Scholieren ontmoeting Rotterdam-Antwerpen 5 en 6 mei 1948

Bieden
Verzenden
PostNL€ 3,84
  • Track & Trace
  • Veilig en snel
90sinds 15 sep. '21, 15:06
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
Periode20e eeuw of later
Jaar (oorspr.)1948

Beschrijving

Scholieren ontmoeting Rotterdam-Antwerpen 5 en 6 mei 1948


Aangeboden een herinnerings boekje aan de sport ontmoeting van scholieren uit beide havensteden gehouden op 5 en 6 mei 1948.


Het is een jarenlange traditie en duizenden Rotterdamse scholieren hebben er aan meegedaan: de sportieve Scholieren ontmoeting Rotterdam-Antwerpen.


In 1937 wordt de eerste Scholieren ontmoeting tussen Rotterdam en Antwerpen georganiseerd. De twee zustersteden gaan bij deze uitwisseling de strijd aan in diverse takken van sport: van atletiek tot voetbal en van zwemmen tot basketbal.


Het belangrijkste doel van dit evenement is dat de Rotterdamse en Antwerpse jeugd elkaar op een sportieve manier ontmoeten en zo elkaars cultuur beter leren kennen.


Cultureel
De steden wisselen elkaar af in de organisatie: het ene jaar vinden de wedstrijden plaats in Rotterdam, het jaar daarop vertrekken de bussen richting Antwerpen.


Naast sport staat, vooral in de eerste jaren, ook cultuur centraal. Er is in zowel Antwerpen als Rotterdam sprake van een randprogramma vol culturele activiteiten waarbij de scholieren elkaars stad ontdekken.


In Rotterdam worden er bijvoorbeeld bezoekjes gebracht aan Diergaarde Blijdorp. In Antwerpen gaan de scholieren naar de haven of het stadhuis.


Overnachten
Voordat verschillende grote bezuinigingen bij Sport & Recreatie hun intrede doen, wordt er in beide steden een nachtje geslapen, veelal in jeugdherbergen en op grote slaapzalen. De sportwedstrijden spreiden zich dan uit over 2 dagen.


Deze overnachting komt de prestaties niet altijd ten goede. Jaap Noordenbos, oud-organisator van de Scholieren ontmoeting en zelf vroeger ook deelnemer bij de atletiekwedstrijden, vertelt: “Het was en een al keten. Geslapen werd er natuurlijk niet. De prestaties de volgende dag waren dus een stuk slechter dan de dag van aankomst, zoals je je kunt voorstellen”.


Politiebegeleiding
Wat veel deelnemers vooral is bijgebleven van de ontmoetingen is de hartelijke ontvangst van de Belgen. Aan de grens worden de bussen opgevangen en onder politiebegeleiding naar Antwerpen gereden.


“Voor en achter de bussen reden politiemotoren, het was echt een hele beleving. Er waren zelfs delen van de weg afgezet voor ons!”, vertelt oud-handbalster Leny Kolenbrander.


Locaties
Tijdens de ontmoetingen wordt er aandacht besteed aan vele verschillende takken van sport. Deze sporten worden op allerlei locaties in de stad tegelijk gehouden. Zo worden de voetbalwedstrijden in een van de grote Rotterdamse stadions, zoals de Kuip of het Kasteel, gehouden.


Ook oud-Feyenoord speler Joop van Daele neemt als jongen deel aan de ontmoeting, maar doet dit niet als voetballer. Van Daele speelt op jongere leeftijd handbal, en kan zich de ontmoetingen nog goed herinneren.


Hij benadrukt de brede opzet van de uitwisseling en benoemt het grote aantal locaties dat wordt vrijgemaakt voor de sportwedstrijden. Zo worden veel de binnensporten in de Energiehal gespeeld. Ook worden er zwembaden en atletiek-complexen afgehuurd voor de ontmoetingen.


Bezuinigingen
In de jaren tachtig moet er bezuinigd worden bij de dienst Sport & Recreatie. Met culturele aspect van de ontmoeting wordt na deze bezuinigingen al snel gestopt. Ook gaat het toernooi van een meerdaags naar een eendaags evenement.


Bieden
Excl. verzendkosten
Advertentienummer: m1750028391