Microsoft: goedkoop is duurkoop?

Een belangrijke doelstelling van Microsoft is bescherming van onze klanten en het voorkomen van inbreuk op onze auteursrechten. Om deze reden monitoren wij actief de advertenties met betrekking tot Microsoft producten op Marktplaats door middel van deelname aan het Marktplaats Melding van Inbreuk Programma. Tevens maken wij gebruik de mogelijkheid die Marktplaats biedt om persoonsgegevens van eventuele inbreuk(makers) op onze auteursrechten op te vragen. Kopers worden bovendien actief beschermd doordat items die duidelijk illegaal zijn zo veel en zo snel mogelijk van de Marktplaats-webpagina's worden verwijderd 

De meeste kopers en verkopers op Marktplaats zijn eerlijk en betrouwbaar. Helaas zijn er ook verkopers die veilingwebsites bezoeken en misbruik maken van de anonimiteit van internet om illegale producten, individuele productonderdelen en waardeloze kopieën te verkopen. Met zorgvuldig onderzoek voordat je koopt kun je je echter beschermen tegen illegale aanbiedingen en onaangename verrassingen.

Wetgeving op het gebied van auteursrechten en handelsmerken


Softwareprogramma's zijn wettelijk beschermd tegen inbreuk op het auteursrecht. Elk softwareprogramma is geschreven door een creatieve geest die vele lange uren aan het programma heeft gewerkt. Als iemand illegaal software kopieert of illegale kopieën van (eventueel gewijzigde) software koopt of verkoopt, gebeurt dit altijd ten koste van anderen en wordt de Auteurswet respectievelijk Benelux Merkenwet overtreden.

Wees voorzichtig wanneer je op koopjesjacht gaat


Op on line veilingen kun je werkelijk alles kopen. Af en toe vind je dan ook een geweldig koopje. Soms blijkt zo'n koopje achteraf niet meer dan een vervalsing of kopie. Een dergelijke vervalsing of kopie kan in beslag worden genomen, ook als die, bijvoorbeeld, is geïnstalleerd op een computer. Als je meent dat een illegale kopie een koopje is, loop je serieuze risico’s. Niet alleen ben je niet gerechtigd de software te gebruiken, maar je loopt ook de kans een boete of schadevergoeding te moeten betalen. Bovendien kun je alleen bij legale software aanspraak maken op garantie en op after-sales diensten en ondersteuning. Echte kwaliteit wordt alleen geboden door legale software.

Tips voor kopers van legale kopieën van Microsoft-software:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de legale onderdelen van het Microsoft-softwareproduct. Meer informatie vind je hier.
  • Wees voorzichtig bij aanbiedingen van individuele onderdelen, zoals gebruikershandleidingen, gebruiksrechtovereenkomsten (EULA) of certificaten van echtheid (COA). In de regel verkoopt Microsoft geen individuele onderdelen.
  • Voordat je iets koopt, kun je het beste de standaardverkoopprijs controleren in catalogi, tijdschriften en bij softwarezaken.
  • Pas op bij cd's met compilaties. Dergelijke cd's bevatten programma's die door verschillende fabrikanten zijn gemaakt. Echte Microsoft-software wordt niet verkocht op cd's met compilaties.
  • Pas ook op bij gebrande cd's. Cd's met legale software mogen niet worden gekopieerd (afhankelijk van het product en de gebruiksrechtovereenkomst vormen reservekopieën de enige uitzondering). Reservekopieën mogen niet worden verkocht of aan derden verstrekt.
  • Controleer de verpakking. Bij een slechte kleurenreproductie (bijvoorbeeld kopieën) en niet-professioneel ogende hologrammen is er waarschijnlijk sprake van een illegaal product.
  • Wees altijd voorzichtig bij on line veilingen: neem contact op met de verkoper via e-mail of telefoon voordat je een bod doet en stel een aantal vorsende vragen over het product, de oorspronkelijke verpakking, de documentatie, het licentietype, upgradeopties en over wat er allemaal is opgenomen in het aangeboden pakket. Een verkoper die geen adres opgeeft en geen e-mails beantwoordt wekt niet veel vertrouwen.


Tips voor verkopers van legale versies van Microsoft-software:

  • Koop Microsoft-software altijd bij betrouwbare bronnen (bijvoorbeeld bij geautoriseerde Microsoft-dealers) om te voorkomen dat je illegale software koopt.
  • Zorg dat je goed op de hoogte bent van de productonderdelen van de Microsoft-software. Bewaar alle onderdelen, zodat je het volledige pakket kunt verkopen.
  • Zogenaamde OEM licenties mogen alleen worden verkocht als ze volledig geïnstalleerd op een PC worden geleverd of als ze worden doorverkocht in ongeopende 1,3 of 30 pack aan andere systembuilders. Reeds gebruikte OEM licenties mogen niet worden doorverkocht.
  • Microsoft-software met het label 'Not for Resale' (niet bestemd voor wederverkoop) op de verpakking mag niet worden doorverkocht.
  • Software verkregen via je onderwijsinstelling (zogenaamde SLIM of SURF licenties) mogen niet worden doorverkocht
  • Zogenaamde disk kits zijn ‘fulfilment media’; zij zijn uitsluitend drager van de software die slechts op grond van een afzonderlijk verkregen licentie mag worden gebruikt. Een disk kit is dus uitdrukkelijk geen volwaardig gelicentieerd softwarepakket.
  • Meer in zijn algemeenheid: raadpleeg de toepasselijke licentievoorwaarden om te controleren of de betreffende software mag worden doorverkocht en, zo ja, hoe dat dient te geschieden.
  • Meer over de meest voorkomende misverstanden mbt verkoop van licenties vind je hier. 

Omhoog