Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken
Je internetbrowser wordt niet (meer) ondersteund. Marktplaats kan daardoor minder goed werken.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser. Meer informatie?
Binnenkort stopt de ondersteuning van Internet Explorer 11 op Marktplaats.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser om van Marktplaats gebruik te blijven maken zoals je gewend bent.
Meer informatie.

Grieks-orthodoxe houten huis icoon met zegel en certificaat

114 114 x gezien 6 6 x bewaard sinds 06 mei '21, 18:46

Grieks-orthodoxe houten huis icoon met zegel en certificaat

€ 20,00
114 114 x gezien 6 6 x bewaard sinds 06 mei '21, 18:46
Deel deze advertentie via:
Bericht

Beschrijving

Grieks-orthodoxe houten huis icoon met zegel en certificaat

Een Icoon is geen realistisch portret. Het is een kleurrijk tafereel vol symboliek door het gebruik van compositie, van kleur en van voorwerpen, zoals op deze icoon. Deze icoon is een replica van een befaamd icoon en is op traditioneel Byzantijnse wijze vervaardigd en van een hoogwaardige kwaliteit. Iconen als deze zijn geen museale stukken maar gewone dagelijkse gebruiksvoorwerpen die in elk Orthodox huishouden te vinden waren.

Deze 2 iconen zijn in de 20e eeuw vervaardigde prenten, welke op hout zijn bevestigd en zijn afgelakt of bewerkt met verftechnieken. Dit soort iconen werden meegenomen uit hun geboorteland door migranten en gebruikt als huisaltaar. Ze versieren heden ten dage nog steeds de Europese interieurs van Grieks-orthodoxe families, die de rituele feestdagen traditioneel en getrouw vieren.

De icoon laat de heilige maagd Maria met het kind Jehoshua Messiach, de zoon van God zien. Zittend op de rechterarm van de Moeder Gods steunt de Christus Immanuël met zijn wang tegen die van zijn moeder aan. Deze voorstelling wordt ook wel De Icoon van de Moeder Gods Eleousa genoemd.

De Icoon van de Moeder Gods Eleousa is een standaardvoorstelling in de oosters-orthodoxe kerken. Eléousa (Grieks: Ἐλεούσα) wil zeggen "zij die medelijden heeft". Deze voorstelling is veel menselijker dan de Hodegetria. Zittend op de linkerarm van de Moeder Gods steunt de Christus Immanuël met zijn wang tegen die van zijn moeder aan. Hij schrikt terug voor het lijdenslot dat Hem te wachten staat, vaak gesymboliseerd door de aartsengelen Michaël en Gabriël, die de symbolen van het lijden tonen: het kruis, de lans, de stok met de spons ... Van angst krimpt hij in elkaar, zodat op sommige iconen het sandaaltje van zijn rechtervoet valt. De blik van de Moeder Gods is duidelijk bedroefd, maar gelaten: zij weet dat het lijden van haar zoon onvermijdelijk is, en reikt hem teder haar troostende hand. Omdat haar zoon met zijn kruisdood het lijden van de mensheid op zich nam, is zij op deze manier ook voor alle mensen de liefdevolle troosteres in nood.

De icoon is gevat in een met goudverf beschilderde met de hand vervaardigde houten lijst.

Datering: eind 20e eeuw
Herkomst: Griekenland
Afmeting: ca 14 x 17 cm
Vraagprijs 20,- euro

Herkomst: Griekenland
Datering: 20e eeuw
Exclusief verzendkosten Post NL
Bij verzending werk ik alleen met een betaalverzoek via Markplaats

Achtergrond Informatie:
Een icoon (van het Koinè Griekse: εἰκόνα "tekening", "icoon", het Oudgrieks: εἰκών "beeld", "afbeelding" en het Griekse eikoon - beeld) is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Deze werken worden vervaardigd op houten panelen en veelal uitsluitend met natuurlijke materialen.

Iconen behoren tot de oosters-orthodoxe, de oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieke kerken en zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van deze kerken en hun gelovigen.
Iconen zijn meestal geschilderd op een houten paneel. Bij het schilderen dient rekening gehouden te worden met bepaalde regels. Deze regels zijn vervat in de schildersboeken (de zg. canon) en hebben de bedoeling voor zuiverheid en uniformiteit te zorgen en niet af te wijken van de leerstellingen van de Kerk.

Het schilderen van iconen is binnen de oosters-orthodoxe kerk een werk waarvoor Gods zegen gevraagd wordt; het gaat in de regel gepaard met gebed. Een icoon wordt tegenwoordig meestal niet meer gesigneerd, tenzij het door de hand van aan de schildersnaam wordt toegevoegd, zoals bij Grieken gebruikelijk is. Iconen zijn vooral ontstaan in landen waar het Christendom in de vorm van Oosterse orthodoxie de godsdienst is, zoals Griekenland, Rusland en de Balkanlanden, Oost-Europa, Egypte (Koptisch) en Ethiopië.

De orthodoxie leert dat door een icoon de gelovige in verbinding treedt met God en de heiligen. Een gelovige bidt tot een heilige en vereert deze door het slaan van een kruis bij diens icoon, en het maken van buigingen en door de icoon eventueel te kussen. In de kerk zetten de gelovigen een kaars voor de icoon op een daarvoor bestemde kaarsenstandaard.

Iconen worden ook wel vensters op de eeuwigheid genoemd, omdat zij als het ware een stukje van de Hemel, een stuk van Gods Koninkrijk laten zien. Een icoon is in zekere zin een trefpunt van het materiële en het bovenzinnelijke, een passage waardoor de mens tot God en de heiligen wordt gebracht, en God en de heiligen tot de mensheid. De gelovige kan zich voor een moment losmaken van de wereld en zich in verbinding stellen met de onzichtbare, hogere wereld - maar tegelijkertijd manifesteren God, de engelen, heiligen, martelaren, zelfs de eeuwige heilsfeiten zich aan diegene. Iconen kijken ons aan, zegt men immers.

De Kykkotissa is een variante van de Eleousa. Dit icoon-type is verbonden met het Cypriotisch-orthodoxe Kykkosklooster in het Troodosgebergte. De Moeder Gods steunt met haar linkerarm het Christuskind. Met de rechterhand houdt ze zijn rechterpols vast. De hoofden zijn naar rechts gebogen en tegen elkaar aangevleid. Opvallend zijn de blote, eerder speelse beentjes van het Kind.
Een andere variante van de Eleousa is de Moeder Gods Galaktotrofusa, de zogende Moeder.

Zowel het Koptische als het Cyrillische alfabet zijn op het Griekse gebaseerd. Ook het Latijnse alfabet vond via het Oud-Italische schrift zijn oorsprong in een westelijke vorm van het Griekse.
Epichorische alfabet uit Macedonië en Perzische rijk. Dit is mogelijk Armees of Attisch schrift.

Pantokrator komt uit het Grieks: παντοκρáτωρ. Παντό(ς) betekent "alle(s)"; en κρἀτωρ "heerser". De term is afkomstig uit de Griekse vertaling van de joods-christelijke Bijbel, het Oude Testament en het Nieuwe Testament en is een aanduiding voor God.

Johannes Climacus, ook Johannes Scholasticus, Johannes van de Ladder en Johannes van Sinaï, (505/579 - Sinaï, 605/649) was een Syrisch kluizenaar. Hij werd kluizenaar op verschillende plaatsen in de Arabische woestijn en abt van het Katharinaklooster op de berg Sinaï toen hij 75 jaar was.

Stylianos of Paphlagonia, (Grieks: Στυλιανός) ook wel bekend als Stylianos de kluizenaar, wordt vereerd als een heilige uit Adrianopolis in de provincie Paphlagonia (modern Turkije).
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Advertentienummer: m1702021416
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen