l Amerika Civil Rights Act 2 juli 1964.

100sinds 28 jun. '25, 10:55
Bieden
Verzenden
Verzenden voor € 1,35
Deel via
of

Kenmerken

MateriaalOverige materialen
GebiedBuitenland

Beschrijving

Amerika Civil Rights Act 2 juli 1964. Met op de keerzijde een afbeelding van Martin Luther King. Op foto 2 kunt u het historische moment zien waarop president Lyndon B. Johnson de wet ondertekent. Achter hem op de foto staat Martin Luther King. Diameter 25 mm en gewicht 7,4 gram. Verzendrisico en -kosten € 1,35 koper, zonder kopersbescherming, dit in tegenstelling tot wat Marktplaats standaard in de advertentie zet.

De Civil Rights Act van 1964, in werking getreden op 2 juli 1964, was een mijlpaal in de wetgeving van de Verenigde Staten die de belangrijkste vormen van discriminatie van Afro-Amerikanen en vrouwen verbood, met inbegrip van rassensegregatie. De wet maakte een einde aan de ongelijke eisen voor kiezersregistratie en aan rassenscheiding op scholen, op het werk en door publieke diensten.

In de winter van 1955 weigert een vrouw, Rosa Parks, om haar plaats in de bus af te staan aan een blanke man, nadat ze op een demonstratie was geweest over de moord op Emmett Till. Haar arrestatie leidde tot de succesvolle Montgomery-busboycot onder leiding van dominee Martin Luther King.

De Democratische kandidaat John F. Kennedy maakte het duidelijkst kenbaar aan de kant van de zwarte bevolking te staan, o.a. door de vrijlating van Martin Luther King uit de gevangenis in Atlanta. Deze was gearresteerd wegens het houden van een sit-in.

Martin Luther King hield zijn "I have a dream" speech, een vurig pleidooi voor de gelijke behandeling van ieder individu. George Wallace, de gouverneur van Alabama, weigerde op 11 juni 1963, met de "Stand in the Schoolhouse Door", twee zwarte studenten de toegang tot de University of Alabama, een openbare universiteit in Tuscaloosa. President Kennedy greep dit aan om zich op 11 juni 1963 diezelfde avond met een televisietoespraak tot het Amerikaanse volk te richten en zich achter de strijd voor gelijke rechten te scharen. Nog diezelfde maand presenteerde hij een uitgebreid wetsvoorstel aangaande burgerrechten aan het Amerikaans Congres.

Het was echter Kennedy's opvolger Lyndon B. Johnson die besloot de pogingen om de wet door het parlement te krijgen door te zetten (Kennedy werd in november 1963 vermoord). President Johnson ondertekende de Civil Rights Act op 2 juli 1964. Martin Luther King was aanwezig bij het tekenen van de Civil Rights Act en werd voor zijn inspanningen voor de realisatie ervan geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede. (Bron bovenstaande 5 alinea's: Wikipedia)
Advertentienummer: m2283587873