Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Banden en Velgen | pagina 3

.
Informatie

Informatie over banden

Banden zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van een auto. Ze zorgen voor het contact tussen auto en wegdek en zijn daarmee het ultieme onderdeel dat zorgt voor veiligheid. Winterbanden zijn de laatste jaren sterk in opkomst.

Banden moeten via het oppervlak van ongeveer een ansichtkaart (het zogenaamde contactvlak) en onder het gewicht van een auto enorme krachten overbrengen. Deze worden veroorzaakt door de aandrijving, remmen, bochten en oneffenheden. En dan hebben we het nog niet eens over de invloed van straatvuil (olie!), water, sneeuw of ijs.

Comfort

Een band bestaat uit een karkas van metaaldraden, koordlagen van stof en uiteraard rubber. Het profiel van een band heeft als taak vuil en vocht te verwerken, zodat het rubber contact met het wegdek behoudt. De wang (de zijkant van een band) zorgt voor comfort.

Regelmatig bandenspanning controleren

Voor het weggedrag van de auto en daarmee de veiligheid en de levensduur van een band is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren (bij koude banden, want warme lucht zet uit). Met te zachte banden wordt het rijgedrag onvoorspelbaar en slijten banden harder. Uit onderzoek is gebleken dat een twintig procent te lage spanning de levensduur van een autoband met een kwart verkort.

Slijtage

In de langsgroeven van het profiel van een band zitten zogenaamde slijtage-indicatoren. Als deze aan de oppervlakte komen heeft een band nog slechts 1,6 mm profiel en is vervanging noodzakelijk.

Run flat

Een relatief nieuw type band is de zogenaamde run flat-band. Hiermee kun je bij een lekke band nog even doorrijden, maar vaak wel met een lagere snelheid (80 km/u). Met deze banden bespaar je ruimte en gewicht van het reservewiel, maar ze zijn wel duurder en door de hardere zijkant iets minder comfortabel.

Winterbanden

Winterbanden hebben een grover profiel en een zachtere rubbersamenstelling om sneeuw en water beter te kunnen verwerken. Het zachtere rubber biedt bij temperaturen onder 7 graden Celsius meer grip dan normale banden. Het is wel zaak in het voorjaar de winterbanden tijdig te vervangen, want boven die 7 graden slijt het zachtere profiel veel sneller.

Tweedehands banden

Voor de aanschaf van tweedehands banden moet je een aantal zaken in acht nemen:

  • verschillende merken/typen kunnen grote verschillen hebben in weggedrag. Vervang daarom altijd beide banden op één as.
  • let op gelijkmatige slijtage van het profiel.
  • op een band staan verschillende codes waaruit je niet alleen het formaat, maar ook de leeftijd van een band kan afleiden. De productiedatum bestaat uit vier cijfers waarvan de eerste twee de productieweek en de laatste twee het productiejaar aangeven. Na zes jaar neemt de kans op een defect belangrijk toe.
  • heeft een band haarscheurtjes aan de zijkant (de 'wang'), dan is deze sowieso uitgedroogd of te oud.
  • uit tests komt keer op keer naar voren dat A-merken meer grip bieden dan goedkope banden. Voor zoiets belangrijks als een autoband raden wij dan ook A-merken aan.

Bekende bandenmerken zijn Michelin, Dunlop, Continental, Vredestein, Goodyear, Bridgestone, Pirelli, Hankook en Kumho.

Informatie over wielen (velgen)

Voor auto's zijn ruwweg twee soorten wielen te onderscheiden; stalen wielen en aluminium of lichtmetalen wielen.

Vroeger reed iedereen op stalen wielen, maar in de jaren tachtig werden aluminium wielen populair en nu zijn ze niet meer weg te denken. Aluminium wielen zien er niet alleen mooier uit dan stalen wielen met kunststof wieldoppen, maar ze bieden ook een wegliggingsvoordeel, omdat ze lichter zijn dan stalen wielen.

Wiel of velg?

Wielen worden ten onrechte ook wel aangeduid als velgen. Velgen zijn echter het ronde deel van een wiel dat tezamen met de spaken een wiel vormt.

Vier- of vijfgaats

De meeste autowielen zijn vier- of vijfgaats. Dit slaat op het aantal moeren waarmee de velg op de as is gemonteerd. Race-auto's hebben veelal één grote moer om snelle bandenwissels mogelijk te maken.

Velgdiameter

De velgdiameter wordt altijd in inches weergegeven. Hoe groter de diameter, hoe meer een wielkast wordt opgevuld en hoe mooier dit vaak wordt gevonden. Om de totale omtrek van band en wiel echter gelijk te houden moet bij een grotere wieldiameter een plattere band (met een minder hoge zijkant, de zogenaamde wang) worden gemonteerd. Dit gaat ten koste van de veerweg van de band en daarmee van het comfort. Omdat de band dan echter directer reageert op stuurbewegingen wordt de wegligging wel weer beter.

Tweedehands banden

Bij de aanschaf van tweedehands aluminium wielen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • zijn ze mooi rond?
  • is de velgrand niet beschadigd?
  • zitten er geen scheuren of beschadigingen in het velgbed?

Stralen en spuiten

Aluminium wielen met lichte, uitsluitend optische beschadigingen kun je weer als nieuw laten maken door ze door een gespecialiseerd bedrijf te laten stralen en spuiten.

Merken aluminium wielen

Ieder automerk heeft eigen aluminium wielen in het programma, maar daarnaast heeft zich een hele aftermarket-industrie ontwikkeld die op de toegenomen vraag inspeelt. Bekende merken van lichtmetalen wielen zijn Borbet, OZ Racing, Brock, ATS, BBS, Alpina, Momo, Rial, Speedline, Ronal en TecnoMagnesio.