Verzekering regelen: met vertrouwen de weg op
Als je eenmaal je auto hebt gevonden en over de wegenbelasting, kosten van benzine, en het toekomstige onderhoud hebt nagedacht, ben je er nog niet. Voordat je daadwerkelijk de weg op gaat wil je namelijk wel goed verzekerd zijn. Voor jezelf en voor de andere weggebruikers. Zodra dat geregeld is, kun je ten minste op ontspannen wijze aan het verkeer deelnemen.
Online vind je diverse vergelijkingswebsites die je helpen de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Maar verdiep je eerst in onderstaande tips zodat je een goed beeld hebt van de verschillende soorten verzekeringen & de kosten.
Soorten autoverzekeringen
WA
Je bent volgens de wet verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Dit om problemen te voorkomen wanneer je schadekosten, veroorzaakt bij anderen, niet kunt dekken. Het is de voordeligste verzekering maar een groot nadeel is dat schade aan eigen auto niet verzekerd is. Veel autobedrijven bieden de mogelijkheid om, wanneer je daar een auto koopt, meteen een (tijdelijke) WA-verzekering af te sluiten. Zodat u tenminste wel gewoon verzekerd naar huis kunt rijden met uw gloednieuwe aankoop. Bekijk wel even goed hoe lang deze verzekering precies geldig is, in verband met het verlengen hiervan of het afsluiten van een nieuwe verzekering.
WA + beperkt casso
Iets meer ben je kwijt aan een WA-verzekering met beperkt casso, met als voordeel dat deze verzekering wél schade aan de eigen auto dekt, mits niet door jezelf veroorzaakt. Schade door diefstal, storm, of hagel is dan bijvoorbeeld gewoon verzekerd.
Casco of all-risk
Met een all-riskverzekering kun je volledig zonder zorgen de weg op, aangezien met deze verzekering alle schade is verzekerd die jij of een ander aan je auto aanbrengt. (Slechts als je de schade zelf opzettelijk aan hebt gebracht, deze ontstaan is ten gevolge van drank- of drugsgebruik, of door snelheidswedstrijden, betaalt de verzekeraar in de regel niet uit.) Uiteraard is het de meest dure verzekering, maar mocht jij om wat voor reden dan ook meer risico op schade hebben dan anderen, of wil je gewoon met een zeker gevoel op weg, dan is een all-riskverzekering een verstandige keuze.
Kosten autoverzekering
Een autoverzekering is een flinke kostenpost - gemiddeld betaalt een Nederlander 75 euro per maand voor zijn autoverzekering - maar wel een noodzakelijke. Uiteraard wil je het maandbedrag zo laag mogelijk houden, maar, je wilt ook op termijn goedkoper uit zijn en de voor jou meest geschikte verzekering kiezen. Er zijn wel verschillende punten die, los van het soort verzekering, die van invloed zijn op de kosten hiervan.
1. De verzekeraar
De prijzen van de verschillende aanbieders verschillen enorm, dus vergelijk goed voordat je een verzekering afsluit. En soms biedt de duurdere aanbieder misschien net iets meer dekking, maar is dit eigenlijk het grote verschil in tarief niet waard. Soms geeft een verzekeraar ook korting als je andere verzekering ook reeds bij deze aanbieder hebt geregeld, dus dit is ook iets om te overwegen.
2. Leeftijd
Jongere mensen lopen doorgaans meer kans om schade te veroorzaken, waardoor de premie voor jongere mensen – bijvoorbeeld jonger dan 25 jaar - dan ook veel hoger is dan voor oudere mensen. Daarom is het ook verstandig om de auto op naam van de oudste persoon te zetten als je bijvoorbeeld samen met je partner een auto koopt.
3. Schadevrije jaren
Mensen met veel schadevrije jaren betalen minder premie dan bestuurders die al verschillende ongelukjes hebben laten vergoeden. Ook hier is dus het advies om de auto op de naam van de persoon met de minste schade te zetten en hem de verzekering te laten afsluiten. Ook loont het in dit opzicht om niet elke schade bij de verzekering aan te geven, maar deze soms gewoon zelf te betalen. Na iedere schade gaat je premie namelijk omhoog, en op de lange termijn kan het dus beter zijn om kleine schadegevallen gewoon zelf te bekostigen zodat je premie zo laag mogelijk blijft.
4. Type auto
Het type auto is ook van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Duurdere, zwaarder auto’s, auto’s met meer vermogen, en soms ook met een bepaalde kleur, zijn duurder om te verzekeren.
5. Regio, 6. Aantal kilometers, 7. Eigen risico
En er zijn nog wel meer zaken die bijdragen aan de hoogte van de premie, zoals de gekozen hoogte van het eigen risico, de regio waar je woont (maar hier heb je weinig invloed op natuurlijk, tenzij je verhuist), en het aantal afgelegde kilometers (bij veel verzekeraars geldt: meer kilometers = hogere premie).
Een weloverwogen keuze
Zoals gewoonlijk is het dus verstandig om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden, zodat je de voor jou beste, en - ook op termijn - meest voordelige oplossing kunt kiezen.