Old English Bulldog informatie | Feiten en Socialisatie.

Zie omschrijving
3676321704sinds 22 jan. '20, 11:14
Deel via
of

Kenmerken

OntwormdJa
Aantal hondenMeerdere
GeslachtMeerdere dieren
GechiptJa
Leeftijd8 tot 15 weken
StamboomJa
Type aanbiederFokker | Professioneel
HerkomstNederland
GeregistreerdJa
GevaccineerdCDV (hondenziekte), HCC (leverziekte), Parvo

Beschrijving

 

Omdat er in het fokkers-wereldje van de Old English Bulldoggen steeds opnieuw meningen, feiten en fabels over zowel de verschillen in types Old English Bulldoggen, als ook de verschillen tussen de fokkers onderling door elkaar gehaald worden, willen we hierbij de feiten eens op een rijtje zetten.

Alhoewel we absoluut niet de intentie hebben om u als liefhebber of fokker de les te willen lezen, weten we uit eigen ervaring dat veel liefhebbers inmiddels door de bomen (en de vele fabels) het bos niet meer zien.

Hieronder een uiteenzetting met vaststaande feiten over de Old English Bulldog in het algemeen en direct zichtbare gezondheidskenmerken van Bulldoggen in het bijzonder. Ook geven we een duidelijke indicatie over de herkenbaarheid van een échte fokker en informatie over de nu geldende wet- en regelgeving voor alle hondenfokkers in Nederland.

 

Daarnaast een uitleg van onze visie over ''Socialisatie van Old English Bulldog pups''.

Een begrip dat veel wordt genoemd, maar bijna net zo vaak overgewaardeerd wordt.

 

 

Lees alsjeblieft het hele verhaal. Het is best veel, maar goed te doen!


(en gelezen, dat wordt het!!!)



Bedankt alvast!



Enkele feiten:

Feit : De Old English Bulldog is slechts een type Bulldog en géén door de FCI-erkend ras!

Iedere Old English Bulldog is altijd een kruising uit meerdere verschillende types Bulldoggen. Grofweg alle types Bulldoggen vanaf de Engelse Bulldog tot aan de Amerikaanse Bulldog worden gerangschikt onder de naam 'Old English Bulldog'. De FCI rangschikt deze brede Bulldoggen-groep dan ook onder de kwalificatie ‘’niet erkende rassen.’’

De kans dat de 'Old English Bulldog' ooit door de FCI erkend gaat worden is (mijn inziens) gelijk aan nul!


Feit : Een echte fokker is een liefhebber, maar niet iedere liefhebber is een fokker!

Niet iedereen die twee honden op elkaar zet is per definitie een fokker. Verantwoord fokken moet je overlaten aan erkende fokkers, nooit aan gelukzoekers. Gelukzoekers zijn veelal drukker met zichzelf dan met het in stand houden of het verbeteren van een ras of type!


Tibben FarmDogs is een erkende fokker en fokt al ruim twintig jaar lang meerdere gezonde types Old English Bulldoggen! Honden die best tegen een stootje kunnen! Al onze lijnen komen voort uit natuurlijke dekkingen en natuurlijke geboortes.


Deze Old English Buldoggen kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen:

- OEB type Classic Compact type
- OEB type Renascence Middle type
- OEB type Nederboel Athletic type



Feit : Per 1 november 2021 zijn de voorwaarden voor de ‘’Wettelijk Verplichte Registratie van Honden’’ flink uitgebreid. Deze nieuwe wettelijk verplichte registratie geldt voor iedere fokker in Nederland.

 

En of je nou al jarenlang honden hebt gefokt en dit blijft doen, of als je slechts één nestje voor de rest van je leven wil fokken: voor de nieuwe wet is een ieder die vanaf 1 november 2021 een nestje pups fokt een fokker. Zelfs bij de geboorte van slechts één pup, ben je volgens de nu geldende wetgeving ‘’fokker’’.

Fokkers mogen enkel pups aanbieden en afgeven die conform deze nieuwe wet- en regelgeving geïdentificeerd én geregistreerd zijn.

 

Ook voor toekomstige liefhebbers (lees: kopend publiek) is het van belang deze nieuwe verplichtingen te kennen én te herkennen alvorens men overgaat tot het kiezen van een fokker en het aanschaffen van een pup. Het verschil tussen een oprechte fokker of een alledaagse pup-aanbieder zal door deze nieuwe aanvullende regelgeving beslist sneller te herkennen zijn.

 

· Iedere fokker in Nederland moet na 1 november 2021 in het bezit zijn van een UBN-nummer om de gefokte pups conform de nu geldende wetgeving te kunnen laten Identificeren & Registreren. Dit Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) wordt toegekend door de Overheid (RVO)

· Iedere fokker in Nederland is na 1 november 2021 verplicht de pups binnen zeven weken na de geboorte te laten identificeren en registreren. Alles op één-en-hetzelfde-moment, uitsluitend door een dierenarts.

· Daarbij wordt nu ook het ‘’chipnummer van de moederhond’’ gekoppeld aan haar pups en wordt óók de moederhond meegenomen in de I&R-pup-registratie.

· Ook het UBN-nummer van de fokker wordt gekoppeld aan zowel de pups als ook aan de moederhond en meegenomen in de RVO-I&R-pup-registratie van fokker, moederhond en pups.

 

· Na 1 november 2021 is ‘’standaard kunstmatig fokken’’ strafbaar.

Dat houdt in dat fokkers (en ook dierenartsen) niet meer ‘standaard’ kunstmatige inseminatie bij honden mogen toepassen.

Wanneer vooraf al bekend is dat de moederhond beslist niet in staat is om op natuurlijke manier te kunnen bevallen, mag er niet geïnsemineerd worden en moet de desbetreffende teef worden uitgesloten voor de fok. Met deze aanvulling in de wetgeving kunnen moederhonden met weinig of geen kwaliteit van leven beschermd worden tegen misfok!

Fokkers en dierenartsen mogen nu niet langer moederhonden ''tegen hun natuurlijke wil in'' inzetten als ''baarmoederhond''.

 


Neem nooit een pup van een fokker die deze nieuwe wetgeving niet omarmt!


=========================

 

Dus voor een ieder die voornemens is om een pup te gaan aanschaffen:

 

· vraag altijd om het UBN-nummer van de fokker

· informeer naar de Identificatie & Registratie-status van de pups én de moederhond

· informeer naar de dek en geboorte-status van de pups

a. komen de pups voort uit een natuurlijke dekking of toch nog via kunstmatige inseminatie

b. komen de pups voort uit een natuurlijke bevalling of via een keizersnede



=========================

 

 

Hoe herken je een erkende fokker!

 

Herkenningspunten(5)

· 1. Erkende fokkers zijn gevestigde fokkers. In de breedste zin van het woord. Dit type fokkers woont doorgaans al decennia lang ergens afgelegen op een boerderij. Fokkers leven voor en door hun honden eigenlijk altijd op ruime buitenlocaties. Dat is ook logisch, want met veel honden om je heen is er geen ruimte voor je in de nieuwbouw, op een flat of in een appartement.

Honden houden veelal geen rekening met de buren en niet alle buren houden van honden!

 

· 2.Erkende fokkers hebben naast buitengewoon veel ruimte, vergunningen, erkenningen en vakdiploma’s, vooral meerdere honden. Fokken is monitoren en selecteren! Voor selectie ben je meerdere honden nodig. Een fokker selecteert op gezondheid, gedrag en karakter van zijn of haar honden. Hiervoor is veel tijd en ruimte van groot belang. Een fokker wil al zijn honden dagelijks zien en beleven.

Dus bij een bezoek aan dit type fokker zie je behalve vrolijk rondhuppelende pups, natuurlijk altijd meerdere volwassen honden rondlopen. Ook zullen de beide ouders én grootouders van de pups gewoon aanwezig zijn. Honden op uitzetbasis is uitgesloten.

Honden uitzetten bij gezinnen om ze vervolgens daarna op afroep en vaak voor een langere periode terug te halen, zegt meer over de hebzucht van de fokker dan over zijn of haar verantwoordelijkheid voor de betreffende hond. Nog los van enige humane betrokkenheid voor het oppas-gezin in kwestie!

 

 

· 3. Erkende fokkers zullen nooit hun dek-reuen publiekelijk aanbieden en hun foklijnen hiermee ten grabbel gooien. Goede fokdieren komen nooit aanwaaien, gelukzoekers daarentegen wel!
Gelukzoekers willen of durven niet naar de échte gezondheid van hun hond te kijken, maar kunnen langs deze route (én voor een scheet en drie knikkers) toch blijven doormodderen. Een zichzelf-respecterende fokker wil dit soort 'aanloop' niet en zal om die reden zijn of haar reuen nooit publiekelijk aanbieden. Oprechte fokkers die hun lijnen willen aanvullen of verbeteren weten elkaar altijd te vinden en distantiëren zich van dit soort gelukzoekers en hebzucht!

 

 

· 4. Erkende fokkers werken niet met een ‘’garantie-contract’’ en zullen ook nooit een aanbetaling op een pup afdwingen.

Echte fokkers hebben vertrouwen in hun liefhebbers en hun gezinnen en gunnen deze mensen tijd en bezinning.

Bij de aanschaf van een pup maakt een gezin een keuze voor meerdere jaren. Een goede oriëntatie vooraf is erg belangrijk. Een goede ‘klik’ met de pup moet er altijd zijn, maar ook ‘een goed gevoel’ bij de fokker en zijn of haar manier van fokken is minstens zo belangrijk!

Vrijblijvendheid en bedenktijd zijn hierin dus absolute vereisten!!

Een pup fokken en plaatsen in een gezin is een kwestie van wederzijds vertrouwen! Een fokker die middels een contract garanties meegeeft, vertrouwt zichzelf en zijn of haar eigen lijnen niet. Contracten worden vaak zo opgesteld, dat de verantwoordelijk vooral bij de nieuwe eigenaar komt te liggen. Dit kan nooit een goed begin zijn.

 

Waaraan herken je een gezonde Old Enlish Bulldog!

Iedere fokker en elke liefhebber kiest het type hond dat het best bij hem of haar past. 

Wij fokken bewust al generaties lang Old English Bulldog types die moeten voldoen aan het “gezonde neus-nek-staart principe!” Dit is een fok-dicipline waar niet elke Old English Bulldog fokker oog voor heeft, of durft te hebben!


Al ddor FarmDogs gefokte honden komen voort uit natuurlijke dekkingen en natuurlijke geboortes.


Wanneer een fokker zich bewust blijft inzetten voor het welzijn en de gezondheid van zijn of haar honden en als basis het 'gezonde neus-nek-staartprincipe’ blijft hanteren, resulteert dit altijd in honden met duidelijk zichtbare (én herkenbare) gezondheidskenmerken.


Hieronder de belangrijkste 5 :

1- Bulldoggen met nog een echte neus met daarin ‘ronde’ neusgaten (dus géén neus-sleufjes of slechts kiertjes) zodat de honden altijd over voldoende lucht (zuurstof) kunnen beschikken en hierdoor ook écht kwaliteit van leven kunnen hebben.

 

Te korte snuiten zijn absoluut het gevolg van generaties lang bewust 'te kort' blijven door-fokken! Met als gevolg de alom bekende ademhalingsproblemen die tekort fokken nou eenmaal met zich meebrengen. Dit 'te kort' fokken is inmiddels dan ook terecht bij wet (maart 2019) verboden.



2- Bulldoggen met nog gewoon een soepele nek, zodat ze hun kop nog kunnen optillen en ruim over beide schouders achterom kunnen kijken. Honden met een soepele nek kunnengemakkelijker bewegen en zijn veel beter in staat om hun lijf en leden in conditie te houden.



3- Bulldoggen met nog een gezond 'gangwerk'. Dit wil zeggen: honden met goede 'hoekingen' voor en achter, rechte poten en nette naar-voren-staande voeten. Bulldoggen met een gezond gangwerk kunnen normaal lopen en rennen.

Dit in tegenstelling tot bulldoggen met kromme poten en naar-buiten-staande voeten. Bij deze stumpers is er veelal geen sprake van 'een goede voortbeweging' maar past de opmerking: 'nog juist in staat om zichzelf te kunnen verplaatsen'! Dit moet je als fokker niet meer ambiëren.



4- Bulldoggen met nog een 'volledige' staart! Dus géén knik, draai- of gefragmenteerde staarten!
Al deze afwijkende staarten zijn absoluut het gevolg van generaties lang 'tekort' fokken, met als resultaat de alom bekende gezondheidsproblemen die tekort fokken nou eenmaal onherroepelijk met zich meebrengen. Dit 'te kort' fokken is inmiddels dan ook bij wet verboden. Gelukkig maar!


5- Bulldoggen met een ‘heldere blik’ in combinatie met een rustig karakter!

Met een oplettende en heldere blik wordt de ‘uitstraling en alertheid’ van de hond bedoeld. Een attente hond met een afwachtend (rustig) karakter is veelal goed in staat om bewust oogcontact te maken met de mensen om zich heen.


Hierdoor kan de hond veel gemakkelijker 'lezen en gelezen’ worden door de opvoeders. Dit komt behalve de opvoeding en verdere vorming van de hond, óók de sfeer en harmonie in het 'totaal-gezin' beslist ten goede.


Bij FarmDogs komen alle fok-lijnen voort uit natuurlijke dekkingen en natuurlijke bevallingen.

 

 

Socialisatie van Old English Bulldog-pups

Allereerst, wat is pup-socialisatie?

 

Socialisatie bij pups is een dwingend proces waarbij de pups bewust en onbewust de waarden en normen van hun groep krijgen aangeleerd. Dit aangeleerd proces moet onderdeel worden van het innerlijk van de pup voor een goede integratie tussen hond en mens. Het is een levenslang proces!

 

 

Iedere pup is een product van zijn of haar opvoeding.

Daarbij heeft ook de erfelijke aanleg, die een pup meekrijgt van beide ouders, invloed op het karakter van een pup. Dus de erfelijke eigenschappen van beide ouders én het ‘’eigen’’ karakter van een pup zijn bepalend voor de ontwikkeling en leervaardigheden van een pup. Ook het kunnen aanleren van sociale vaardigheden vallen hieronder.

 

Socialisatie van pups begint dus altijd bij de ouders en grootouders van de pups.

Immers, alleen als de ouders en grootouders de socialisatie-waarden beheersen, kunnen ze deze doorgeven en aanleren aan hun nakomelingen.

 

Echter, veel te vaak worden socialisatie en de opvoeding van een pup door elkaar gehaald. Waar socialisatie vooral genetisch bepaald is en daarom eigenlijk vanzelf gaat, heeft het opvoeden van een pup vaak veel voeten in de aarde!

 

 

 

Hoeveel kost een pup bij een erkende fokker!


De pups van FarmDogs zijn bij vertrek minimaal 8 weken oud, ontwormd, ingeënt, gechipt, geregistreerd en gecertificeerd volgens de geldende wet- en regelgeving.

Uiteraard wordt iedere pup voorzien van een registratie-overschrijf-formulier, een gezondheidsverklaring, een ARFE-stamboom en een Europees Paspoort.

Onze pups vallen in de prijsklasse van 1150 tot 1450 euro, afhankelijk van type en leeftijd van de pup.

Wij zijn van mening, dat wanneer je als fokker échte gezinshonden fokt, dat een normaal gezin dan ook financieel in staat moet zijn om zo'n pup te kunnen aanschaffen.



U bent van harte Welkom!

Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een kijkje bij ons op de boerderij te komen nemen. Voor het maken van een afspraak, neem gerust contact op.

Kijk voor nog meer info op onze website:tibben-farmdogs.nl

 

Dank!

Wij zijn er ons, buiten het fokken van Bulldoggen om, altijd enorm van bewust dat alles wat we doen op het gebied van fokkerij alleen doorgang kan vinden als er een publiek is en blijft die deze manier van Buldoggen fokken kan waarderen.

Minstens zo belangrijk als het fokken zelf, zijn de liefhebbers die de door ons gefokte pups niet alleen prachtig vinden, maar ook vol vertrouwen meenemen naar huis en haard om deelgenoot te laten worden van hun gezin en hun leven.

Gezinnen die vanaf het begin enthousiast zijn en dat ook op de langere termijn blijven. Mensen die terugkomen bij ons voor een tweede of derde pup. Een pup voor henzelf of voor familie of vrienden die ze ook zo’n stabiele gezinshond gunnen.

Zonder het vertrouwen van al deze liefhebbers zouden we niet kunnen ‘monitoren’ en kunnen blijven doen wat we al jarenlang met veel zorg en passie doen: gezonde types Bulldoggen fokken.



Bedankt voor uw interesse en met vriendelijke groet,



Jan Tibben 06 4695 1107
Drogteropslagen 64
7705 PJ Drogteropslagen.


 

Kies altijd voor een pup van een erkende fokker!

Het fokken van honden moet je overlaten aan erkende fokkers, lees: vertrouwde fokkers.

Niet iedereen die twee honden op elkaar zet en een nestje fokt is per definitie een fokker. Kijk voor meer info hierover op onze website.


Geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op.

 

FarmDogs 064695 1107 (Jan)


 

P.S.


Voor de echte (én toekomstige) Bulldog-liefhebber:

Onze Facebook groep: Old English Bulldog Lovers (NL).

''Een groeiende groep positief ingestelde honden-liefhebbers!"

 

In deze groep kunt u ook de verschillende types door ons gefokte oldies bezichtigen, zowel in pup- als volwassen formaat. (en in net zoveel verschillende gezinssituaties)

Heel veel plezier toegewenst.


Welkom.

 

Advertentienummer: a1319519112