• Veilig de weg op:
    welke autoverzekering kies je?

Nadat je de perfecte auto hebt gevonden en hebt nagedacht over de wegenbelasting, brandstofkosten en toekomstig onderhoud, is er nog één belangrijk ding om te regelen voordat je de weg op gaat: een goede verzekering. Het is belangrijk om zowel jezelf als andere weggebruikers te beschermen. Pas wanneer dat geregeld is, kun je met een gerust hart deelnemen aan het verkeer.

Gelukkig zijn er online verschillende vergelijkingswebsites die je kunnen helpen bij het vergelijken van autoverzekeringen. Maar voordat je daarmee aan de slag gaat, is het handig om eerst deze tips door te nemen zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende soorten verzekeringen en de kosten.

Soorten autoverzekeringen

Volgens de wet ben je verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Dit voorkomt problemen wanneer je de kosten van schade aan anderen niet kunt betalen. Het is de goedkoopste verzekering, maar een groot nadeel is dat schade aan je eigen auto niet gedekt is. Vaak bieden autobedrijven de mogelijkheid om direct bij aankoop van een auto een (tijdelijke) WA-verzekering af te sluiten, zodat je in ieder geval verzekerd naar huis kunt rijden met je nieuwe auto. Let wel goed op hoe lang deze verzekering geldig is, zodat je deze kunt verlengen of een nieuwe verzekering kunt afsluiten.

Voor iets meer geld kun je een WA-verzekering met beperkt casco afsluiten. Het voordeel hiervan is dat schade aan je eigen auto wel gedekt is, mits deze niet door jou zelf is veroorzaakt. Schade door diefstal, storm of hagel is bijvoorbeeld wel gewoon verzekerd.

Met een all-riskverzekering kun je zonder zorgen de weg op, omdat deze verzekering alle schade dekt die jij of iemand anders aan je auto toebrengt. (Tenzij je de schade opzettelijk hebt veroorzaakt, deze het gevolg is van drank- of drugsgebruik, of door snelheidswedstrijden, in dat geval zal de verzekeraar meestal niet uitbetalen.) Natuurlijk is dit de duurste verzekering, maar als je om welke reden dan ook een groter risico op schade hebt dan anderen, of gewoon met een gerust gevoel de weg op wilt, is een all-riskverzekering een verstandige keuze.

Terug naar De Wegwijzer
Top