Topstuk dansende Shiva beeld brons 70 cm!

€ 999,00
Ophalen
461sinds 27 okt. '21, 15:45
Deel via
of

Beschrijving

In twee kleuren patina dit grote zware topstuk van de dansende Shiva Nataraj. De kleuren maken het beeld statig en tegelijkertijd warm. Een bijzonder beeld van hoge kwaliteit en een fantastische grootte!

Door verschillende beelden uit de Indiase oudheid heeft men kunnen vaststellen dat het Nataraja-beeld populair was in heel India en een geleidelijke evolutie doormaakte, tot het zijn hoogtepunt en meest harmonieuze voorstelling bereikte in de beroemde Chola-bronzen van ca. 1000 jaar geleden.

Rond het beeld een cirkel van vuur. Typische attributen van Shiva zijn het derde oog op het voorhoofd (bovennatuurlijke kracht door meditatie) en de verschillende cobra's (eeuwig leven). De twee verschillende oorringen aan linker- en rechterzijde zijn symbolisch voor de vereniging van mannelijke en vrouwelijke aspecten. Shiva's uitgespreide haren (dreadlocks) verwijzen naar zijn ascetische levensstijl. Volgens de legende ving Shiva de Ganges op in zijn haren.

In zijn verste linkerhand houdt hij een vlam: vuur als symbool voor de vernietiging. Zonder vernietiging is geen schepping mogelijk. De tweede rechterhand houdt hij in een geruststellend, groetend handgebaar : de bekende 'Abhaya mudra', "vrees niet": deze symboliseert de instandhouding van de wereld. De tweede linkerhand wijst naar het opgeheven linkerbeen: symbolisch voor de bevrijding van illusie (wanneer God het wil). De vorm van deze arm herinnert tevens aan de slurf van Ganesha en is een symbool van kracht. De vier armen, typisch voor Indische goden, zijn natuurlijk ook symbolisch voor de almacht van Shiva. Onder zijn rechtervoet tenslotte bedwingt hij moeiteloos de dwerg-demon 'Apasmara-Purusha', de 'onwetende' of 'vergeetachtige' ziel.

Eigenschappen
Afmetingen h x b x d: 70,5 x 56,5 x 20,5 cm
Materiaal: Brons in goud/bruine patina.
Gewicht: 17,5 kg!
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Staat: Nieuw.
Te koop: Van 1300,00, nu voor 999,00 euro!

Kan alleen worden opgehaald vanwege de grootte en gewicht (of via Brenger).

Bent u een klant uit België? Neem dan s.v.p. eerst contact met ons op over de diverse verzendmogelijkheden.
Advertentienummer: m1765952437