Een particulier of de dealer?

Voordelen autobedrijf

Zekerheid

De meeste autobedrijven zorgen ervoor dat hun auto's goed zijn gecontroleerd en indien nodig gerepareerd voordat zij deze verkopen. Mocht de auto onverhoopt defecten hebben, dan is het vaak zo dat je bij de dealer garantie hebt. Het zelfs zo dat een autobedrijf, voor een bepaalde periode, wettelijk aansprakelijk is voor optredende gebreken.

Advies

Heb je zelf weinig verstand van auto’s? Dealers en autobedrijven kunnen je adviseren over de koop van een auto. De meeste dealers zullen hun best doen om u zo volledig mogelijk van informatie te voorzien zodat je een realistisch beeld krijgt van de auto.

Meer keuze

Nog niet helemaal zeker van je keuze? Dan kan het prettig zijn om voor een auto van een dealer of autobedrijf te gaan. Eenmaal ter plaatse heb je dan de mogelijkheid om eventueel een andere auto te proberen.

Alles op één plek

De relatie met een dealer of autobedrijf houdt niet op wanneer je de auto hebt gekocht. Bij veel autobedrijven kun je de auto in onderhoud geven voor reparatie wanneer dit nodig mocht zijn. Ook kun je er terecht voor de apk-keuring. Het is daarbij wel een fijne gedachte dat de dealer je auto door en door kent.

Financiering en administratie

Mocht je budget niet toereikend zijn, dan kan je bij een dealer of autobedrijf de auto vaak laten financieren. Daarnaast bieden veel dealers hulp bij de administratieve afhandeling.

Voordelen particuliere verkoper

Goedkoper

Het is geen verrassing: voordeel nummer één is de lagere vraagprijs. Afhankelijk van het model, kan dit voordeel behoorlijk oplopen. Natuurlijk moet je alles in de balans opnemen, zoals mogelijke extra kosten door ontbreken van garantie, en gemoedsrust is misschien ook wat waard, maar een particulier heeft nu eenmaal geen showroom en personeel.

Gevarieerd aanbod

Eenmaal bij de dealer aangekomen heb je keuze uit verschillende modellen, terwijl een particulier doorgaans maar één exemplaar verkoopt. Daar tegenover staat dat je een bredere, meer gevarieerde keuze hebt als je tussen particuliere aanbieders zoekt. Je vindt zo meer exotische merken en modellen, en naast jonge ook aardig wat oude en klassieke auto’s. Ook kom je hier meer auto’s tegen die zijn gepersonaliseerd met bijvoorbeeld andere stoelen, wielen, audio-apparatuur, spoilers enz., waardoor een particuliere auto mogelijk interessanter wordt.

Contact vorige eigenaar

Als je een occasion koopt bij een dealer, is er niet altijd bekend wie de vorige eigenaar was of waarom hij de auto weg heeft gedaan. Ook is er niet de mogelijkheid om deze persoon de hand te schudden en recht in de ogen te kijken. Dit hoeft niet altijd meerwaarde te hebben, maar het kan een prettig idee zijn om de vorige eigenaar te ontmoeten en zo een gevoel te krijgen wat voor persoon dit is, en, wellicht, hoe hij met zijn auto is omgegaan.

Kosten transparant

De vraagprijs van een auto bij een dealer ligt vaak substantieel hoger dan die van een particuliere aanbieder. De geboden service en garantie spelen natuurlijk een rol, daarnaast worden vaak kosten voor het rijklaar maken in rekening gebracht.

In het geval van een particuliere vraagprijs is het: what you see is what you get, zonder dat hier extra kosten bijkomen. Vind je de auto, zoals hij er op dat moment bijstaat, de vraagprijs waard, dan ben je klaar. Zo niet, dan kun je altijd nog afdingen.

Meer vrijheid kostenplaatje

Als je koopt bij een particuliere aanbieder loop je potentieel meer risico, maar dat hoeft niet per se. Ook op een occasion die gekocht is bij een particulier kun je garantie kopen via een externe, onafhankelijke partij. En uitgebreide technische testen of het rijklaar maken van de auto biedt een particulier misschien doorgaans niet aan, maar je kunt wel de auto laten keuren voordat je tot de aankoop overgaat, door een onafhankelijke instantie als de DEKRA of de ANWB. Dit zijn natuurlijk allemaal extra kosten (tenzij je de aanbieder de keuring voor zijn rekening laat nemen), maar het voordeel is wel dat je zelf bepaalt waar je gebruik van maakt en precies kunt zien waar de kosten vandaan komen.