WONDERFOON EN DEMENTIE

Op aanvraag
Ophalen of Verzenden
771sinds 7 mei. '24, 08:02
Deel via
of

Kenmerken

ConditieNieuw

Beschrijving

IN 2024 OOK WEER BESCHIKBAAR

Sinds december 2019 zijn wij, Haaie Spoelstra en Heleen Kolenbrander, begonnen met het het ombouwen van oude draaischijf-telefoons tot een Wonderfoon.
Een Wonderfoon is een telefoon, waarmee je naar muziek kunt luisteren, een soort ‘mini-jukebox’. Vooral bij ouderen met geheugenproblemen (dementie) blijkt dit een succes. De Wonderfoon is een ‘oude PTT’-telefoon, type T65 (tafelmodel) of W65 (aan de wand), die aan de binnenkant is omgebouwd tot mini-jukebox.
Je neemt de hoorn van de haak en hoort de kiestoon. Als je daarna een nummer tussen de 0 en de 9 draait, hoor je een liedje, van Wim Sonneveld tot en met Ede Staal en The Beatles; alle liedjes kunnen naar wens worden ingebouwd.
Het horen van de muziek heeft een positieve werking op de stemming. Het blijkt een mooi middel om ouderen te activeren, rust te geven en soms te emotioneren. Er wordt meegezongen, geneuried of meebewogen.
Hoe ver mensen misschien ook al zijn in hun ziekteproces; vaak is de werking van de draaischijf van de telefoon, of het ‘automatisme’ van de telefoonhoorn tegen het oor houden, nog herkenbaar.
Ook ons sprak dit idee erg aan en inmiddels hebben we al veel telefoons mogen ombouwen tot Wonderfoon.
Als er zorginstellingen of particulieren zijn die graag een Wonderfoon willen aanschaffen, kunnen ze contact met ons opnemen.
De keuze van de liedjes kan altijd naar eigen wens worden ingebouwd.We zijn bereikbaar via de mail, telefoon of via een persoonlijk bericht op Facebook:haaiespoelstra1959@hotmail.com ( 06-49798213) of h.kolenbrander@online.nl
Advertentienummer: m2112382629