Zo maak je de beste foto's voor de verkoop van je auto

Foto's zijn een zeer belangrijk onderdeel van je verkoopadvertentie. Tenzij je een Ferrari of andere exoot bezit, staan er vele andere soortgelijke modellen op Marktplaats te koop. Een potentiƫle koper zal eerder de moeite nemen om contact te leggen als hij/zij een goed beeld van de auto heeft.

Allereerst zorg je uiteraard voor een schone auto (ook van binnen). Als je vervolgens een locatie uitzoekt in plaats van gewoon om een rondje te lopen om je geparkeerde auto, wekt dat een goede indruk. Hierbij kun je denken aan een rustige landweg of een muur in een contrasterende kleur als achtergrond.

Licht

Houd rekening met de stand van de zon. Die moet bij het fotograferen van achteren komen, want met tegenlicht komt de auto niet goed uit. De openingsfoto kun je het beste driekwart van voren nemen. Vervolgens maak je foto's rond de hele auto, zodat alle plaatdelen te zien zijn. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens naar professionele fotoreportages in de diverse automedia.

Specifieke onderdelen

Als er schade is (zoals een deuk of roest) zoom hier dan op in, zodat je een eerlijke indruk geeft. Maak ook een close-up van de wielen en zorg dat de banden hier op te herkennen zijn (en eventueel het profiel als de banden weinig slijtage hebben) als je een A-merk hebt, want dat is goed voor de verkoopwaarde. Van specifieke onderdelen zoals een spoiler, bijzondere striping of andere kenmerken die kenmerkend zijn voor het model (de type-aanduiding bijvoorbeeld), kun je ook een paar close-ups maken. Vergeet de motorruimte niet.

Interieur

Zet het stuur recht voordat je het interieur fotografeert. Fotografeer het dashboard en de voorstoelen. Maak in ieder geval een foto waarop de complete zitting van de bestuurdersstoel te zien is, omdat die het snelst slijt. Zorg er daarom ook voor dat je de instapzijde in beeld hebt. Ook de achterbank pak je voor een complete indruk mee. Net zoals specifieke kenmerken aan de buitenkant,s kun je ook kenmerken van je auto die aan de binnenkant zichtbaar zijn op de gevoelige plaat vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knoppen van de airco, elektrisch bedienbare ramen, cruise control, stoelverwarming of een anti-slipsysteem (dat heet bij ieder merk anders). Denk ook aan een foto van de kofferbak.

Omgeving

Tenslotte kun je overwegen om een omgeving te kiezen die bij je auto past. Als je een 4x4 of een SUV te koop aan biedt is het best leuk om die op een onverharde weg of in het bos te fotograferen.