Antiek boek De vernieuwde cyfferinge - Willem Bartjens 1770

€ 118,00
Ophalen of Verzenden
€ 8,00
1435sinds 15 okt. '21, 19:57
Deel via
of

Beschrijving

De vernieuwde cyfferinge van Mr Willem Bartjens. Waar uyt men meest alle de Grond-regulen van de Reeken-konst leeren kan. Herstelt, vermeerdert ende verbetert door J. van Dam, en nu in dezen laasten druk op nieuws yder vraag na gezien, bewerkt en van alle voorgaande Fauten gezuyvert, door den wel-ervaren Reeken-meester Klaas Bosch - Amsterdam, Joannes Kannewet, 1773 - 184 pp. - Perkamenten band - Afmetingen: ca 10 x 15 cm.

Conditie: Redelijk, De slappe perkamenten band is wat versleten/beschadigd en mist aan de achterzijde een gedeelte van het perkament. Goed ingebonden, geen losse pagina’s. Bij ca. de 20 eerste pagina’s zijn de hoekjes omgevouwen/beschadigd, evenals de laatste pagina’s. Over het algemeen is het binnenwerk fris, wit en schoon!

Originele 18e eeuwse uitgave in perkamenten band, frontispice met portret van Bartjens.
Met ex-libris voorin van: W.J.H.W. Deelman en nog een naam: H. Bakker u.z.

Wikipedia:
In 1591 opende Bartjens een Franse school in de Amsterdamse Pijlsteeg, waar hij het gebruikelijke onderwijs gaf in rekenen, lezen, godsdienst, Frans en vaderlandse geschiedenis. In 1604 publiceerde hij zijn rekenboek. Gedurende twee eeuwen verscheen een groot aantal drukken, herdrukken en roofdrukken. De tweede, zogenaamd vernieuwde druk verscheen in 1633; de laatste druk in 1839[1]. Van de eerste druk is uiteindelijk een exemplaar teruggevonden in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Bartjens leefde lange tijd in Zwolle en woonde daar in de Praubstraat (Fraterhuis). Hij gaf les aan de Franse school in Zwolle. Als eerbetoon aan de schoolmeester is er in Zwolle jaarlijks een Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee.

Bartjens leeft in de Nederlandse taal nog altijd voort in de uitdrukking: "Volgens Bartjens...".[2] Dit geeft aan dat een berekening of een zin kloppend of logisch is, verwijzend naar het door hem geschreven rekenboek.

Vaste prijs: 118 euro, ophalen of verzenden.
Gelieve niet op zondag te bieden en/of te reageren, danku!
Advertentienummer: m1761316279