Boeddha prediker beeld 21,5 cm (1960-1965)

€ 319,00
Ophalen of Verzenden
100sinds 22 sep. '21, 17:52
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
ReligieBoeddhisme
TypeBeeld(je)

Beschrijving

Deze mudra van de prediker zien we helaas niet veel. Tezamen met een 24k vuurvergulde uitvoering uit de jaren zestig van de vorige eeuw! En in een heel goede staat. Afkomstig uit Nepal.

De Dharmachakra Mudra wordt ook wel het gebaar van de prediker genoemd. Deze mudra symboliseert het moment waarop Boeddha het rad van de leer voor het eerst in beweging bracht. Men verwijst hiermee naar het begin dat Gautama Boeddha, nadat hij de verlichting gevonden had, zijn leer predikte met de mensen in zijn omgeving. Hierdoor symboliseert deze mudra het in beweging brengen van ‘het wiel van de leer’. Ook wel bekend als het ‘Dharmawiel’ wat ook regelmatig op Boeddha beelden zichtbaar is. Dit wiel heeft acht spaken welke symbolische zijn voor het achtvoudige pad der verlichting. Bij deze mudra worden beide handen voor de borst gehouden; de rechter wat hoger dan de linker.
Het lijkt alsof de handen het rad van de leer draaien, want de ene hand wijst met de binnenkant naar het lichaam en de andere juist van het lichaam weg. De duimen en de wijsvingers van beide handen raken elkaar zodanig dat ze een cirkel vormen. De linker middelvinger raakt de plaats waar de duim en wijsvinger van de rechterhand de cirkel vormen.

Het rad zelf, dat op de Indische vlag te zien is, symboliseert de leer van de volmaakte.

Eigenschappen
Afmetingen hxbxd: 21,5 x 17,5 x 12,5 cm
Materiaal: Koper/brons, vuurverguld 24k goud en gestempeld aan de onderzijde.
Gewicht: 1,64 kg.
Herkomst: Nepal.
Leeftijd: 1960-1965.
Te koop: Van 349,00, voor laagste prijs 319,00 euro!

Ben u klant uit Belgie? Neem dan svp contact op over de verzendmogelijkheden.
Advertentienummer: m1752607364