MUSEUMSTUK! EX-LIBRIS Statenbijbel 1702 met 6 kaarten

€ 1.375,00
Ophalen of Verzenden
€ 25,00
38111sinds 30 nov. '21, 20:25
Deel via
of

Beschrijving

Aangeboden een zeer interessante en prachtige Statenbijbel uit mijn prive-collectie. 

BIBLIA; Dat is, De gantsche H. Schrifture, (...) Dordrecht: Hendrick, Jacob & Pieter Keur; Amsteldam: Marcus Doornick en Pieter Rotterdam. 1702 
Origineel kalfsleder over houten platten, rug over 6 ribben. Lijnkaders en centraal medaillon in blindstempeling op de platten. 
Compleet messing beslag met 8 hoekstukken en 2 sloten (sluiten uitstekend)

De Bijbel is gebonden met het complete set geografische kaarten, gegraveerd door Daniel Stoopendaal, w.o. de wereldkaart 
Van de 6 kaarten zitten er 3 voor Genesis 1: de wereldkaart, de paradijskaart en de omwandeling van Jezus Christus (hoort eigenlijk in het N.T.), de rest zit op de gebruikelijke plaats.

Conditie: De band heeft enkele gebruikersporen rond de rug en er mist een klein stukje leer bij het bovenplat. De band is zeer fraaie en het messing beslag zit stevig aan de band bevestigd.
De gravures (incl. de titelpagina) zijn allen in uitstekende staat, zeer diepe en krachtige afdrukken! 

Het binnenwerk is fris en superwit, letterlijk zwart-wit, voor de leeftijd kun je zeggen, in nieuwstaat! Dit moet een van de eerste drukken geweest zijn van deze uitgave! Het binnenwerk is echt uitmuntend in 1 woord! Brede marges overal!

Wat de Bijbel des te meer bijzonder maakt is de ex-libris die op oudpapier aan de binnenzijde van de band staat: 

Den 12. Augustus 1724 is Dese Bijbel gekocht voor twintigh gulden
Bartram Willem de Fouchier.

Bartram Willem de Fouchier (geb.: Bergen op Zoom, 1674, overl.: Wijk aan Duurstede, 1763) was een kunstschilder, tekenleraar en bekleedde meerdere bestuurlijke functies, zowel staatkundig als kerkelijk. 

In de Hervormde kerk van Wijk bij Duurstede hangt zijn wapenbord (zie laatste foto). Deze heeft hij zelf geschilderd net als nog meer wapenborden die eveneens nog steeds in de kerk te bewonderen zijn!

Hij kwam uit een voornaam en invloedrijke (schilders)familie. Zijn vader was Paulus I Fouchier (1644-1717), zijn opa was de bekendere *Bartram de Fouchier (1609-1673), een kunstschilder die o.a in de leer is geweest bij de beroemde schilder Antoon van Dyck (1599-1641) en Jan van Bijlert (1597-1671). 


Arnold Houtbraken schrijft over hem in "De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen", deel I pag. 338-340

Kortom: Een prachtige Bijbel met een interessante ex-libris. De vraagprijs is 1400 euro opgehaald, verzenden is ook een optie, maar dat alleen in het uiterste geval. Brengen is ook een optie.

Gelieve niet op zondag te bieden en/of te reageren, danku!
Advertentienummer: m1779988664