• Zo worden de kosten
    van je autoverzekering bepaald

Benieuwd naar wat een autoverzekering kost? Nederlanders betalen gemiddeld zo'n 75 euro per maand. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt én toch een goede verzekering hebt? Ontdek in dit artikel de verschillende factoren die de kosten bepalen, los van het type verzekering.

De prijzen van verschillende verzekeraars kunnen enorm verschillen, dus het is belangrijk om goed te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Soms biedt een duurdere verzekeraar iets meer dekking, maar dit is het hogere tarief misschien niet waard. Sommige verzekeraars geven ook korting als je al een andere verzekering bij hen hebt afgesloten, dus dit is ook zeker iets om te overwegen.

Jongere mensen hebben over het algemeen een hoger risico op schade, waardoor de premie voor hen veel hoger is dan voor oudere mensen. Het is dus verstandig om de auto op naam van de oudste persoon te zetten als je bijvoorbeeld samen met je partner een auto koopt.

Mensen met veel schadevrije jaren betalen minder premie dan bestuurders die al meerdere schades hebben laten vergoeden. Ook hier is het advies om de auto op naam van de persoon met de minste schade te zetten en hen de verzekering te laten afsluiten. Soms is het ook beter om kleine schades zelf te betalen in plaats van ze bij de verzekering te melden, omdat je premie na elke schade omhoog gaat.

Het type auto heeft ook invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Duurdere en zwaardere auto's, auto's met meer vermogen en soms zelfs auto's met een bepaalde kleur zijn duurder om te verzekeren.

Er zijn nog andere factoren die bijdragen aan de hoogte van de premie, zoals de hoogte van het eigen risico, de regio waar je woont (hoewel je hier weinig invloed op hebt, tenzij je verhuist) en het aantal kilometers dat je rijdt (bij veel verzekeraars geldt: meer kilometers = hogere premie).

Terug naar De Wegwijzer
Top