Een overzicht van de kosten van autobezit

Bij de aanschaf van een auto kijken veel mensen vooral naar de aankoopprijs. Bij autobezit komen echter ook andere kosten kijken. Informeer je vooraf zo goed mogelijk over de te verwachten kosten van autobezit en voorkom onaangename verrassingen.

Afschrijving

Een auto verliest ieder jaar zo tussen de 15 en 20% van zijn waarde. Zo verlies je bij aankoop van een nieuwe auto de eerste jaren dus meer dan bij de aankoop van een (goedkopere) occasion. Sommige modellen zijn beduidend meer waardevast dan andere. Dit heeft onder meer te maken met de betrouwbaarheid, de zuinigheid en de gewildheid van een specifiek model. Zelfs de kleur kan meespelen; neutrale kleuren zoals zwart of grijs zijn over het algemeen waardevaster dan meer exotische kleuren. Zelf kun je nog wel enige invloed uitoefenen op de waardevermindering van je auto. Zorg dat je de auto goed en regelmatig onderhoudt en de historie hiervan bewaart voor de hoogst mogelijke waarde bij een toekomstige verkoop of inruil.

Verzekering

Je bent verplicht je auto op zijn minst WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Met deze verzekering is de schade gedekt die je bij anderen veroorzaakt. Schade aan eigen auto is hiermee echter niet verzekerd. Wil je dat deze schade ook (gedeeltelijk) gedekt wordt, dan is een WA aangevuld met ‘beperkt casco’ mogelijk. Voor nog (veel) meer dekking kun je kiezen voor een WA verzekering met volledig casco, ook wel een All Risk-verzekering genoemd. De kosten voor een verzekering verschillen per persoon en per auto, maar gemiddeld betaalt de Nederlander 75 euro per maand voor zijn autoverzekering.

Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd, is belasting die je puur op basis van het bezit van je voertuig moet betalen. De hoogte van deze, per drie maanden vastgestelde, belasting hangt vooral af van het gewicht van de auto – zwaarder = hogere belasting – en het type brandstof of aandrijving. Voor benzine betaal je de minste MRB, voor diesel een stuk meer. Voor volledig elektrische auto’s die geen CO2 uitstoten hoef je zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen.

(Andere) autobelastingen

Naast wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting, bestaan er ook BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en Bijtelling. BPM betaalt iedereen die een nieuwe auto koopt, en is in de verkoopprijs verrekend. Afhankelijk van de zuinigheid van de auto wordt er meer of minder BPM gerekend.

Onderhoud

Neem ook zeker de onderhoudskosten mee in de berekening van de kosten van autobezit. Deels kun je zelf zorg dragen voor het onderhoud, bijvoorbeeld door de vloeistoffen op tijd bij te vullen of de bandenspanning te controleren, maar voor het grootste deel zal het onderhoud door een garage moeten worden gedaan, tijdens de jaarlijkse beurt. Zelfs als er geen ingrijpende reparaties plaatsvinden ben je tijdens zo’n beurt al gauw drie à vierhonderd euro kwijt.

Te verwachten reparaties

Er kan onverhoopt iets stuk gaan aan je auto – probeer hiervoor goed naar de reputatie en betrouwbaarheidsgegevens van een auto te kijken voor aanschaf – maar je krijgt ook te maken met de normale slijtage, met reparatie of vervanging van onderdelen tot gevolg. Bij het kopen van een occasion is het goed om te kijken of bepaalde grote reparaties al hebben plaatsgevonden of er juist binnenkort aan zitten te komen, zoals de vervanging van een distributieriem, waarbij de kosten op kunnen lopen tot 600 euro. In het laatste geval heb je misschien een goede reden om een lagere prijs te bedingen.

Inzicht in de kosten op Marktplaats

Op de individuele advertentiepagina van een aangeboden auto op Marktplaats is in veel gevallen uitgebreide informatie te vinden over de te verwachten kosten van bijvoorbeeld de wegenbelasting, reparaties en brandstof; heel handig onder elkaar gezet per maand, kilometer en jaar. Ook gegevens over het specifieke verbruik en de historie van de auto - wanneer vervalt de apk, hoeveel eigenaren heeft de auto gehad – zijn in te zien. Klik hiervoor simpelweg op het tabblad ‘Kenmerken’.