WhatsApp-fraude
op Marktplaats.

Herkennen en voorkomen.

Hoe werkt fraude via WhatsApp?

smoes

1. Smoes

De oplichter gebruikt een smoes om je naar WhatsApp te lokken. Of hij stuurt je direct een bericht op WhatsApp omdat je telefoonnummer bij de advertentie staat.
nep-betaalverzoek

2. Nep-betaalverzoek

De oplichter stuurt je via WhatsApp een link met een nep-betaalverzoek en vraagt bijvoorbeeld om een klein bedrag over te boeken, zogenaamd ter controle.
nep-website

3. Nep-website

Deze link gaat niet naar de website van iDEAL, Tikkie of een bank, maar naar een nep-website. Deze site lijkt veel op de echte site. Hier wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen.
data-kopieren

4. Kopiëren data

De oplichter kopieert de gegevens die je invult, zodat hij kan inloggen in je internetbankieren. Nu kan hij jouw geld overmaken naar zijn eigen rekening.

Zo kun je fraude via WhatsApp voorkomen.

Op ons platform hebben we veel maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Voer al je gesprekken met de (ver)koper via Berichten in de Marktplaats omgeving.
tip1
Wil iemand overschakelen naar WhatsApp of een ander medium? Wees dan extra alert.
tip2
Pas op met wie je jouw telefoonnummer deelt.
tip3
Stuur geen informatie van je pinpas, creditcard of inloggegevens van internetbankieren. Extra zekerheid? Stuur een Betaalverzoek via Marktplaats.
tip4
Benadert iemand je direct via WhatsApp of SMS? Vraag dan of de koper wil reageren op de advertentie. Zo verplaats je het gesprek naar Berichten waar je veiliger kunt handelen.

Handige links voor een extra check.

  • Is de verkoper bekend bij de politie?
    Hier kun je gegevens van de verkoper checken zoals telefoonnummer, e-mailadres en rekeningnummer.
  • Zijn deze foto’s wel betrouwbaar?
    Op deze website kun je snel controleren of de foto’s bij een advertentie ook op andere sites staan.

Betalen en Verzenden via Marktplaats.

Veiliger handelen? Dat doe je met Betalen en Verzenden via Marktplaats. Zo werkt het:
Ga naar Berichten in de app en klik op Betaalverzoek. Vul de afgesproken prijs en verzendmethode in. Klik op Betaalverzoek versturen.
De koper ontvangt het Betaalverzoek in Berichten en betaalt in de eigen bankomgeving. Gelukt? Dan ontvangen jullie allebei een bevestiging.
De verkoper ontvangt het verzendlabel in Berichten. Deze wordt gescand en geprint op de verzendlocatie. Na verzending ontvangen jullie de track & trace status in Berichten.

Ervaar het gemak via
de Marktplaats app.

appstore playstore