Bij De Les - schoolplaten van Nederlands-Indië / 2004

Bieden
Ophalen of Verzenden
€ 4,60
895sinds 23 aug. '22, 11:21
Deel via
of

Kenmerken

ThemaGeschiedenis

Beschrijving

Bij De Les - schoolplaten van Nederlands-Indië / 2004


Wie kent ze nog, uit eigen ervaring of uit de overlevering van (groot)ouders? De schoolplaten uit de reeks 'vaderlandse geschiedenis' of 'kennis der natuur'. Achter één voorstelling ontvouwde zich een hele wereld: 'De prins trekt over de Maas, 1568' of 'Krijgsraad voor den vierdaagschen zeeslag, 1666'.


Ook over Nederlands-Indië zijn reeksen schoolplaten gemaakt, zowel voor het onderwijs daar als hier.
'Muskaatnotenbedrijf op de Banda-eilanden', 'De Sabang-haven op Poeloe Weh', oftewel Insulinde in woord en beeld. Hoe zag een toko eruit? En hoe een pasar?
Hella S. Haasse haalt bij een veertigtal schoolplaten herinneringen op. In haar overtuigende en evocerende stijl voert ze de lezer mee naar tempo doeloe, vervlogen tijden.


Verzameling van veertig schoolplaten, daterend uit de jaren 1913-1940. Deze werden vervaardigd door in Nederlands-Indie wonende schilders en tekenaars als W.C.C. Bleckmann, J. Gabrielse en Menno van Meeteren Brouwer. De platen werden als lesmateriaal uitgegeven door de firma's J.B. Wolters en P. Noordhoff.


Bij deze verzameling oude, Indische taferelen schreef Hella Haasse een woord vooraf ('De werkelijkheid waarin deze platen voor het onderwijs 'dienstig' geacht werden, is voorgoed voorbij') en bij elke plaat haar herinneringen. 'Haar teksten zijn onvolprezen: een mix van veel kennis, teruggehouden nostalgie en een uitgewogen vertellerstalent', aldus de Volkskrant. Met onder meer platen over rijstbouw, een suikerfabriek en een Wajang-Koelit voorstelling te Java, tabaksbouw in Deli, een groot Dajaksch huis op Borneo, muskaatnotenbedrijf op de Banda-eilanden, lijkverbranding op Bali, en verschillende milieuplaten, zoals een schoolerf, station, toko en een haven. Een mooi, nostalgisch album.


Hélène Serafia Haasse (1918 - 2011) werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia (Jakarta).


Titel: Bij De Les schoolplaten van Nederlands-Indië
Auteur: Hella S. Haasse
Uitgever: Uitgeverij Contact / 2004
ISBN 1 9789025423742
Hardcover
Omvang 93 pagina's
Formaat 24 x 25 cm


Bieden,
Excl. verzendkosten
Advertentienummer: m1877312804