×

Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken

Unieke WP Leutnant KIA 1943 Partei Kompanieführer Benz

92 x gezien 2 x bewaard sinds 15 jun. '17, 15:16
Bewaar
€ 299,99

Levering

Verzenden

Verzendkosten

€ 3,95
Bericht

Kenmerken

Soort : Landmacht
Type : Foto of Poster
Gebied : Duitsland

Beschrijving

Vraagprijs = vaste prijs. Een betaling in termijnen is altijd mogelijk.

Hierbij wordt aangeboden een uitzonderlijke Wehrpaß van een jonge man welke uit een bekende Duitse familie kwam welke tevens een belangrijke rol had tijdens de Tweede Wereldoorlog en zelfs banden had met mensen als Hitler, Göring en Dönitz. De jongeman pikte ook hier een graantje van mee en kreeg een hoge functie binnen de Reichsleitung, alvorens hij dienstplichtig werd en binnen slechts twee jaar wist op te klimmen tot Leutnant en het bevel kreeg als Zugführer. Na een lange periode aan het rustige Westfront, deelgenomen te hebben aan een Panzerschule, sneuvelde hij uiteindelijk aan het oostfront, nadat hij zwaargewond raakte in zijn Sd.Kfz. 251 Befehlswagen als Kompanieführer in een Panzer-Grenadier-Regiment. Hieronder volgt een beknopte beschrijving over het leven van de jonge man en een beschrijving van de wehrpaß.

Fr. Wilhelm werd in 1913 geboren in een zeer welvarende en vooraanstaande familie. Na opgeleid te zijn aan een Oberrealschule studeerde hij aan de universiteit van Heidelberg filosofie, en kreeg uiteindelijk de titel Dr. Phil. Al in deze periode was zijn politieke kleur duidelijk zichtbaar en was hij leiter van de lokale afdeling van de Nationalsozialistische Deutsche Studentenbund. Zijn vader was een belangrijke Oberingenieur bij Benz & Cie, het wereldberoemde Duitse automerk.

Zijn vader's broer, Wilhelm, werkte daar ook en zij bleven samen werkzaam toen het bedrijf vanaf 1926 verder ging als Daimler-Benz Ag. Wilhelm kwam echter enkele stappen hoger. Nadat hij als Abteilungsdirektor werkte bij Benz & Cie en een sleutelfiguur werd voor de na-oorlogse opbouw van het bedrijf, werd hij bij Daimler-Benz Ag na voorzitter van de raad van bestuur zelfs Generaldirektor en kreeg hij in 1933 het eredoctoraat Dr.-Ing. der technische universiteit van Darmstadt.

Wilhelm's vader Friedrich werd erebevelhebber der NSKK-Ehrenformation en Motor-SS. Beide broers waren ook nauw betrokken bij de bekende Silberpfeil, waarover zelfs een documentaire is waarbij Wilhelm meermaals in genoemd wordt. Fr. Wilhelm's oom Wilhelm trad in 1933 toe tot de SS en werd in 1940 gepromoteerd tot de ererang SS-Obersturmbannführer, in 1934 trad hij toe tot de Partei en kreeg hij Jakob Werlin aan zijn zijde, een van de vertrouwelingen van Hitler. Wilhelm en zijn broer Friedrich werden belangrijke figuren binnen het bedrijf ten tijde van het nationaal-socialisme en werden meermaals op film en foto vastgelegd tijdens exposities en nieuwe voertuigen in het gezelschap met Hitler, Goebbels, Dönitz, Göring en anderen.

In 1937 mocht Wilhelm zelfs het gehele Duitse volk toespreken op de radio. Een ander bekend familielid is Fr. Wilhelm's andere oom Hans, welke een zeer belangrijke Generalmajor werd tijdens de laatste dagen van het Derde Rijk, welke voorheen was onderscheiden met het Deutsches Kreuz in Gold en Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes als Oberst en bevelhebber van een Grenadier-Regiment. Tijdens de laatste periode van de oorlog was hij in Berlijn en had hij onder andere het bevel over de Kampfeinheiten der Hitlerjugend. Na de oorlog werd hij vervolgens een bekende auteur, schrijvende over zijn oorlogservaringen en publiceerde hij meer dan vier boeken. 

Terug naar Fr. Wilhelm zelf. Ondanks zijn doctoraat dr. Phil koos hij een andere richting; hij werd een hoge partijfunctionaris bij de Reichsleitung der NSDAP met uitzondering van een korte periode in 1935 tijdens zijn R.A.D.-Dienstzeit, welke tussen april en september van dat jaar plaatsvond. Hij behaalde in de tussentijd zijn eerste onderscheidingen; het SA-Sportabzeichen en DRL-Sportabzeichen. Fr. Wilhelm was toentertijd reeds in het bezit van een Führerschein I., II. en III. klasse en had hij een opleiding afgerond aan een Reichsschule, al staat in de wehrpass niet genoteerd welke dit is.

Zijn wehrpass werd in mei 1936 geopend omdat hij als dienstplichtige bij de wehrmacht moest dienen. Interessant genoeg werd hier niets mee gedaan en werd hij pas twee jaar later, in augustus 1938 weer opgeroepen voor de dienstplicht en diende hij voor anderhalve maand bij een 15. (Luftlande) Kompanie van een Infanterie-Regiment. Hierna had hij zijn kortstondige militaire training voltooid en werd hij ontslagen van verdere militaire dienst. Hij was in deze anderhalve maand getraind op de karabiner k98, leichtes mMschinengewehr 4.13 en maschinengewehr 34. Fr. Wilhelm werd ontslagen als Unteroffizieranwärter en keerde naar München, daar waar het Parteizentrale der NSDAP het zogenaamde Braunes Haus, stond, en waar Fr. Wilhelm hoogstwaarschijnlijk werkzaam was. 

In 1939 kreeg hij de rang van Oberdienstleiter der NSDAP. In 1940 werd Fr. Wilhelm echter wederom tot de wapenen geroepen en kwam hij bij de Stab van een Infanterie-Regiment terecht. Hij kreeg in eerste instantie de rang van Gefreiter toegewezen, maar werd kort later bevorderd tot Unteroffizier mit Rangdienstalter. Hij werd grondig getraind als Fernsprecher en kwam ook in het bezit van het Wehrmacht-Führerschein I. t/m III. Klasse. Fr. Wilhelm zag vervolgens als onderofficier met zijn regiment actie tijdens de invasie van Frankrijk onder het bevel van de 554. Infanterie-division, waarvan de bevelhebber Generalleutnant Anton Freiherr von Hirschberg was. Zo zag hij gevechten bij vijandelijke stellingen bij de Oberrhein en de daaropvolgende innamegevechten, om vervolgens door te stoten door de Elsaß. Na de capitulatie van Frankrijk was hij met zijn eenheid onderdeel van de bezettingsmacht in het oosten van dat land.  

In november 1941 sneuvelde zijn neefje Hans-Werner, de zoon van zijn oom Wilhelm, tijdens gevechten om Skirminowa als Gefreiter. Deze jonge soldaat welke slechts 21 jaar en 8 dagen oud was, ligt tot op heden in zijn veldgraf. De dood van Hans-Werner veroorzaakte een schokgolf door de familie en een half jaar na zijn dood pleegde Wilhelm, zijn vader, zelfmoord. Andere bronnen spreken van een hartinfarct, al kan deze doodsoorzaak i.v.m. zijn positie in een belangrijke tak van de oorlogsindustrue toentertijd zijn "aangepast" door de machthebbers. Hierna diende Fr. Wilhelm bij een scala aan verschillende eenheden aan het rustige westfront en in Duitsland zelf tot hij begin 1942 naar een Panzerschule werd gestuurd als Offizieranwärter. In juni van datzelfde jaar slaagde hij en werd hij naar Feldwebel gepromoveerd, op diezelfde dag nog naar Offizieranwärter en nogmaals op diezelfde dag tot Leutnant. Dit staat ook allemaal in zijn wehrpaß bevestigd. 

Hierna kwam hij in het bezit van een Wehrmacht Führerschein Klasse II. Mannschaftstransportwagen Halbkettenfahrzeug tot 10 ton. Dit hield onder meer de Schützenpanzerwagen Sd. Kfz. 251 in. Fr. Wilhelm kwam vervolgens bij een zeer gemoderniseerd Schützen-Bataillon (mot.) terecht welke de maand erna omgevormd werd tot een Panzergrenadier-eenheid. Hierna ging hij weer naar een speciale Lehrgang om getraind te worden tot Zugführer, ditmaal bij een Panzer-Lehr-Regiment. In dezelfde periode trad hij eveneens in het huwelijk. In januari 1943 ging de jonge Leutnant naar een geadvanceerde opleiding voor Kompanieführer waar hij in maart van datzelfde jaar slaagde.

Interessant genoeg werd hij in deze periode onderscheiden met het Kriegsverdienstkreuz II. Klasse mit Schwertern. Dit was op een Panzertruppenschule en twee dagen na zijn slagen werd hij voor een week naar een andere training gestuurd, dit was een andere Kompanieführer-training aan een Panzerschießschule. Na zijn slagen aldaar werd hij toegewezen aan een nieuwe fronteenheid en met spoed naar het oostfront gestuurd als Kompanieführer bij een nieuwe Panzer-Grenadier-Regiment (gepanzert) welke onder het bevel stond van Oberst Henrich, tevens Ritterkreuzträger. 

Op het moment dat Fr. Wilhelm aan het front arriveerde stond zijn eenheid onder het bevel van de 17. Panzer-Division en streed het onder de 1. Panzerarmee in Kampfraum Charkow. De divisie streed geheel aan de voorste linies tegen de sovjetsoldaten tussen Mius en Donez en had na meerdere zware tegenaanvallen zich terug moeten trekken tot het zich stand wist te houden en deelnam aan panzerschlachten bij Belgorod, Fr. Wilhelm daarbij het bevel hebbende als kompanieführer van de 6. Kompanie van zijn Panzergrenadier-Regiment.

Uiteindelijk kwam de jonge Leutnant nog datzelfde jaar om het leven nadat hij aan de voorste linies zwaar gewond raakte. In de wehrpass staat bij de notitie voor deze verwonding ook de locatie van zijn verwonding alleen is deze voor mij niet leesbaar. De Volksbund geeft bij de locatie van zijn overlijden Schebelinka weer, hierbij is nog verder onderzoek noodzakelijk. Fr. Wilhelm kreeg vervolgens een militaire begrafenis en werd begraven in een Kameraden-Reihegrab. Hij rust tegenwoordig op de Kriegsgräberstätte in Charkow. 

De wehrpass is in een uitstekende conditie, deze is compleet en heeft geen beschadigingen of loszittende pagina's. Er zit een pasfoto van Fr. Wilhelm in waarop hij poseert in zijn R.A.D.-uniform. De wehrpass zelf is geopend te Heidelberg in mei 1936 door een Major welke Kommandeur van het Wehrbezirk was. Al zijn onderscheidingen staan erin bevestigd, evenals eenheden, een behoorlijke lijst promoties, wapentrainingen, nevenfuncties bij de Partei etc., een gevechtslijst, informatie over zijn verwonding en sneuvelen en veel meer.

Deze wehrpass met betrekking tot een lid van een vooraanstaande familie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarvan de persoon zelf ook hoogstwaarschijnlijk profiteerde, is een zeer interessant onderzoeksproject waarbij nog veel informatie te vinden is, dit in tegenstelling tot veel andere vergelijkbare wehrpäßer. In de wehrpass zitten tevens verschillende signaturen van hoge officieren, waaronder Hauptmann en Btl.-Kommandeur Gerhard Krommes, welke met het Deutsches Kreuz in Gold werd onderscheiden. Voor meer vragen stuur gerust een bericht!
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Deel deze advertentie via:
Bewaar
Advertentienummer: m1175108414
Rapporteer deze advertentie
Advertenties door Google

Rapporteer deze advertentie

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen