Antiek NYKC Hammer Brand 2-blade Jackknife / Zakmes

€ 225,00
Ophalen of Verzenden
1113sinds 20 okt. '21, 12:48
Deel via
of

Beschrijving

De New York Knife Company was de eerste Amerikaanse messenfabrikant die zich vestigde in Walden, New York, en het bedrijf was operationeel van 1856 tot 1931.
Hammer Brand met als beeldmerk een arm die een smidshamer hanteert kwam op de markt rond 1880 en maakte al snel naam als kwaliteitsmerk.
Dit 2-blade jackknife heeft nog een vroege versie van dit beeldmerk als tangstamp, reden waarom ik vermoed dat het mes in de periode 1885-1910 is vervaardigd.

De handmatig convex geslepen lemmeten in dit mes zijn gesmeed van Sheffield crucible steel, een hoogwaardige gietstaal-legering met o.a wolfram/tungsten en mangaan, hetgeen in een uitermate arbeidsintensief proces vervaardigd werd speciaal voor messen en andere snijdende gereedschappen van 1740 tot ~1960.
Het staat zelfs vandaag de dag nog steeds bekend om zijn superfijne snede & de lange standtijd ervan, beide redenen waarom crucible steel het voorkeursstaal was voor o.a houtbewerkingsgereedschap van Stanley en Record.

Met zorg gereinigd & gerestaureerd, en daarna beide lemmeten met de hand opnieuw heel licht convex geslepen.
De feitelijke snedes worden gevormd door zgn microbevels @ ~30 graden inclusief.
E.e.a snijdt gemakkelijker (de lemmeten klemmen/kleven minder), zijn zeer scherp (kunnen armhaar scheren boven de huid), en zijn tevens snel & eenvoudig scherp te houden met bv een Spyderco Sharpmaker.
De scharnierpunten zijn voorzien van een drupje Nano-Oil en het mes is gebruiksklaar.

Klik eerst 1 x op de foto van je keuze, en kies daarna met de rechtermuisknop voor de optie "open afbeelding in nieuw tabblad" dit zorgt voor een sterke uitvergroting van de foto waardoor beduidend meer details te zien zijn.

Specificaties:

Maximale lengte geopend: 17,0 cm
Maximale lengte gesloten: 10,0 cm
Lengte grote lemmet: 7,1 cm
Maximale dikte spearpoint lemmet (ricasso): 3,2 mm
Lengte pen lemmet: 4,6 cm
Maximale dikte pen lemmet (ricasso): 1,96 mm
Staalsoort: Crucible Steel (kroezenstaal)
Greepmaterialen: Cocobolo hout, massief nikkelzilveren bolsters & greepschildje op messing liners.
Pocketpouch: blauw leer
Advertentienummer: m1763081354