• De belangrijkste punten
    om op te letten tijdens een proefrit

Een proefrit is essentieel om de juiste keuze te maken bij het kopen van een auto. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten tijdens zo'n rit? In dit artikel delen we de belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens zowel het stilstaande gedeelte als het rijden. Zo weet jij precies waar je op moet letten om de beste indruk van de auto te krijgen. Lees snel verder en maak van jouw proefrit een succes!

Uit stilstand

Controleer bij aankomst of de motor al warm is om te zien hoe deze start en loopt, zowel bij een koude als warme motor. Als de eigenaar de motor al heeft opgewarmd, kan het zijn dat er zich problemen voordoen bij een koude motor.

Als de auto bedoeld is om een heel gezin te vervoeren, kan het handig zijn om de familie mee te nemen. Controleer of iedereen voldoende ruimte heeft en of er genoeg plaats is achter de bestuurder, vooral als deze zijn stoel en stuur op zijn rijpositie heeft afgesteld. Zorg ervoor dat de bagageruimte voldoende ruimte biedt en dat de tildrempel niet te hoog is.

Je kunt ook al een indruk krijgen van de staat van de schokdempers terwijl de auto stilstaat. Wiebel de auto een beetje aan het dak of druk boven de voorwielen op de zijschermen. Hij mag maar één keer nadeinen. Controleer ook het profiel van de banden. Er moet nog minimaal twee millimeter profiel aanwezig zijn, maar liever iets meer. Kijk ook of het loopvlak van de banden gelijkmatig is afgesleten over de breedte.

Start de motor en controleer het instrumentenpaneel op brandende waarschuwingslampjes. Om te controleren of de lampjes goed werken, houd je de sleutel even in de één na laatste stand ('contact') voordat je de motor daadwerkelijk start. Dan zouden alle lampjes moeten gaan branden. Loop vervolgens om de auto heen om te luisteren naar eventuele bijgeluiden. Je kunt de motor ook starten met de motorkap open om beter te kunnen luisteren. Geef wat gas terwijl het portier open is en luister aandachtig. Dit kan helpen om een kapotte uitlaat of andere problemen te detecteren. Je kunt ook de onderkant van je schoen gebruiken om de uitlaat even dicht te houden terwijl de motor draait, om te luisteren of er ergens gas lekt (herkenbaar aan een sissend geluid).

Tijdens het rijden

Nu is eindelijk tijd om je potentiële nieuwe auto uit te proberen! Neem minstens een half uur de tijd voor de proefrit en rijd ook over slecht wegdek om te voelen hoe de auto zich gedraagt. Let op het rijgedrag, het schakelen, het sturen en de remmen. Controleer of de auto recht blijft rijden op vlak wegdek en of het stuur niet trilt (dit kan wijzen op onbalans in de wielen). Let ook op het schakelen en de koppeling, omdat dit kan duiden op een versleten koppelingsplaat. Bij een automaat moet het schakelen soepel en bijna onmerkbaar zijn. Controleer ook of de auto goed reageert op stuurbewegingen en of er geen speling is in de wielophanging.

Om de remmen te testen, rem je een paar keer stevig op vlak wegdek en houd je het stuur losjes vast. Kijk of de auto naar één kant trekt en of het stuur trilt tijdens het remmen (dit kan wijzen op kromme of versleten remschijven). Een trillend stuur tijdens het rijden kan duiden op onbalans in de wielen. Probeer ook de verwarming, ventilatie en airco uit wanneer de motor warm is. Controleer of alle (elektrisch bedienbare) ramen nog goed functioneren en of de centrale vergrendeling werkt.

De schokdempers die we tijdens het controleren vanuit stilstand al noemden, kun je ook tijdens het rijden testen. Ze moeten korte oneffenheden geruisloos kunnen opvangen. Als je voelt dat de schokdempers gaan stuiteren na korte oneffenheden, zoals putdeksels, dan zijn ze versleten en dit kan een dure reparatie zijn. Laat de auto na de proefrit ook nog even stationair draaien. Druk na ongeveer 1-2 minuten het gaspedaal in om te controleren of er geen blauwe rook uit de uitlaat komt, wat kan wijzen op olieverbruik.

De auto blijft eigendom van het leasebedrijf en je kunt hem daarom niet zomaar aan iedereen uitlenen. Bovendien moet de auto in dezelfde staat en met dezelfde uitrusting worden teruggebracht, dus je kunt hem niet naar eigen smaak aanpassen of verbeteren.

Maar is zo'n uitgebreide proefrit wel nodig als de auto nog een geldige APK heeft? Ja, absoluut. Een APK controleert alleen de essentiële veiligheidsaspecten van een auto, zoals remmen, banden en verlichting. Het zegt niets over de technische staat of de carrosserie. Dus let goed op tijdens het rijden en deel je bevindingen met de verkoper, zodat hij daarop kan reageren.

`
Terug naar De Wegwijzer
Top