Rond de tafel der Romeinen (P.C.P. Faas)
Kenmerken
Beschrijving
Rond de tafel der Romeinen
(P.C.P. Faas)
Rond de tafel der Romeinen van P.C.P. Faas is veel meer dan een kookboek. In bijna 400 bladzijden, en geestig citerend uit tientallen bronnen, geeft het een levendig beeld van de Romeinse eetcultuur in de breedste zin van het woord. Er is aandacht voor tafelmanieren en etiquette (wees gekleed in een avondtoga, eet met de vingers van je linkerhand, veeg je handen regelmatig af - bijvoorbeeld aan het haar van een bedienende slaaf), voor de connecties tussen eten en offeren, en voor een groot aantal uitwaaierende bijzaken zoals de verderfelijke effecten van basilicum (malaria! hoofdluis!) en de beste manier om een bijennest 'uit de natuur te stelen'.
- dranken en de verschillende smaakmakers. Hierna volgen authentieke recepten, ingedeeld naar herkomst van ingrediënten (landbouw, lucht en water) en bereidingswijze (vuur). Tot slot een overzicht van gewichten en prijzen. Alle recepten staan in het Latijn (gedrukt in kapitalen), daarnaast de letterlijke vertaling en daaronder een voor hedendaagse koks (vaak ingewikkelde) uitvoerbare bewerking en toelichting. Het boek ziet er goed verzorgd uit: als kleurenomslag een vloermozaïek en verdeeld door de tekst talloze zwart-wittekeningen van reliëfs, gebruiksvoorwerpen enz. De auteur toont van de kookkunst der Romeinen een gedegen studie te hebben gemaakt.
Geschiedenis der kookkunst
De Romeinse maaltijd
Wijn
De kok en zijn smaakmakers
Paperback, 382 pag., register
Uitg. Domus, 1994
ISBN 9789054323020/9054323027
· Alleen verzenden, niet ophalen
· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd