-Regiment. De Sovjettroepen wisten de stad echter geheel te omcirkelen waarmee de 18. elite-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division "Horst Wessel" en de 371. Infanterie-Division in de val zaten.

Het Panzer-Regiment van de jonge Leutnant probeerde met alle macht de omcirkeling vanuit het westen te doorbreken, wat echter mislukte en waarbij zware verliezen geleden werden. Het Rode Leger marcheerde na een hevige strijd van zes dagen Leobschütz in waarbij het vele Duitse soldaten krijgsgevangen nam. Kurt wist elk van deze gruwelijke gevechten te overleven en trok zich met de overblijfselen van het Regiment terug naar Brünn, waar het zich overgaf op 9 mei 1945. Delen van de Duitse soldaten welke de amerikaanse linies wisten te bereiken werden echter overhandigd aan de Sovjets. Ook Kurt geraakte in Russische krijgsgevangenschap en wist ook dit te overleven. Hiermee kwam na vier jaar eindelijk een einde aan de oorlog voor de 23-jarige soldaat.

De Wehrpaß is in een uitstekende conditie. Het betreft hier de originele eerste uitgave en géén Zweitschrift. Het document heeft een originele foto van Kurt waarop hij in net pak met stropdas te zien is en waarbij hij een Mitgliedsabzeichen draagt. De Wehrpaß zit vol met notities over onder meer wapentrainingen, cursussen (Panzerschule etc.), Zijn eenheiden, alle onderscheidingen, bevorderingen en een gevechtslijst welke een gehele pagina vult, tevens ook informatie omtremt zijn verwonding uit maart 1942. Bij de Wehrpaß komt ook een Abschrift met betrekking tot zijn bevordering tot Oberfähnrich der Reserve. Deze is gedateerd juli 1943 en werd goedgekeurd na het voltooien van een Lehrgang aan de Fahnenjunkerschule 1 der Panzertruppen te Groß-Born.

Tevens zit er nog driemaal de (zeer zeldzame) Panzer-Püfungsergebnis bij, tweemaal uit 1943 en eenmaal uit 1944. De eerste voor een verbrennungsmaschine I. Klasse, vervolgens de Prüfung en vervolgens de Führerprüfung voor gep. Vollkettenkraftfahrzeuge waarmee hij het bevel mocht voeren over een Panzer V "Panther" tank. Ook al deze documenten zijn in een goede conditie. Deze Wehrpaß biedt erg veel potentie voor verder onderzoek, zijn eenheid wordt meermaals tot in groot detail in literatuur genoemd, wat hierboven is beschreven is slechts een fractie van wat te vinden is. Doordat het hier een officier betreft ligt zijn gehele Personalakte ook in het Bundesarchiv waarin meer informatie te vinden is over zijn militaire loopbaan, krijgsgevangenschap en meer.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: m1174851930
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen