Dit rapport maakt gebruik van dezelfde methodologie in alle Adevinta-marktplaatsen. Voor het volledige rapport over de Adevinta-groep. De analyse is gebaseerd op gegevens van meer dan 18,3 miljoen verkochte artikelen (1) op Marktplaats, verder verrijkt met inzichten van meer dan 32.000 Adevinta-gebruikers over hun aankoop- en verkoopgedrag.
De productcategorieën die in de analyse zijn opgenomen:
Mode | Tassen & Bagage | Huis & Tuin | Persoonlijke Verzorging & Welzijn | Gezinsleven | Kind & Baby | Vrijetijd | Sport & Hobby's | Elektronica | Doe-Het-Zelf
Uitsluiting
Onroerend goed en gemotoriseerde voertuigen zijn niet meegenomen in de analyse vanwege de huidige uitdagingen bij het ontwikkelen van een betrouwbare LCA-methodologie om de besparingen op uitstoot nauwkeurig te meten, specifiek de aanzienlijke variabiliteit in uitstoot, beïnvloed door factoren zoals rijgewoonten, onderhoud en brandstofefficiëntie. Dit blijft een gebied voor toekomstig onderzoek en verbetering, met het doel bij te dragen aan en uiteindelijk de meting van de impact van tweedehands voertuigen in de toekomst op te nemen.
Evenzo zijn diensten of tickets en kunst & antiek uitgesloten van de scope omdat ze niet bijdragen aan het vermijden van uitstoot — kunst & antiek worden beschouwd als unieke items die geen vervanging zijn voor nieuwe aankopen.
Aanpak
De aanpak van Vaayu gebruikte consequentiële levenscyclusanalyse (LCA) om vermeden uitstoot te berekenen, waarbij verder werd gekeken dan alleen de verkoop van individuele producten en geprobeerd werd de bredere systemische impact te evalueren:
● Vermeden emissies: de potentiële vermindering van emissies die voortkomt uit het kopen van tweedehands artikelen in plaats van nieuwe producten elders aan te schaffen.
● Consequentiële LCA: een uitgebreide methode die wereldwijd wordt erkend voor zijn robuustheid in het berekenen van vermeden uitstoot.
De methodologie volgde nauwgezet de richtlijnen van het World Resource Institute (2), die zich richtten op comparative product emissions-analyse.
Grafiek: Onze aanpak voor het berekenen van de vermeden uitstoot van Adevinta's marktplaatsen.
Verschillende factoren beïnvloeden het potentieel om de uitstoot te verminderen door middel van tweedehands aankopen:
● Alternatief scenario: de uitstoot van het produceren en distribueren van een vergelijkbaar nieuw item (zie meer in de sectie Geproduceerde uitstoot hieronder) die tweedehands winkelen mogelijk tot op zekere hoogte kan "vermijden" (de Vervangingsratio).
● De Vervangingsratio: de maatstaf die beoordeelde of een tweedehands item een geschikt vervangend product voor een nieuw item was, wat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een tweedehands aankoop via Adevinta een nieuwe aankoop verving (zie meer in de sectie Vervangingsratio hieronder).
● Geproduceerde uitstoot: omvatten de emissies die werden gegenereerd door tweedehands aankopen op Marktplaats via hun levering en verpakking, evenals de bijbehorende bedrijfsactiviteiten van het totale beheer en onderhoud van de marktplaatsen.
LCA Methodologie
Om de vermeden uitstoot te berekenen, heeft Vaayu meer dan 18,3 miljoen tweedehands transacties geanalyseerd in alle relevante productcategorieën. De informatie werd verwerkt met behulp van Kria, Vaayu’s eigen LCA Impact Modelling Engine en database.
Om de totale netto-impact nauwkeurig te kwantificeren, zijn de uitstoot van leveringen op het platform en verpakkingen die verband houden met alle succesvol verkochte items ook opgenomen in de GHG-inventaris en emissiebeoordeling.
Items die als 'nieuw' zijn gemarkeerd, zijn opgenomen in de totale berekening omdat ze bijdragen aan de operationele voetafdruk van het platform. Aangezien deze items echter worden verondersteld een vervangingspercentage van nul te hebben, leiden ze niet tot vermeden uitstoot.
Deze methodologie sluit aan bij een conservatieve benadering voor het beoordelen van vermeden uitstoot, met als doel overmatige registratie te voorkomen in de afwezigheid van een model dat het vervangingspercentage voor nieuwe producten nauwkeurig voorspelt.
Consumentenonderzoek
Om het begrip van het gebruikersgedrag op de acht geselecteerde marktplaatsen te verdiepen, heeft Vaayu onderzoeken uitgevoerd binnen de Adevinta-groep van tweedehands markten onder 32.000 respondenten
Het doel was om belangrijke gegevens te verzamelen voor het berekenen van de Vervangingsratio en de potentiële vermeden uitstoot door de verkoop van tweedehands artikelen. Daarnaast verzamelden ze extra gegevens over de leveringslogistiek, waaronder de soorten verpakkingen en verpakkingsmaterialen.
De omvang van het onderzoek zorgde voor een representatieve steekproef door factoren zoals marktspecifieke details, productcategorie en gebruikersactiviteitsniveaus op de marktplaatsen in de afgelopen 6-12 maanden in overweging te nemen. Voor 2dehands werd een EU-gemiddelde gebruikt.
De Vervangingsratio
● Een belangrijke maatstaf die wordt aangedreven door consumentengedrag, en die de vervangingsverhouding meet en verduidelijkt hoe effectief tweedehands artikelen nieuwe kunnen vervangen.
● Cruciaal voor het evalueren van de milieuvoordelen van hergebruik.
● Een invloedrijke factor bij het berekenen in hoeverre de CO2-uitstoot van de productie en distributie van vergelijkbare nieuwe producten "wordt gecompenseerd" door aankopen op de marktplaatsen.
In deze analyse werden gebruikers ondervraagd over hun uitgestelde aankopen binnen de gespecificeerde productcategorieën. De Vervangingsratio werd afgeleid uit de antwoorden van kopers op de enquêtevraag: "Als je dit product niet op het platform had gevonden, zou je dit, of een vergelijkbaar product, gloednieuw hebben gekocht?"
Grafiek: Het berekenen van de Vervangingsratio
* Vervangende aankopen = 100% van de 'Ja'-antwoorden en 50% van de 'Misschien'-antwoorden, waarbij alle ongeplande aankopen zijn uitgesloten.
** Totaal aantal antwoorden = totaal aantal antwoorden op de bovenstaande kernvraag. Alle antwoorden van professionele verkopers of bedrijven zijn uitgesloten van de berekeningen van het vervangingspercentage. Aangenomen wordt dat hun betrokkenheid voornamelijk gericht is op economische voordelen en niet op duurzaamheidsmotivaties. Bovendien vertegenwoordigen hun antwoorden niet nauwkeurig de aankooppatronen van typische gebruikers, vandaar hun uitsluiting.
Alternatief scenario
Om de vermeden koolstofemissies te schatten door tweedehands artikelen aan te schaffen op elke marktplaats in plaats van deze vergelijkbare nieuwe producten, was het nodig om rekening te houden met de uitstoot van het produceren van nieuwe producten via hun distributie.
Vaayu heeft deze impact beoordeeld met behulp van een cradle-to-consumer levenscyclusanalyse. Deze aanpak omvat de berekening van energie- en materiaalgebruik, transport, extractie van natuurlijke hulpbronnen en afvalbeheer in elke fase van de levenscyclus van het product.
Uitstoot tijdens de gebruiks- en levenscyclusfase van het product is uitgesloten van de berekeningen van vermeden uitstoot, omdat de impact van het gebruik van zowel nieuwe als tweedehands producten als gelijkwaardig wordt beschouwd in de vergelijkende analyse.
Dit betekent dat de uitstoot die worden gegenereerd tijdens het gebruik en de verwijdering van producten als hetzelfde worden aangenomen voor zowel tweedehands als nieuwe producten, en elkaar dus neutraliseren bij het vergelijken van de twee scenario's (d.w.z. de aankoop van een tweedehands product versus het kopen van een vergelijkbaar nieuw product).
Grafiek: De levenscyclus van het overwogen product (zowel tweedehands als nieuwe producten)
Het is belangrijk op te merken dat de beoordeling van de carbon footprint van het product voor het berekenen van mogelijk vermeden cradle-to-consumer-uitstoot, evenals de beoordeling van uitstoot van leveringen en verpakkingen van tweedehands artikelen, op het niveau van productcategorieën is uitgevoerd. Deze aanpak houdt rekening met verschillende taxonomieën in verschillende marktplaatsen.
De geanalyseerde gegevens waren alleen beschikbaar op het niveau van productcategorieën, wat betekent dat verschillende producttypes onder één enkele categorie kunnen worden gecategoriseerd. LCA-gegevens zijn daarom gebruikt door bepaalde referentieproducten voor specifieke productcategorieën aan te nemen.
Als gevolg hiervan moet de berekende uitstoot worden geïnterpreteerd als representatief voor de gehele categorie in plaats van voor individuele transacties of specifieke productmodellen. In gevallen waar er geen directe overeenkomst in de taxonomie (3) van Vaayu kon worden vastgesteld voor een productcategorie, is een proxy of gemiddelde emissiecijfer toegepast om een uitgebreide beoordeling te waarborgen.
Gegenereerde Emissies
Leveringen
De uitstoot die verband houdt met leveringen is geanalyseerd met behulp van het unieke logistieke model van Vaayu, waarbij gegevens uit consumentenonderzoeken zijn geïntegreerd om de nauwkeurigheid te verbeteren.
Logistieke berekeningen voor verkopen op het platform:
Dit model berekent de koolstofuitstoot die gepaard gaan met verschillende leveringsmethoden, waaronder ontmoetingen, PUDO-punten en thuisleveringen, met een brandstofgebaseerde berekeningsaanpak op basis van de totale afgelegde afstand tijdens de levering.
● Primaire gegevens over de locaties van verkoper en koper (huis of PUDO-punten), vervoerder en leveringsmethoden zijn gebruikt waar beschikbaar
●Wanneer de steden, gebieden of postcodes van zowel de koper als de verkoper beschikbaar waren, werd de afstand tussen de twee berekend.
● Waar de locaties van zowel de koper als de verkoper niet konden worden gegeolocaliseerd (bijv. alleen postcodegegevens voor de verkoper), werd een land-specifieke, bevolking-gewogen gemiddelde afstand gebruikt.
● In de afwezigheid van expliciete leveringsmethoden zijn meerdere benaderingen genomen;
● Waar een vervoerder werd gebruikt en de naam van de vervoerder werd gegeven: onderzoek werd uitgevoerd door Vaayu om de leveringsmethoden van de vervoerspartners te bepalen.
● Waar andere leveringsmethoden werden gebruikt: leveringsmethoden distributies voor zowel oorsprong als bestemming werden genomen uit de vragenlijst van verkopers en kopers, respectievelijk.
● Waar er geen statistisch adequate steekproefgrootte was: Europese marktgemiddelden voor leveringsmethoden werden in plaats daarvan gebruikt.
● De massa en het volume van elk pakket werden geschat op basis van de toegewezen categorie om rekening te houden met de variatie in categorieën die op de markt worden verkocht.
● Logistieke berekeningen voor verkopen buiten het platform:
De verdeling tussen ontmoetingen, PUDO en thuisleveringsmethoden werd afgeleid uit de vragenlijsten van kopers en verkopers en vervolgens gebruikt om een gewogen gemiddelde leverimpact per categorie te berekenen.
De proportie van ontmoetingen werd bepaald door de antwoorden van zowel verkopers als kopers gemiddeld te nemen.
Waar er geen statistisch adequate steekproefgrootte was, werden in plaats daarvan de gemiddelde leveringsmethoden van de Europese markt gebruikt.
Ontmoetingsafstanden per marktplaats en categorie werden geschat met behulp van de antwoorden van de verkopers en kopers op de enquête.
● Transporttijden werden vermenigvuldigd met gemiddelde voertuigsnelheden om de afstand per tijdseenheid en voertuigtype te bepalen.
Een gewogen gemiddelde afstand voor elk voertuigtype werd vervolgens berekend, en een verdere gewogen gemiddelde werd berekend op basis van de verdeling van voertuigtypes zoals aangegeven door de enquête.
Waar er geen statistisch adequate steekproefgrootte was, werd in plaats daarvan de ontmoetingsafstand van de Europese markt gebruikt.
Verpakkingen
De uitstoot die aan secundaire verpakking is toegeschreven, is berekend met behulp van Vaayu’s Logistiek Berekeningsengine, waarbij de secundaire verpakkingsverdeling per categorie is afgeleid van de enquêtegegevens.
Elk type verpakkings-element is geschat door volume of massa te berekenen met behulp van kwaliteits-LCA-gegevens in Vaayu’s taxonomie. De uitstoot-impact van elk element werd vermenigvuldigd met de verdeling binnen een productcategorie, zodat de uitstootbijdrage van secundaire verpakkingen vervolgens per verkoop kon worden berekend. Wanneer er geen statistisch adequate steekproefgrootte was, werd in plaats daarvan een EU-verpakkingsgemiddelde gebruikt.
Hergebruikte verpakkings-elementen worden verondersteld nul uitstoot te hebben, aangezien ze zijn ontworpen voor eenmalig gebruik en daarom van deze berekeningen zijn uitgesloten.
Bedrijfsactiviteiten
De berekening van de operationele voetafdruk omvatte een uitgebreide inventarisatie van de Scope 1-3 emissies in verband met de bedrijfsvoering, in lijn met de minimale grenzen die zijn gedefinieerd in de technische richtlijnen van het GHG Protocol (4). De volledige Corporate Carbon Inventory en GHG-emissieresultaten van de Adevinta Group voor het verslagjaar 2023 zijn te vinden in het Jaarverslag 2023 van Adevinta (5).
De organisatorische grens voor het rapport werd vastgesteld met behulp van de operationele controlebenadering, inclusief alle activiteiten onder controle van Adevinta of haar dochterondernemingen. De uitstoot van elke activiteit werden toegewezen aan de verschillende marktplaatsen in het kader van deze berekeningen van vermeden uitstoot, op basis van de toewijzingsmethode die is verstrekt door Adevinta’s Global Sustainability Team, om een holistisch beeld van de milieu-impact te geven.
De uitstoot per scope werd als volgt berekend:
● Scope 1, emissies van brandstofverbranding in geleasede bedrijfsvoertuigen;
Kwantitatief bepaald met behulp van Adevinta’s primaire gegevens over brandstofverbruik.
● Scope 2, emissies van elektriciteit, verwarming en koeling voor de geleasede kantoren van Adevinta, elektrische bedrijfsvoertuigen en on-premise datacenters;
Berekend en bijgehouden met behulp van marktgebaseerde en locatiegebaseerde methoden, in overeenstemming met de technische richtlijnen van het GHG Protocol Scope 2.
● Scope 3, emissies van aangekochte goederen en diensten, kapitaalgoederen, energie (niet omvat door Scope 1 of 2), upstream transport, upstream geleasede activa, afval, zakelijke reizen, woon-werkverkeer van werknemers, investeringen, verpakkingen en leveringen gerelateerd aan transacties op het platform;
Woon-werkverkeer, afval dat tijdens de operaties is gegenereerd, gebruik van digitale platformen, cloud- en hostingdiensten, en upstream geleasede activa werden berekend met behulp van een activiteit-gebaseerde methodologie.
Voor categorieën zoals aangekochte goederen en diensten, kapitaalgoederen, zakelijke reizen en investeringen werd een mix van activiteit-gebaseerde en uitgaven-gebaseerde methodologieën toegepast.
1. Verkochte producten zijn het totale aantal producten dat op de marktplaatsen is verkocht. Dit is de som van bekende verkopen (d.w.z. transacties op het platform) en veronderstelde verkopen van advertenties, waarbij de laatste zijn gebaseerd op een indicator die door de marktplaatsen is verstrekt.
2. World Resources Institute (WRI), Het schatten en rapporteren van de vergelijkende emissie-impact van producten, Russell, S., 2019.
3. Het classificatiesysteem binnen de database van Vaayu dat wordt gebruikt om emissies en impactgegevens te categoriseren en op te slaan.
4. Greenhouse Gas (GHG) Protocol, Corporate Standard.
5. Adevinta, Jaarverslag 2023: Changing commerce together.
Voorbeelden van perspectieven:
Vliegreis van Amsterdam naar New York
Huishoudelijk verbruik in Nederland
Validatie van Vaayu’s LCA
Onze jaarlijkse gegevens gedeeld met Rijkswaterstaat
Duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland en de EU
Marktaandeel van Marktplaats op de tweedehandsmarkt
Race Against Waste
Onze CO2-voetafdruk in 2023