Kopen of privé leasen?

Leasen was lange tijd voorbehouden aan zakelijke autorijders, die met deze constructie voordelig in een ‘auto van de zaak’ kunnen rijden. Maar sinds enkele jaren kan ook de particuliere autorijder gebruik maken van de voordelen van leasen. Dit klinkt heel aantrekkelijk: je betaalt zelf alleen een vast maandbedrag en de benzine, en de leasemaatschappij is verder verantwoordelijk voor het onderhoud, verzekering en belastingen. Maar ben je wel echt voordeliger uit? En zijn er, behalve de kosten, nog andere belangrijke aandachtspunten? Hieronder zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van privé leasen

Geen hoge uitgaven ineens

Als je een auto leaset hoef je niet meteen duizenden euro’s te betalen om erin te kunnen rijden: voor een vast bedrag per maand, meestal niet meer dan een paar honderd euro, kun je op pad. Na de afgesproken termijn (die kan variëren van 12 tot 60 maanden), lever je de auto gewoon weer in bij de dealer of het leasebedrijf.

Zekerheid: geen onverwachte rekeningen

Een groot nadeel van een zelf gekochte auto is het onderhoud en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Het is altijd afwachten hoe hoog de jaarlijkse rekening van de beurt wordt en als er onverwacht iets kapot gaat, kan het voor onaangename verrassingen zorgen. Daarbij is het gewoon prettig om goed zicht te hebben op je kosten en te weten waar je aan toe bent: een vast bedrag per maand en dat is het.

Inclusief verzekering en belastingen

Niet alleen het onderhoud zit bij de maandprijs inbegrepen, ook de noodzakelijke verzekeringen en belastingen vallen hieronder. Meestal dan. Zo moet je bij sommige bedrijven zelf zorgdragen voor de ongevallen- of schade- inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering of zelfs voor de wegenbelasting. Lees dus goed alle voorwaarden en kleine lettertjes.

Geen zorgen over inruilen of restwaarde

Nog zo’n zekerheid: je weet dat je de auto aan het einde van de contractperiode weer zonder problemen in kunt leveren bij het leasebedrijf, zonder je zorgen te maken over restwaardes, de vraag op dat moment, of alle moeite en tijd die gepaard gaan met de verkoop. Het is inleveren en meteen weer verder kijken naar een nieuwe (lease?) auto.

Altijd een nieuwe auto

Als je het fijn vindt om altijd in een nieuwe auto te kunnen rijden, met de nieuwste technologische snufjes en de laatste veiligheidstoepassingen, dan is leasen een goede optie. Je leaset altijd een nieuwe auto. Een leasecontract ga je aan voor een beperkte periode, waarna je dus meteen weer een nieuw model (van hetzelfde of een ander merk) kunt uitkiezen.

Nadelen privé lease

Onderaan de streep duurder

Hoewel de kosten gespreid en transparant zijn, ben je onderaan de streep vaak duurder uit dan wanneer je een auto koopt, helemaal wanneer je geen lening hoeft af te sluiten voor de aankoop. Ook als je normaal gesproken een auto zou oprijden of langer dan een jaar of vijf in bezit hebt, wordt het (steeds) minder voordelig om te leasen. Dus bedenk goed wat voor autorijder je bent.

Verplichting voor langere tijd

Als je, om wat voor reden dan ook, van je auto af wilt voordat je contractperiode erop zit, krijg je vaak te maken met een aanzienlijke afkoopsom, terwijl je een zelf gekochte auto op ieder willekeurig moment van de hand kunt doen. Je bent toch een verplichting aangegaan voor verschillende jaren.

Auto is niet van jou

De auto blijft eigendom van het leasebedrijf en je kunt hem daarom niet zonder meer aan iedereen uitlenen. Ook moet de auto weer met dezelfde eigenschappen en uitrusting afgeleverd worden, dus je kunt niet naar eigen smaak de auto gaan aanpassen of verbeteren.

Vaststellen aantal kilometers

De maandprijs verschilt per aantal gereden kilometers per jaar (of maand). Denk dus goed na hoeveel je van plan bent te gaan rijden. Als je toch over dit aantal heen gaat is het daarnaast handig te weten wat hiervoor de extra kosten zullen zijn. Kortom, lees goed alle kleine lettertjes.

Korte contractperiodes minder voordelig

Het zijn de lange contractperiodes die de meest gunstige maandelijkse kosten kennen. Meestal kun je per aanbieder zelf de contractduur selecteren, maar de kortste optie is al gauw 100 euro per maand duurder dan de langste en de vraag is of je bereid bent om een contract aan te gaan voor vier jaar of langer.

Vooral alternatief voor nieuwe auto’s

Leasebedrijven die ook occasions aanbieden voor privé lease zijn in opkomst, maar het zijn nog vooral nieuwe auto’s die beschikbaar zijn. Het is dan ook vooral in vergelijking met de aankoop van een nieuwe auto dat privé lease een alternatief kan bieden. Veel mensen kijken bij het kopen van een auto niet alleen naar nieuw maar zeker ook naar gebruikt aanbod. En dan wordt het gat tussen kopen en leasen ineens een stuk groter, financieel gezien. Een occasion van slechts drie jaar oud kan zo al enkele duizenden euro’s goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar.