Gezocht_Bert Nienhuis_kunstglazuren_Lotus_Distel_Gouda

N.o.t.k.
Verzenden
1200sinds 22 jul. '20, 10:39
Deel via
of

Beschrijving

In verband met de nasleep van de Covid-19 restricties is het Keramisch Museum Goedewaagen niet meer de hele week open. Het museum is op werkdagen van woensdag tot en met vrijdag open van 12 tot 16 uur en daarnaast in de weekends van 13 tot 17 uur.

De Hutkoffer van Bert Nienhuis


Naar aanleiding van de inmiddels beëindigde tentoonstelling van de 'Hutkoffer van Bert Nienhuis' zoekt het Keramisch Museum Goedewaagen, Glaslaan 29, 9521 GG Nieuw-Buinen, contact met verzamelaars van de vanaf 1911 ontstane kunstkeramiek van deze pionier van kunstglazuren.

Inmiddels is in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een nader natuurwetenschappelijk onderzoek naar Nienhuis' kunstglazuren uitgevoerd. En dat is ook nodig, want in de tussentijd doken op veilingsites ook weer vervalsingen op.

In de Art Nouveau en Art Deco-zaal van het museum is inmiddels een vitrine ingericht met kunstkeramiek van Bert Nienhuis waarvan de glazuren onderzocht zijn door dr. Luc Megens van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Een museumbezoek is daarom raadzaam.


In 1980 kochten Kees de Gooijer en Joyce Ennik, een jong kunstenaarsechtpaar uit Noord-Holland, in hun woonplaats een grote, met een N gemerkte hutkoffer. De inhoud bleek te bestaan uit een tachtigtal stuks in hun ogen subtiel gekleurde potterie van de hen toen nog onbekende keramist Bert Nienhuis.
Diezelfde zomer verdiepten zij zich in de bibliotheek van het Amsterdamse Stedelijk wel in bronmateriaal over deze 'potter', geboren in Groningen in 1873 en gestorven in Amsterdam 1960.


Aan de hand van de oude kranten waarin de kunstaardewerkstukken ingepakt zijn, is af te leiden dat Bert Nienhuis zelf deze stukken inpakte in de zomer van 1955. Naderhand zijn getuige de kranten door nabestaanden nog stukken toegevoegd in 1966.

De conclusie is inmiddels dat Nienhuis zijn ateliercollectie opsplitste in twee delen: louter tentoonstellingsstukken die hij mee naar huis nam en die via zijn tweede vrouw Séline d'Andrade bij hun kinderen belandden en daarnaast deels niet helemaal gelukt kunstaardewerk dat voor hem vooral experimentele waarde had. Juist dat aardewerk verpakte hij in de met grote hoofdletters N gemerkte hutkoffer.


Uit tijdschriftartikelen, krantenrecensies en catalogi begrepen beide kunstenaars dat het om één van Nederlands belangrijkste keramiekpioniers moest gaan, voor wiens werk in die tijd nauwelijks belangstelling was. Hun beeldend werk, het groeiende gezin en de bouw en renovatie van hun eigen behuizing en werkruimten verdrongen de vondst. De hutkoffer kwam op zolder terecht, overigens wel nadat van alle objecten een mooie dia gemaakt was en een overzichtslijst.

In oktober 2017, 37 jaar na hun bijzondere aankoop, presenteerden zij in het Keramisch Museum Goedewaagen - een locatie waar al sinds 1989 onderzoek naar Nienhuis' oeuvre gedaan wordt - twee van de objecten en de dia's. En daarna ging het snel. Inmiddels is de unieke collectie overgedragen aan het museum met de nadrukkelijke bedoeling dat de collectie ook bijeen moet blijven.
Reden ook voor de museumstaf om voor het eerst sinds 1966, het jaar waarin Museum Boymans van Beuningen een overzichts-expositie aan Nienhuis' werk wijdde, een presentatie van het keramische oeuvre te maken.


Op basis van de nieuwe collectie krijgt ook de glazuurtechnische research naar de betekenis van Nienhuis' proeven veel belovende impulsen. Chemicus en de aan het keramisch museum verbonden verzamelaar dr. Bert-Jan Baas kan daartoe ook teruggrijpen op de enige jaren geleden weer opgedoken ateliernotities van Bert Nienhuis. Op 5 maart 2021 heeft dr. Luc Megens van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de glazuren van een dertigtal objecten doorgemeten om zo de exacte samenstelling van de grondstoffen voor de kunstglazuren vast te stellen. 

In de expositie waren ook belangrijke objecten van Nienhuis' leerlingen Séline d'Andrade, Wim Harzing, Sophie Verrijn Stuart, Willem Stuurman en Lucie Q. Bakker opgenomen.

Wie uit eigen bezit kunstaardewerk van Bert Nienhuis wil voorleggen, kan dit vertrouwelijk doen via het e-mailadres van het museum of via gerson_visser20@hotmail.com - dit graag met foto's vanuit meerdere kijkhoeken en van de afgemerkte onderkant en een opgave van de precieze hoogte of voor borden diameter.

Het Keramisch Museum Goedewaagen is op werkdagen van woensdag tot en met vrijdag open van 12 tot 16 uur en daarnaast in de weekends van 13 tot 17 uur.


Fotobijschrift: Foto 2 van de met N gemerkte Hutkoffer en de kunstenaars Joyce Ennik en Kees de Gooijer is gemaakt door Bert Nienhuis uit Amsterdam, kleinzoon van de keramist Bert Nienhuis.
Advertentienummer: m1578908147